V Číně bude povoleno registrovat jen 14 TLD

Zajímavým způsobem se s příchodem nTLD vypořádalo čínské ministerstvo průmyslu a informatiky. V Číně údajně dlouhou dobu chyběla regulace domainingu (domain name industry). V rámci internetové bezpečnosti bylo třeba s tím něco udělat a to i vzhledem k novým doménám prvního řádu.

V březnu 2015 tak bylo připravené nařízení, které ukládá čínským registrátorům domén povinnost, pro občany Číny registrovat jen jednu ze 14 domén. Konkrétně se jedná o následující:

  1. .cn (CNNIC)
  2. .中国 (“.china”) (CNNIC)
  3. .公司 (“.company”) (CNNIC)
  4. .网路 (“.network”) (CNNIC)
  5. .政务 (“.government-affairs”) (CONAC)
  6. .公 益   (“.public-interest”) (CONAC)
  7. .商标 (“.trademark”) (Global Trade Domain Technology Limited [Huyi])
  8. .网址 (“.website”) (Longzhong Internet Technology Limited [Huyi])
  9. .wang (Zhuoyuetongda Technology Limited [Zodiac])
  10. .商城 (“.mall”) ((Zhuoyuetongda Technology Limited [Zodiac])
  11. .ren (Qianxiang Internet Landscape Technology Development Limited)
  12. .citic (CITIC Group Limited)
  13. .中信 (“.citic”) (CITIC Group Limited)
  14. .top (Bangning Technology Limited)

Když se kouknete na seznam tak je jasné, že čínská jurisdikce bude mít pod kontrolou všechny domény, které si jejich občané registrují. Respektive správci domén jsou z Číny. Někdo v tom může vidět snahu o větší kontrolu, někdo zase podporu domácí produkce :)

V každém případě, pokud hodláte své podnikání zaměřit i na čínský trh, měli byste zvážit zdali si právě pro něj nepořídíte jednu ze 14 povolených TLD. Jednak nevíme, zdali se do budoucna neobjeví nějaká omezení pro přístup na ostatní TLD mimo tento seznam a také si dříve anebo později čínská internetová populace zřejmě zvykne používat jen těchto 14 domén prvního řádu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “V Číně bude povoleno registrovat jen 14 TLD”

  1. Čína keď sa trošku rozvinie tak tam bude neskutočne obrovský internetový trh a hlad po nákupe všetkého možného a aj služieb. A tiež ma zaujíma či prístup na iné domeny okrem týchto 14 bude blokovaný alebo nie.

  2. Daniela: Čína už je dávno v internetovém světě rozvinutá a ten čínský internetový trh má neskutečný obrat, na to že to je specifický jazyk, tak díky počtu obyvatel a regulacím internetu je to trh nevídaných rozměrů, stačí se kouknout na výsledky třeba společnosti Chinanet (provozovatele pár čínských portálů), dále jsou v číně neskutečné server farmy díky levné elektřině, ačkoliv se to nám co používáme latinku nemusí zdát a v povědomí víme, že támhle si funguje v “poklidu” čínský internet, tak ten čínský internet je ohromný, že si to běžný latinkář neuvědomuje…. čína si nás zachvilku všetci koupí :), dobře fungující stát je bohužel na úkor tvrdého komunismu a striktním regulacím, což ovlivňuje komfort a život čínských obyvatel, kteří jsou na to ovšem zvyklí, takže jsou vlastně všetci spokojení? každej běžný číňan maká jak šroub, jejich dispozice menší postavy jim k tomu pomáhá, teď si vemte kolik má čína obyvatel, v kolik lidí je v produktivním věku, a vzejde z toho neskutečná pracovní síla, ze které čína těží…

  3. Pro kazdou zemi by stacila jedna TLD.
    TLD je to same jako +420 u ceskeho telefonniho cisla.

Comments are closed.