Google přišel díky blokování reklam o 6,6 miliard USD

Spolčenost Pagefair, která se zabývá technologii proti blokování reklam, tvrdí že Google přišel o 6,6 miliard USD v důsledku blokování reklam. Tento výpočet je postavený na střízlivém předpokladu, že 10 % uživatelů v USA používá software na blokování reklam jako je například AdBlock. Ovšem celkově v USA blokuje reklamu až 14 % uživatelů.

Celosvětově se údajně blokuje zhruba 5 % reklam, s tím že některé evropské státy mohou blokovat i více jak 35 % reklam, nejméně se naopak blokuje v zemích 2. a 3. světa, kde je ovšem reklama daleko levnější. Procent lidí, kteří blokují reklamu velice rychle přibývá. Nejvíce blokují reklamu uživatele Google Chrome.

Ztráty Google mohly být daleko vyšší, nebát dohody mezi Google a Eyeo (tvůrce nejrozšířenějšího AdBlock plus). Google údajně zaplatil za umístění na whitelist 25 milionů USD. Díky tomu “ušetřil” 3,5 miliardy USD.

Zajímavé jsou i ztráty YouTube, které díky blokování reklam přišlo za rok 2014 o 675 milionů USD. Prozatím se však nikde nepíše, že by YouTube sáhlo po technologiích, které by zabránily blokování reklam, například umístění reklamy přímo do samotného streamu.

A jak je na tom blokování reklam u nás?

Jen pro zajímavost jsem umístil na cn130 plugin Adblock Notify by b*web, který měří počet lidí s aktivním blokováním reklam. Podle současných statistik ukazuje průměrný počet zablokovaných reklam 31,51 %. Mluvil jsem však s několik lidmi, kteří mi potvrdili, že jejich software na blokování reklam je vůči pluginu imunní, takže čísla budou zřejmě vyšší.

blokovani-reklam-cn130

Zdroj

  • http://mobilemarketingmagazine.com/google-lost-6-6bn-revenues-to-adblockers-in-2014/

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google přišel díky blokování reklam o 6,6 miliard USD”

  1. Tomu se není co divit, dnešní reklama je tak agresivní a dokáže prodloužit načítání stránky o 100%, že se opravdu lidem nedivím, že reklamu bojkotují a snaží se ji blokovat. Popravdě dělám to samé až na pár stránek, která mám na whitelistu.

  2. cn130 je úzce specializovaný web, kde těžko můžeme čekat lepší výsledky s blokováním. Nejhorší reklama, která na mne působí dosti negativně je popup…to co je na některých stránkách je šílené!

    1. Proto jsem vybral právě cn130. Chtělo by to vyzkoušet na nějakém opaku, kde bude největší podíl netechnicky zdatných uživatelů s IE.

  3. Díky za tip na plugin, instaloval jsem ho na jeden web pro IT laiky, uvidíme výsledky.

  4. Ja reklamy neblokuju, ale je fakt, ze na webech, kdyz neco hledam a nemam uz vypracovanou slepotu nebo cookie, tak me nejvice stve prave ty okna na sber mailu atd… Neuveritelne to zrdzuje

  5. Já si pořád pohrávám s myšlenkou, že udělám speciální plugin, co detekuje AdBlock a když ho uživatel bude používat, tak mu zobrazí místo obsahu informaci, že respektuji jeho právo na blokování reklamy a že obsah se mu zobrazí po zaplacení X Eurocentů pomocí paypalu, nebo kreditky, nebo musí pro tuto stránku AdBlock vypnout. Jediné co mě od toho zatím zrazuje, je náročnost účtování (kdo ví jak by to muselo být s MOSSem) a taky to, že u mikroplateb většinu částky sežere poplatek platebnímu systému.

    1. Samozřejmě tohle jde dělat u věcí s unikátním obsahem. Pokud je na netu dohledatelných spousta stejných informací na jeden klik, tak by to nic neřešilo.

  6. má pagefair.com nějaký český klon? Oznámení v angličtině = většina se lekne, že má v PC vir :-D

  7. Nejvice mi vadi matouci reklama typu “DOWNLOAD HERE” na serverech, kam si clovek jde obvykle stahnout nejaky program. Tato reklama je obvykle tak matouci, ze pravy odkaz je velmi tezke najit.

Comments are closed.