Na .com domény kliká ve vyhledávání více lidí

Podle společnosti Verisign, dávají lidé ve výsledcích vyhledávání přednost doméně .com před novými koncovkami. Alespoň tak to říká jejich nový výzkum, který si nechali udělat. PR je samozřejmě potřeba, zvláště pokud některé nTLD proti vám rozjeli antikampaň.

Průzkum byl proveden na 1.000 online nakupujících v USA. Byla jim předložena stránka z vyhledávače, kde byl seznam výsledků vedoucí na podobně vypadající adresu, ovšem s odlišnou doménou prvního řádu. 61 % z nich přeskočilo výsledek na lepší pozici, jen proto aby mohli kliknout na adresu s doménou .com. V dalším testu dostali doporučenou adresu s nTLD, ovšem 62 % testovaných stejně kliklo na výsledek s .com. 94 % testovaných subjektů si po skončení dokázalo vybavit .com doménu, ovšem jen 7 % správně adresu s nTLD.

Lidé jsou také vůči novým TLD nedůvěřiví. Pokud vidí na jedné stránce dvě domény druhého řádu, jedna z nich je .com a druhá nTLD, tak si v 59 % případů vyberou .com.

SERP je poměrně ošemetné téma. Každá pozice může znamenat o desítky procent návštěvníků více. Verisign rozhodně ví na kterou notu zahrát. Nutno podotknout, že výzkum byl placený a tak je třeba k němu i přistupovat. Na druhou stranu s BFU máme všichni své zkušenosti a víme, že pro ně existuje .cz doména, pak dlouhou dobu nic a .com/.eu.

Kompletní výsledky zpracoval Verisign do inforgrafiky.

Interbrand-views-verisign-infographic


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Na .com domény kliká ve vyhledávání více lidí”

  1. Myslím že podobně to platí i v Česku u .cz domény vs ostatní domény. Proto se snažím na normální web vždycky sehnat nějakou slušnou verzi v .cztce

  2. V hlavě u nich mám zafixováno nedůvěryhodné. Potřebují čas. A když jim nepomůže, tak ani nějak moc nevadí. Stejně je jich moc a přinesly jenom chaoz.

  3. Mám stránky (en) na té nejdelší koncovce co asi je, a tak zle bych to rozhodně neviděl, spíš naopak. Ale s tou zapamatovatelností určitě pravdu maj, to bude trvat desítky let než se to trochu vžije.

  4. Národní domény, to je jasné, také mám raději CZ než cokoli jiného. Ovšem zapomněli jste na drobkovou navigaci, která celé URL v SERP nahradí a uživatel pak neví jaká doména to vlastně je. Resp přidá se do nadpisu, ale “Článek co hledám – neco.eu”, je už šumák :)

Comments are closed.