Doména .irish po prvním dni rozhodně nenaplnila očekávání

Během prvního dne otevřené registrace .irish, nebylo v součtu zaregistrováno ani 500 domén a to včetně těch registrovaných během Sunrise period. Očekávání přitom byla celkem velká, protože národní domén Irska .ie má značně omezující pravidla.

Doména .ie

Národní doména Irska vyžaduje po zájemcích doložit, že jste skutečný a máte něco společného s Irskem. Běžný občas tak musí dodat například nějakou účtenku za elektriku anebo naskenovaný pas. Prostě důkaz že v Irsku opravdu žije.

Údajně existovalo dokonce i pravidlo, že se nesmí registrovat běžná (generická) slova. Tato omezení dlouhou dobu značně limitovala běžné uživatele. Podle některých průzkumů údajně 99 % .ie domén vlastnily pouze komerční subjekty. Pravidlo však bylo později zrušeno a doménu .ie začali využívat i běžní lidé.

V současné době je registrováno přes 200 tisíc .ie domén. Vzhledem k počtu obyvatel Irska 6,3 milionů je to celkem málo.

Doména .irish

Nová doména .irish naopak přináší absolutní volnost. Registrovat si jí může každý, kdo má zájem. Stačí dodržet základní pravidla pro domény (max 63 znaků, pouze písmena a pomlčka, nepodporuje IDN). Pro běžného Ira by se mohla stát snadnou náhradou za nadnárodní domény, které často oproti .ie preferuje.

Tak kde se stala chyba?

Nová .irish je jako spása pro mnoho lidí v porovnání s byrokraticky zatíženou .ie.

Problém může být cena. .ie se prodává za cca 25 EUR a .irish za 30 EUR bez DPH. Pokud chci rozjet něco nového, nemůže to stát víc než konkurence na trhu a to včetně gTLD. Vezměte si že .eu stojí 7x méně na prodloužení a registrovat si jí můžete často zdarma. Navíc BFU šetří každou korunu a .irish vyjde na 2,5x tolik co běžný hosting.

Další brzdou u prosazování nových věcí je nedostatečná propagační kampaň. V případě .irish nestačí jen reklama, ale je třeba lidi i vzdělávat. nTLD budí hodně kontroverze a bourá zaběhnutá pravidla. Pokud nebudou lidi vzdělaní, tak s nTLD budou jen starosti. Fakt není zábava někomu diktovat do telefonu emailovou adresu a ujišťovat se, že za nTLD nepřidá ještě národní doménu. Všichni Irové musí o .irish vědět.

Může tu být i konzervativní bariéra. Lidi prostě nebudou chtít přejít na nový systém. Koukněte se u nás na odpor k háčkům a čárkám u .cz domény. Ačkoliv jsou IDN na celém světě běžné, tak si spousta lidí neumí představit “problémy” s přechodem na IDN u .cz domén. Konzervativní Irové na tom mohou být stejně, prostě dají přednost byrokracii zatížené, ale zaběhnuté .ie. Anebo prostě budou nadále používat .eu doménu.

Závěr

Třeba to ale .irish doména nakonec zvládne, když se budou lidi za ní snažit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup