Kolik stojí reklama na AdBlock

AdBlock je označení pro rozšíření do prohlížeče, které zajistí, že se vám na internetových stránkách nebude zobrazovat reklama. Existuje jich několik druhů a některé mají poměrně originální funkce, čím nahradit reklamu. Originál je však jen jeden a ten se nazývá AdBlock Plus.

AdBlock Plus v současné době používá zhruba 144 milionů aktivních uživatelů, což je opravdu hodně. Stojí za ním německý startup Eyeo, který si díky němu přišel na poměrně slušné peníze. Velké společnosti totiž za umístění na whitelist, tedy seznam povolených reklam, musí platit. Menší společnosti, které splňují určitý kodex jsou sem umístěny zdarma. Podmínkou je třeba, že reklama nesmí návštěvníka obtěžovat, narušovat koncept stránky, musí být označena jako reklama a být vhodná pro web, kde se zobrazuje. Na whitelistu je celkem kolem 300 společností z více jak 1500, které o zařazení zažádaly.

Platit musí zhruba 10 % společností na whitelistu. Jsou mezi nimi Google, Microsoft anebo Amazon. Ačkoliv tyto společnosti tají kolik ve skutečnosti plat Eyeo, jedna z reklamních sítí prozradila, že to je 30 procent ze zisku. No to je pořádný balík peněz. Na druhou stranu buď z imprese mít nula anebo sedmdesát procent?

AdBlock je přitom na vzestupu. V lednu 2014 jej používalo jen 121 milionů aktivních uživatelů a o šest měsíců později už to bylo 144 milionů aktivních uživatelů. Přitom v lednu 2013 to bylo jen 54 milionů. V současné době, to může být o dalších dvacet milionů víc. Největší podíl je v prohlížečích Chrome 86 milionů, pak je FireFox s 41 miliony.

144 milionů aktivních uživatelů reprezentuje zhruba 5 % světové online populace. Ovšem třeba v Polsku používá AdBlock 28,6 % lidí, Řecko – 24,5 %, Švédsko – 21,6 % a Dánsko 21,2 %. Největší nárůst je v Japonsku, Španělsku, Číně a Itálii, kde dosahuje až 114 %. Tedy počet uživatelů se více jak zdvojnásobil.

Uživatelé v 45 % uvádí jako důvod, že se chtějí zbavit všech reklam na stránce. 27 % by se rádo zbavilo některých reklam, 11 % uvádí ochranu soukromí a 8 % se nelíbí požírání výkonu.

Závěr

Pokud si chcete zjistit, kolik lidí používá nějaký software na blokování reklam přibližně se to dá zjistit porovnáním počtu zobrazení reklam a impresí stránek, kde se reklama nachází. Nebuďte překvapeni pokud to bude přes 10 %.

Reklamu rozhodně čekají krušné chvíle. Na řešení se snaží přijít větší hráči na trhu. Jako menší provozovatelé webu můžete zkusit vsadit na nahrazení reklamních ploch za texty. Ovšem musíte obejít reklamní systémy a dát si pozor jak plochy pojmenujete a jaký budou mít formát. AdBlock je fakt chytrý kus software. Umí česky a zbaví se všeho, co se jmenuje reklama. Zároveň je to jeho největší slabina ;)

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

25 Replies to “Kolik stojí reklama na AdBlock”

  1. škoda, dřív se ty tvoje články nedaly s adblockem číst, teď už s tím nemám problém.

    1. Od toho jsem upustil. Významné procento návštěvníků z Google mělo AdBlock a zavíralo hned stránku.

      1. dokážu si představit, byl jsem mezi nima (a když jsem echt chtěl na stránky, šel jsem přes IE), ale ten systém cos měl (pro nevědící Drago nazval článek reklamou) mi přišel zajímavej

  2. Je zajímavé, že například velcí hráči na trhu netlačí na společnosti jako je Google ať Adblock zakáže ve svém Chrome.

    Buď jsou 2 možnosti: Googlu to vyhovuje, jelikož jeho reklamy, které jdou přes Adsense blokovány nejsou nebo společnosti tlačí, ale Google má strach, že by uživatele přešli na jiný browser.

    Nebo je správná jiná možnost?

    1. Google potřebuje Chrome k analyze dat, když do něj zakáže AdBlock riskuje, že ztratí podíl, který tak dlouho buduje. Jediná možnost je, aby se všichni tvůrci obsahu ohradili proti Adblocku tím, že skryjí texty dokud je aktivní. Já už to zkouším :-D

      Typicky noviny by s tím problém mít neměly. Problém je tam, kde obsah tvoří komunita, kterou lze tímto omezením snadno ztratit…

      nedávno mi napsal týpek, že on si AdBlock nikdy nevypne! Typický “vyžírka” nebo nepochopil, že lze vypnout ablock pro konkrétní stranu/web. :)

  3. Zjistil jsem, že proti adblocku se dá “bojovat” přesměrováním. Např. obrázek z něhož vede affil odkaz na sázkovku, adbolck skryje. Když tam dám tentýž obrázek, ale odkaz se tváří jako interní a teprve pak je uživatel přesměrovaný, tak to adblock nechává klidným :)

  4. Me se zda divne aby google platil adblock plusu 30 procent z 5 procent vsech reklam. Podle me tech 30 procent je nerealne cislo.

