V roce 2020 se bude utrácet více za internetovou reklamu než za televizní

Podle předpovědi Advertising Expenditure Forecasts se v roce 2017 bude za internetovou reklamu na 12 nejdůležitějších trzích utrácet nejvíce. Což bude představovat zhruba 28 % všech utracených peněz na reklamu.

Ovšem již dnes jsou země, kde se utrácí za internetovou reklamu více, než za ostatní druhy. Austrálii, Kanadě, Dánsku, Nizozemí, Norsku, Švédsku a Velké Británii to jsou státy, kde internetová reklama překonala ostatní. V roce 2017 se přidá Čína, Finsko, Německo, Irsko a Nový Zéland.

Táhne reklama pro mobilní zařízení

Za značný růstem investic do internetové reklamy mohou mobilní zařízení. Zatímco v roce 2014 se do mobilní reklamy investovalo 5,1 % celosvětově, v roce 2017 to bude už 12,9 %. Naproti tomu u desktopů to bylo 19,3 % v roce 2014 a rok 2017 bude jen o něco málo vyšší 19,4 %. Ostatní formy reklamy naopak budou ztrácet.

Takováto čísla jsou neuvěřitelná a není se čemu divit, že nás Google žene do mobilizace webů. Na druhou stranu alespoň u mě CPC, CTR i RPM hraje jasně ve prospěch desktopů.

Naopak z globálního hlediska do roku 2017 nejvíce utrpí reklama v novinách, kde investice poklesnou o 1,4 % a v časopisech o 0,5 %. Ostatní přitom budou růst (televize, venkovní reklama, rádio, reklama v kinech). Ačkoliv ne tak prudce. U televize se předpokládá pravidelný roční růst nákladů o 2 %, podíl na trhu však bude postupně ztrácet ve prospěch rychleji rostoucí internetové reklamy. V roce 2020, pak přenechá první místo internetové reklamě. Samozřejmě do té doby nás čekají nové technologie, například virtuální realita, což je v podstatě úplně nový druh zařízení k tradičnímu desktopu, mobilům a tabletům.

Nejvíce poroste reklama v Asii

Asi nikoho nepřekvapí, že nejrychleji porostou náklady na reklamu v Asii. Vést budou rychle rostoucí ekonomiky Čína, Indie, Indonésie, Malajsie, Pákistán, Filipíny, Taiwan, Thajsko a Vietnam. V roce 2017 by měl být nárůst v těchto státech o 9,1 %.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “V roce 2020 se bude utrácet více za internetovou reklamu než za televizní”

  1. Takže mám vlastně klid. Nedělám weby v angličtině a u nás ještě hodně dlouho nebude mobilní reklama převyšovat tu klasickou desktopovou. Ale že je ten trend jasný, o tom žádná. Jen u nás to trochu dýl trvá, no.

  2. mobilní reklamu mám rád, osobně mi vydělá víc než na desktopu… brutálně lepší proklik, skoro stejné CPC. Nejvíc mě štve přístup firem, které si prostě zaplatí reklamu na iDnes, místo toho, aby to hodili do kontextu. Ušetřili by a vydělali by i jiní než velké domy. :)

Comments are closed.