EMD a penalizace na Google

V nedávném Google Hangouts odpovídal John Muller na otázku EMD (exact match domain) a penalizaci od Google. Poměrně dlouhou dobu v určitých komunitách převládá názor, že takovéto domény vedou k nějaké skryté penalizaci. Problém je v doménách, které obsahují značku a lidé na nich tvoří různá MFA. Dříve to byl poměrně slušný a zaběhnutý byznys. Pak přišlo několik algoritmických zvířátek, které je často ohodnotily podle kvality. Ovšem společným znakem je často právě využití EMD jako hodnotící faktor.

John Muller zmínil, že v případě, kdy se na doméně nenachází nekvalitní obsah, tak jim (Google) to nevadí a nezabývají se tím. V současné době neví o tom, že by měli EMD na hodnocení v Google vliv (negativní či pozitivní). Pokud samotná doména nevadí můžeme spekulovat zdali kombinace už ano :)

Hned na to padla otázka zdali pomáhá exact match URL, tedy keyword v adrese. Odpověď byla, že nepomáhá. Což mě překvapilo, protože jsem považoval friendly seo URL za poměrně důležité. Na druhou stranu většinou se tak jmenuje H2 nadpis článku, který je v horní straně stránky. Nějaký efekt údajně měla před pěti lety. Je pravda, že otázka směřovala na keyword značky, takže zde je stále prostor pro nekonečné spekulace :)

Důvody proč používat friendly seo URL však stále jsou. Ačkoliv samotné klíčové slovo v doméně anebo URL podle Johna nemá vliv na pozice, věřím že přítomnost v odkazu ano. Tedy pokud vytvořím odkaz 404m.com, naberu plusové body pro 404m a com, protože jsou to klíčová slova. Dále nesmíme zapomínat na psychologický efekt. Vložený odkaz:

nějakásubdoména.nějakádoména.cz/nesmyslnýpísmenočíslořetězec/podivnéparametry

Určitě nezíská tolik důvěry jako o odkaz:

značka.cz/kategorie/nazevproduktu/

V každém případě je dobré vědět, že už tolik nezáleží na klíčových slovech v URL. Na druhou stranu tu máme Seznam. Ten některým webům stále posílá zajímavou návštěvnost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “EMD a penalizace na Google”

  1. takze pre napr realitku je ppjjtx.sk lepsia domena ako predajbytov.sk? :)

  2. Ja neviem či tým odpoveďam od google mám veriť .. ony v podstate sú aj pravda ale skoro vždy tam je nejaké maličké ALE kedy to tak nie je …

Comments are closed.