Mobilní operátoři plánují blokovat reklamy velkých reklamních sítí

Zřejmě nás čekají zajímavé časy. Velcí evropští operátoři mají v úmyslu brzo začít blokovat reklamu velkých reklamních sítí jako je Google, AOL anebo Yahoo! Toto blokování by se nemělo dotknout služeb Facebook a Twitter, které zobrazují reklamu přímo uživatelům ve feedu.

Jeden z velkých poskytovatelů prozradil Financial Times, že plánují instalovat novou technlogii na blokování reklam od společnosti Shine (Izraelský startup) do svých datacenter a spustit koncem roku 2015. Jen pro zajímavost do tohoto startupu investoval peníze i Li Ka-shing, nejbohatší muž v Asii. Zároveň kontroluje Hutchison Whampoa, jednu z největších telekomunikačních skupin na světě. Zaměstnávala přes 280 tisíc lidí a měla obrat 421 miliard USD.

Investice do reklamy na mobilních zařízeních strmě roste a stává se nezanedbatelným zdrojem příjmů pro reklamní sítě. Dokonce tak velkým, že Google rozjel obrovskou kampaň pro provozovatelé interentových stránek, aby své stránky optimalizovali pro mobilní zařízení. Mobilegeddon se však nějak nekonal.

Teď je otázkou kdo je tu vlastně ten zlý?

Operátoři

Operátoři tvrdí, že musí investovat velké množství do rozvoje rychlého internetového připojení. A velké reklamní sítě to nic nestojí. Pokud by si operátoři mohli ukousnout z peněz, co vydělávají reklamní sítě, mohli by své služby zlevnit a investovat více peněz do vylepšení infrastruktury.

Reklamní sítě

Provozují regulérní svobodný byznys. Část peněz platí majitelům webů (Google platí partnerům 68 % z reklam a 51 % z vyhledávání) a část odvádí na daních. Kolik stát investuje do podpory rozvoje internetu už je na něm. Problém může být, že peníze se platí v místě působení firmy.

Provozovatelé webů

Od reklamních sítí máme příspěvek na provoz webů, i když při současných cenách hostingu a domén si prakticky vždy obsahový web vydělá na náklady. Navíc poctivě ze zisku platíme daně. Jo a bez nás by tu reklamu nebylo kam dávat :)

Koho se případná blokace reklamy dotkne

Tak asi je jasné, že mobilní operátoři chtějí dosáhnout toho, aby dostali nějaké ty peníze od provozovatelů reklamních sítí. Pak bude vše v pohodě a návštěvníkům se bude zobrazovat reklama. Pokud takto získané peníze investují do rozvoje internetu (lepší pokrytí, rychlejší internet, žádné limity přenosu) tak se asi zlobit zákazníci nebudou. Na druhou stranu provozovatelé reklamních sítí mohou snížit provize.

No nevím. Možná bude nejlepší držet se hesla, že internet má být co nejvíce svobodný. Tedy nikomu nic není do toho, co návštěvník uvidí na stránkách. Prostě cesta HTML souboru ze serveru do internetového prohlížeče by neměla být ničím omezená. Ideálně všechno zašifrovat na serveru a rozšifrovat u návštěvníka. Ne?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Mobilní operátoři plánují blokovat reklamy velkých reklamních sítí”

  1. Ted je hrozna moda v blokovani reklam. Nicmene mobilni operatori by do toho kecat nemeli. Oni nabizi sluzbu, pripojeni k internetu a jakekoli vymluvy typu ze musi investovat do siti je vymluva. Sami si muzou urcit cenu za sve sluzby. Doufam ze to operatorum nekdo poradne zatrhne.

  2. ja si myslím že operatóri nemajú najmenší nárok aby takéto niečo mohli blokovať, veď to už je potom iba krok k tomu aby bola zavedená nejaká veľká cenzúra na internete, napr. podobne ako je tomu v číne

  3. Tak to v podstatě může každý poskytovatel připojení. Já myslím, že každá porodnice by mohla htít podíl z vašich budoucích příjmů.

  4. To je zase sra*ka ze strany operátorů. Už neví jak by se jinak měli k penězům dostat? Jak je trefně zmíněno výše, to by si každý poskytovatel internetu mohl dělat nárok na reklamu na webech a spojit se s AdBlockem a začít to ve vlekém blokovat a kdesi cosi.
    Celkově nějak nechápu ten smysl operátorů chtít to začít blokovat? Spíše tam jde o to vydělat a skončí to tak, že se budou platit nějaký paušály velkých sítí, aby se jejich reklama mohla zobrazovat.

  5. Operátoři jsou snad za připojení k internetu placeni? Nebo kde třeba ta telekomunikační společnost vzala 420 miliard USD, nalezla je na ulici?

  6. se divím, že ještě výrobci telefonů už dávno neprskají, že telefony dotují a nesnesou, aby na tom profitoval operátor, který má jen služby, ale bez jeho telefonu by mi byli k prdu.

  7. Operátor má technologie na blokování reklamy. Webmaster má obsah, který se on sám rozhodne, jakému zařízení ho přizpůsobí. Zákazník ještě pořád možnost volby. Zákazník nezíská od webmastera obsah, operátor nebude mít, co na svých zařízeních zobrazovat a nevydělá nic. Tahle kravina se plánuje zavést i u nás?

Comments are closed.