Seznamy s puntíky a čísly vs SEO

Včera jsem doplňoval články do jedné authority website a dostal jsem se před zajímavé dilema. Měl jsem určitý seznam pojmů a k nim krátký popisek. Zvolil jsem metodu seznamu s puntíky. Prostě klasické:

  • položka – věta s vysvětlením
  • další položka – jiná věta s vysvětlením

Ovšem každá věta s vysvětlením by se dala mírně rozšířit a nebyl by problém u položky použít nadpis. Nakonec jsem nechal formu seznamu. Nějak mi to ale nedalo a přemýšlel jsem jaký efekt by mohly mít puntíkové a číselné seznamy na SEO.

Jak Seznam tak Google je samozřejmě indexuje. Seznamy jsou důležitou součástí každého dokumentu, protože něco důležitého shrnují. Například seznam služeb, které poskytujeme, což jsou často klíčová slova na které dokument optimalizujeme. Takže jejich význam musí, anebo by měl být vyšší než běžný text.

Zkusil jsem tedy zapátrat jestli někdo nedělal test se seznamy a bohužel jsem nic zajímavého nenašel. Ovšem na větších webech o SEO se často nachází zmínka, že se mají používat. Jednak zpřehlední text, ale také pomáhají k lepším pozicím. Vždy je to však psáno tak nějak jako domněnka. Pokud si vzpomenete na článek s nějakým zajímavý testem anebo video či prohlášení od někoho z Google, tak hoďte do komentáře odkaz.

Takže pokud nemáte ještě na stránce souhrn toho co děláte v seznamu s odrážkami anebo parametry produktů vypisujete jako text, tak zvažte nasazení puntíků :)

Jinak samozřejmě nic se nemá přehánět, v některých případech jsou lepší a hlavně přehlednější tabulky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Seznamy s puntíky a čísly vs SEO”

  1. U tabulek je dost zásadní problém, pokud jsou trošku komplikovanější, že se nevejdou na mobily.

    1. I tabulky se dají zmenšovat pro mobil, např obrázky v nich vč textů a pak to není problém, pokud není příliš širokoúhlá. Osobně tabulky téměř nepoužívám a raději si je “vyrobím” divy. :)

  2. Ja zoznamy iba tak prirozdene používam celkom často, ale či fakt majú nejaký vyšší význam z hľadiska SEO si netrúfnem povedať. A ako píšete v článku, už všelikde som čítala štúdie, že by sa seznamy používať mali ale nikde nebol uvedený žiadný konkrétny príklad či to ma význam alebo nie.

  3. Jedna moje starší webová stránka nejprve obsahovala klíčové informace napsané jako volný text – pouze nadpisy a odstavce.
    Po změně a přepsání některých textů do seznamů, jsem zaznamenala výrazné zlepšení indexace na cílová klíčová slova i posun nahoru, takže závěr z toho byl, že to opravdu funguje.
    Výhodou těchto seznamů je i větší údernost sdělení a odstranění balastní omáčky z textů.
    Otázka je, jestli by ještě větší účinek neměl třeba seznam definic (dl).

    1. Problém takového pozorování je v tom, že změnu umístění mohla stejně tak způsobit spousta jiných věcí. :–)

      1. Pravda, možnost nějakého skrytého vlivu je tu vždycky, ale tady bylo docela pravděpodobné, že se podařilo vyloučit všechny ostatní možnosti právě až na tuhle jednu změnu.

        Žádné jiné změny ve struktuře ani obsahu jsem tehdy v delším čase neprováděla.
        Změny v odkazovém profilu také nebyly.
        Vliv sociálních sítí nulový.
        Návštěvnost bez výkyvů.
        Web byl dostatečně starý, aby jeho stáří takto významně neovlivňovalo posun v seznamu výsledků.
        A v té době ani neprobíhaly ani nedobíhaly žádné změny u Googlu (alespoň nebyly oznámeny nebo zjevné nějakou fluktuací výsledků).

        Výše uvedené jsem otestovala, protože to byla perfektní příležitost něco takového porovnat. Většinou takto statické weby, kde by se to dalo snadno rozklíčovat v 99% případů nepotkám. ;-)

        Ale jak se zmiňuje níže Patrik Fingr, mohla pomoci i větší rozmanitost kódu, která na stránkách vznikla díky zavedení seznamů.

  4. Ono to není jen o seznamech, ale o “rozmanitosti kódu”. Nadpis, tabulka, seznam, podnadpisy, obrázek, video…

  5. Vzhledem k tomu, že stručná odrážková shrnutí mají význam pro uživatele (kteří neradi čtou litánie), mají význam i pro SEO, pokud uvěříme tomu základnímu, co do nás Google vtlouká, tedy že máme dělat obsah pro uživatele a ne pro roboty.
    Domnívám se, že jsou to stejně všechno jenom domněnky. Otázkou je jen, nakolik jsou to správné domněnky. Osobně jsem došla k závěru, že je jedno, zda v seznamech používám puntíky nebo srdíčka ♥. Nic víc si netroufám tvrdit.

Comments are closed.