  5. Hele drago, mas statistiku kolik procent navstev zde je se zapnutym adblockem vuci celku?

    1. Můžu to zkusit vypočítat podle AdSense, který by “neměl” být blokovaný. Měřící kód je na všech stránkách, kde je reklama.
      Únor: 25.018 impresí (GA, AdExpert), 18.981 zobrazených reklam (AdSense). 24,13 % se nezobrazí, zřejmě kvůli AdBlock. Je třeba odečíst 2,73 % jako nevyřízené požadavky. Je to nárůst oproti předchozímu období :)

      1. Me to prave vychazi dle meho sledovani na 3 procenta blokovacu. Coz se me zda nerealne nizke.

        1. Zkus kouknout na počet návštěv z různých prohlížečů. Na 404M používá 43 % Chrome, 36,6 % FireFox, 5,7 % Safari a nejméně zasažený IE jen 4 %.

  6. Otazne je, naco mi je navstevnik, ktory blokuje reklamu? Cim viac webov bude uplne blokovat pristup uzivatelom s ADP, tym lepsie…

    1. Já zkoušel dávat do cesty překážky a bylo to hodně kontraproduktivní (článek jsem označil jako reklamu, takže jej viděli jen lidé bez Adblock). Místo toho je třeba posunout reklamu. Reklamní články, sbírání emailů + reklama v newsletterech, textová reklama přímo v článku. Pak tu je samotný boj s adblock. Existuje hodně způsobu jek se dá obejít anebo mu ztížit blokování.

      1. no jenže hledáním nové cesty reklamy, posouváním pozic sice zvýšíš zisk, ale pořád zapleveluješ ty samé uživatele a ne ty neoslovené díky AdBlocku resp ve většině případů :)

        Blokování textu není škodlivé pokud typický návštěvník přečte jedinou stranu a odchází, nevytváří žádný obsah. V tomto případě nelze nic ztratit. :)

  7. Ja v poslednej dobe tiež uvažujem nad tým že si nainštalujem nejaký plugin, ktorí nezobrazí obsah uživateľom s adblock. Ale, že až 25% uživateľov používa adblock sa mi zdá nejako veľa.

  8. Tak mne docela fascinuje, že se diskuze jak blokovat reklamy postupně obrací na jak zablokovat ty co používají adblock.
    Já sice chápu, že z těchto návštěvníků “nic” není, ale kolik těchto lidí kliká na reklamu? Na weby se prakticky nedá dívat bez adblocku, takže brečet nad tím, že mám takové návštěvníky mi přijde docela srandovní. Natož jim zakazovat přístup.
    Já si nakonec myslím, že by bylo nejlepší, aby adblock začalo používat 99% uživatelů. Tím by se zrušilo 90% zbytečných webů, webů co publikují lži a webů kde se každý chová jako profi novinář. Prostě ideální internet ;)

    1. ať neklikají, nikdo je k tomu nenutí, ale ať je nechají zobrazovat. A že to žere výkon PC? Hm, tak si zkus jak funguje AdBlock a že ke každé straně, kde reklamy ruší si přidá své 4MB do paměti.

      Neposlouchej rádio – jsou tam reklamy, nezapínej TV – jsou tam reklamy, ani nekupuj noviny – jsou tam reklamy. Choď do knihovny, protože s tvým přístupem nebude internetový obsah. A proč budou knihovny? Protože ty za ty knihy platí a členové knihovny platí roční poplatky, aby měla knihovna na další hnihy. Najdi 3 rozdíly.

    2. Úvaha, že z návštěvníka s AdBlockem nic není, není úplně přesná. Pořád může na stránku odkázat nebo ji jinak sdílet lidem, kteří už reklamy neblokují. Takže pořád je lepší návštěvník s AdBlockem než žádný.

  9. Nevím, ale mě tenhle obchodní model nepřijde nějak moc úžasný. Těžit z toho, že se živím na práci jiného ( reklamních systémů a provozovatelů webů) a nechám si od nich platit za to, že vlastně uvidíš stránku tak, jak jí autor včetně reklamních bloků navrhnul, no nevím :(
    Myslím, že docela příhodný název by zněl výpalné ….

    1. Přesně. Přijde mi to celkem absurdní, takové heslo “Reklamy jsou zlo (pokud teda neplatíš nám)” :D

      1. absurdnější bylo, když AdBlock žádal o finanční příspěvky, aby si mohl zaplatit reklamu na AdBlock :-D Už je to dávno, ale najít by to asi šlo. Když pak člověk vidí to celé kolem a pochopí oč mu vlastně jde… konsolidovat příjem z reklam místo tisíců webmásterů jen k sobě.

  10. Jen pro doplnění, ten whitelist se dá jedním checkboxem v konfiguraci vypnout a pak ABP blokuje i systémy Google aj.

Comments are closed.