Vývojář Google se omluvil, poté co aplikace označila černý pár jako “gorily”

Minulý měsíc z Goolge plus zmizela aplikace Google Photos, aby se mohla stát samostatnou. Zároveň do ní přibylo několik nových vychytávek. Ovšem ne vše se povedlo podle očekávání.

Nejen Google se snaží pokročit s technologii na rozpoznávání obrázků. Zvláště fotografie jsou pro vyhledávače velkým lákadlem. Google už si natolik věří, že se rozhodl přiřazovat k obrázkům štítky podle toho, co se domnívá, že na nich je. Například jídlo, krajina, auto atd. Bohužel algoritmus rozhodně není neomylný. A tentokrát se mu podařil pořádný faux pas. Označil totiž jednoho uživatele černé pleti i s jeho přítelkyní za gorily.

https://twitter.com/jackyalcine/status/615331869266157568

Samozřejmě reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Z Google dorazila velká omluva a byla sjedná rychlá náprava. Rozhodně se nejednalo o jakýkoliv úmysl.

Technologický pokrok člověk jen tak nezastaví a podobné chybičky se jistě dají odpustit. Zvláště pokud to lidé berou s nadhledem. Horší bude, až se chytrá lednička bude striktně řídit nařízením o tom, že chceme držet dietu a odmítne nám vydat jídlo :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Vývojář Google se omluvil, poté co aplikace označila černý pár jako “gorily””

  1. Chyby se stávají :-) Kdyby jim vyběhlo, že na obrázku je Barrack Obama s manželkou, tak chlápek jásá a kvůli gorile se může podělat :-)

  2. Pekný párik :) .. Ja nie som rasistka ale z diaľky nejakú podobnosť s gorilami by som tam videla, človek to ešte dokáže rozoznať ale aplikacia už často, Získali pekne veľa pozoprnosti a keby boli zákerný tak z toho možno niečo môžu aj vysúdiť.

  3. Softwaru se musí zabudovat politická korektnost :-D

  4. Myslím, že algoritmus rozpoznávání věcí díky limitům současné technologie ještě není na takové výši, aby pracoval bezchybně. Ani se nedivím, protože onen černý pár opravdu připomíná opice. :) Spíše je to úsměvné než rasistické, nemyslíte? Některé věci by se neměly brát tak vážně…

  5. Přesně, přijde mi, že dnešní technologie je možná trochu přeceňovaná, pak přece ani po Google Apps nemůžeme chtít zázraky.

Comments are closed.