GreatFire chtěli porazit čínskou cenzuru internetu, teď je to stojí 30K USD za den

Golden Shield Project, spíše známí jako Great Firewall of China (Velký čínský firewall) je největší a nejdůmyslnější systém na ochranu uzavřené části internetu na světě. Projekt zaštiťuje čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti a podílí se na něm odhadem 30 až 50 tisíc pracovníků. Jak vlastně tento komplexní systém funguje je samozřejmě přísně tajné. Dokáže zabránit přístupu na určité IP adresy, filtrují a přesměrovávají požadavky na DNS záznamy, přepisují URL, k filtrování dochází i na úrovni paketů. Neustále je vše monitorováno a vyhodnocováno v reálném čase. Často je Golden shield project zmiňován pouze v souvislosti s cenzurou, ale slouží také k blokování obscénního a obsahu pro dospělé. Prostě Golden shield je takový kybernetický div světa.

No a teď si vezměte, že se nějaká skupinka, která si říká GreatFire rozhodne jej porazit. Zatímco Eric Schmidt vysoce postavený softwarový inženýr z Google prohlásil, že boj s cenzurou v Číně potrvá nejméně desetiletí, oni to prý zvládnou za 10 dnů.

Pomocí Amazon cloudu vytvoří mirror weby cenzurovaných stránek. Ze začátku zkusili Reuters a China Digital Times. Po Google chtěli, aby jejich čínskou verzi (google.com.hk) přepnul na HTTPS a do výsledků zařadil jejich mirror site.

Díky tomu, že weby jsou na CDN, které používají oblíbené velké čínské weby se domnívali, že vyhráli. Jenomže jakmile jakmile vyšel o jejich počinu článek na Wall Street Journal, tak někdo přešel do protiútoku a pořádného. DDoS útoky, které odpovídají 2,6 miliardám dotazů za hodinu (cca 30.092 za vteřinu). Což o to cloud něco vydrží, ale na rozdíl od dedikovaných serverů platíte za spotřebované prostředky, což v tomto případě děla 30 tisíc USD na den.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “GreatFire chtěli porazit čínskou cenzuru internetu, teď je to stojí 30K USD za den”

  1. Bol som v číne pred 3 mesiacmi. A poviem Vam maju tam internet. ale ja som tam dokopy nič nevedel robiť. všetko bolo zakazane od FB až po google produkty. a net tam bol dosť pomalý.

  2. Chudaci obyvatelia číny. Ale zase blokovanie obsahu pre dospelých zato ich chválim.

Comments are closed.