Duhové obrázky na Facebook jsou jen další studie našeho chování?

Duhové profilové obrázky na Facebooku teď momentálně letí. Největší sociální síť na světě reaguje na nařízení nejvyššího soudu v USA a nabízí podporu formou překrytí vaší profilového obrázku poloprůhlednou barevnou vrstvou. Nápad dobrý, spousta lidí toho využila. Jenomže už méně zábavné je, že si Facebook zaznamenává kdo této příležitosti využil. Ostatně jak jinak by mohl jeho mluvčí říct, že této možnosti využilo více jak milion uživatelů během několik málo hodin od spuštění a další přibývají. Jistě mohl to být jen takový reklamní výkřik do tmy za účelem získání další pozornosti anebo možná jen měří počet použití nástroje.

Facebook už testoval jak se mění naše nálad v závislosti na zprávách co vidíme na timeline anebo jak reagují uživatele na politická prohlášení. Lidem se to nelíbilo, dokonce zazněla z Facebook i omluva. Ale to je asi tak všechno. Přestavte si, že máte přístup k nepřebernému množství osobních informací, včetně toho jaké filmy se uživateli líbí a můžete to všechno porovnat s tím, že vyjádřil podporu duhovému zákonu. Můžeme zjistit, že lidé splňující takováto kritéria mají určitou procentuální pravděpodobnost za specifických okolnosti vyjádřit sympatie anebo učinit politické rozhodnutí. S určitou dávkou sci-fi představivosti dokonce, že určitý národ je připravený podpořit velkou změnu. Statistiky dokonce řeknou politikům co proto musí udělat.

Připomíná mi to knihu od Isaaca Asimova Nadace. Hari Seldon v ní pomocí vědy zvané psychohistorie, postavené na matematice a statistikách jednání mas lidí, předvídá budoucnost galaktické říše. Myslím si, že pan Seldon by z Facebook byl nadšený :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Duhové obrázky na Facebook jsou jen další studie našeho chování?”

  1. A to sa ľudia boja, že budú povinne čipovaní :D Prečo by ich niekto čipoval a platil na to všetko náklady, keď sa ľudia sami nechajú špehovať a ešte si za to aj sami platia prostredníctvom paušálu na internet v mobile alebo tablete. Veď sa stačí pozrieť v rade na pošte alebo v reštaurácii. Ľudia sa spolu už nerozprávajú, každý čumí do smartfónu, kde má facebook.

  2. Urcite vsechno meri a vyhodnocuji, museji podporovat investici firem do reklam cilenym zobrazovanim. Holet je to obrovsky byznys, tak by se chovala kazda firma, ktera chce vydelavat.

Comments are closed.