Když váš web Google oznámkuje jako ryzí spam

Na Google existují různé druhy penalizace, ale co možná nevíte, že se dělí to skupin podle závažnosti. Měly být  být celkem tři.

Ta nejnižší, někde jsem se setkal s pojmenováním žlutá anebo neviditelná, nemá skoro žádný vliv na váš web. V Google Webmaster Tools jí dokonce ani nevidíte. Web anebo některé jeho části však mají zhoršené hodnocení v očích Google. O vlivu na pozice nevím, nezaznamenal jsem. Já na to přišel tak, že někdo jiný kdo dostal penalizaci za nepřirozený linkbuilding uviděl v GWT odkaz z mého webu jako příklad. Celkem to překvapí, když vám pak napíše :)

Další stupeň je klasická penalizace, v zahraničí se používá označení oranžová (někdy červená), negative impact atd. Dostanete do GWT zprávu, že je něco špatně. Nemusí se jednat o některé ze zvířátek, problém může způsobit i velké množství chyb 404. Prošel jsem si tím. V mém případě trvala náprava týdny.

Tento měsíc se mi podařilo získat nejvyšší stupeň – ryzí spam. Poznáte ho tak, že po vašem webu v indexu nenajdete ani zmínku (se subdoménou budou zřejmě výjimky, viz diskuze pod článkem). Vaše doména je pro Google doslova sprostým slovem. Takže ten žlutý infobox situaci značně zlehčuje :)

ryzi-spam-gwt

Dobře přiznám se, nebyla to moje zásluha. Tento druh penalizace ležel na doméně, kterou jsem si koupil kvůli hezkým odkazům a pozor držte se – Google Page Rank! Přesně tak nejvyšší stupeň penalizace a doména má dlouhou dobu hezkou 3ku. Do této chvíle jsem neviděl doménu s GPR, která by měla penalizaci. Proto mě to víc jak dva měsíce mátlo.

Doména byla původně určená pro nově vznikající PBN, ale právě kvůli problém s indexací jsem jí musel vyřadit a přidat do GWT, kde jsem problém našel. Původně na ní byl web, který automaticky generoval obsah s affilem tuším na Amazon. Takovéto weby většinou sbírají drobky z vyhledávačů na různé long taily, popřípadě získávají návštěvnost jinak (sociální sítě, spamování).

Požádal jsem o znovuposouzení (kontrolu) s odůvodněním, že jsem nový majitel domény a do sedmi dnů bylo mé žádosti vyhověno. Tedy dříve než v případě všech předchozích penalizací, což mě překvapilo. Nový obsah už má Google nacrawlovaný ale ještě není v indexu. Jsem zvědavý jak dlouho mu to bude trvat. Zatím jsme na cca 36 hodinách.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Když váš web Google oznámkuje jako ryzí spam”

  1. Zdravím Drago, pozastavil bych se nad tou casti kde pises ze castecnou penalizaci muze byt i vyssi pocet 404 chyb. Jedna se o chyby v url adresach ktere muzu sledovat v GWT ? Kolik takových chybových url adres muzes mit aniz bys nebyl postihnut penalizaci a naopak pri kolika je jiz penalizace ? Jak jsi sjednal napravu ? diky moc

    1. Jasně. Tuším že to bylo 10 %. Pak dorazila zpráva z GWT s varováním.
      Řešil jsem to na přelomu 2012/2013 můžeš kouknout na článek http://404m.com/2013/01/08/zlobivej-wordpress-a-podivne-chovani-google/ zajímavá je i diskuze.
      Od té doby to padlo párkrát i od Matta z Google, že web, který je “rozbitý” může mít problémy.
      Oprava byla fakt problém. Z GWT to nešlo odstranit. Místo 404 jsem nasadil 301 na homepage a konec.
      Google si navíc umí neexistující stránky i “vymyslet” o tom jsem psal zde http://404m.com/2013/01/21/zase-ty-chyby-404/ :)

      1. Ano, viděl jsem pure spam penaltu na webu a normálně běžel v SERP. Bylo to za sub doménu, hlášení o penalizaci došlo ale do Google Search Console na účet hlavní domény.

  2. Mozes mi hodit do mailu tu tvoju domenu? Rad by som si pozrel, ako to vyzeralo s tym amazon affilom. Nedavno som spravil web, ktory z amazonu prebera nejake produkty a su tam affil odkazy. Taktiez som pred par dnami musel zmenit url pre 50 000 indexovanych stranok, kde teraz hadzem 404. Tak som zvedavy, ako dopadnem. No pre zaujimavost by som si tu domenu pozrel, ci ma caka nieco podobne v buducnosti s tymto pokusom.

  3. Ahoj, proč by domena neměla mit GTPR 3? Ten se uz preci pekne dlouho neaktualizuje, takze doméně to zůstalo jeste z doby, kd byla ok..

    1. Vždy když jsem se setkal s penalizací, tak GPR byl vynulován. Tohle je první případ, kdy tomu tak nebylo.

Comments are closed.