Obsah je král a komunita je jeho královstvím

Právě toto přirovnání je jednou z nejlepších hlášek, které jsem za posledních několik měsíců slyšel. Nezbývá nic jiného než uznale přikývnout. Po svém to chápou i ti největší hráči na trhu. Proč myslíte, že na mediálních portálech jako novinky anebo idnes zůstaly diskuze pod článkem? Přitom jsou v podstatě  přítěží, bez většího efektu.

Občas mi někdo napíše jestli bych nechtěl k 404M přidat diskuzní fórum. Žádné další tržiště jen diskuzní fórum, kde by se kecalo o doménách, SEO a podnikání. Určitě by to bylo fajn. Komunita by tu byla. Navíc na rozdíl od nově vzniklých diskuzních fór, kde nic není se sem lidé vrací kvůli obsahu. Takže pokud přibude článek koukli by i na nová vlákna.

Přiznám se, že mě to hodně láká už delší dobu. Diskuzní fórum postavené na bbPress tu dokonce už dříve bylo (listopad 2011 – únor 2013). Ale velice nevhodně implementované do starého designu, který řekněme si to na rovinu, nebyl zrovna ideální pro diskuze. Z mé strany došlo i k špatné práci právě s vámi – komunitou. Fórum jsem bral jako službu navíc či nástroj, který můžete využít. Místo abych se na něj díval jako na další samostatný projekt, který potřebuje propagovat a pořádně rozjet. Výsledek za moc nestál.

Další můj pokus bylo fórum na samostatné doméně, která mi ležela mezi těmi na prodej. Použil jsem phpBB. Chtěl jsem si vyzkoušet jak se s phpBB pracuje a navíc se mi zastesklo po moderování, kterému jsem věnoval dříve dosti času na Webtrhu. Neměl jsem ambice čemukoliv konkurovat. Povídal jsem si sám se sebou. Odpověděl na několik desítek dotazů náhodných kolemjdoucích, vyzkoušel jak co funguje a pak jsem dostal nabídku na odkup domény. Vzhledem k tomu, že tam nebylo zas tak moc obsahu a čekalo mě náročnější období, vzal jsem to a projekt zrušil.

Z obsahových projektů, které jsem kdy zkoušel mi přijde rozjez diskuzní fórum jako jedna z těch těžších věcí. Vytvořit kvalitní obsah se ještě dá. Jste administrátor můžete si založit kolik účtů chcete. Pokládat zajímavé otázky a ještě zajímavěji na ně odpovídat. Tím vytvoříte obsah. Získat tam komunitu také dneska už není takový problém. Nemusíte “vykrádat” konkurenční fóra. Máte tu sociální sítě. Ty jsou plné nezodpovězených dotazů. Stačí dotaz vhodně okopírovat na diskuzní fórum, zodpovědět a hodit odkaz na vlákno. Hotovo.

Možná si říkáte že to takto zní jednoduše. Ve skutečnosti pro komunitu potřebujete ještě vhodné prostředí, aby se cítila pohodlně. U webu to znamená vhodný design bez zbytečných rušivých elementů. Na diskuzním fóru zase jednoduché a přehledné ovládání. Neuškodí i osekat registraci na minimum, anebo jí nahradit přihlašováním přes sociální sítě. To je takový dobrý základ.

Problémem u dnešních diskuzních fór je jejich konkurence v podobě snadného ovládání sociálních sítích. Uživatelé si zvykli na určitý osobní luxus, který jim bude chybět. Dneska už to není jen o jednom diskuzním fóru pro všechny, ale třeba i místnostech jen pro vybrané. Pokud se má uživatel cítit jako doma musíte mu dát možnost si ten domov vytvořit. Zkuste se zamyslet. Co kdybyste na Webtrhu či Webdeal mohli vytvořit elitní skupinu jen pro určitou skupinu lidí, které si vážíte a s nimi pak diskutovat. Diskuzní fórum v diskuzním fóru, kde jste moderátorem. Jasně jsou to v podstatě skupiny jako na FB, jen vytvořené z členů už existující komunity.

Takže místo diskuzního fóra asi založím diskuzní sociální síť, kde si sami rozhodnete s kým chcete diskutovat a o čem :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Obsah je král a komunita je jeho královstvím”

  1. vzhledem k tomu, že se na WT Caesar odmlčel úplně a Jiříček přispěje jednou za rok, není elitní skupina potřeba, toliko alespoň za mě

  2. keby sa na WT urobila nejaka spoplatnená sekcia s určitými vybranými témamy (podobne ako je napr. na BHW) tak by webtrh určitie vytiahol nejaké dalšie peniaze z uživateľov

Comments are closed.