Od 21. dubna v Google výrazně posílí weby optimalizované pro mobilní zařízení

Google tento rok rozjel velkou informační kampaň pro webmastery, kteří nemají optimalizovaný svůj web pro mobilní zařízení. V lednu začali chodit emaily vyzývající k “mobilizaci” webu. V podstatě se jednalo jen upozornění na nenastavený viewport, malou velikost písma a přílišnou blízkost dotykových prvků. Tak nějak se ale tušilo, že se chystá něco většího.

Ve čtvrtek vyšel na oficiálním blogu článek, kde Google oznamuje, že od 21. dubnu budou všechny weby, optimalizované pro mobilní zařízení výrazně posíleny v SERP, pokud uživatel bude hledat z mobilních zařízení. Tento hodnotící faktor bude mít znatelný vliv (significant impact).

Z mého dosavadního testování měly weby, které přešli na responzivní design zhruba 5 – 10 procentní zvýšení návštěvnosti z mobilních zařízení. Ale jednalo se o příliš malý vzorek, postavený na WordPress webech, které vyměnili šablonu twenty ten za jinou responzivní. Twenty ten byla označena v emailech Google za nevhodnou.

Takže si do Google Analytics k 21. dubnu všichni vložíme poznámku, že naše weby mají z mobilních zařízení dostávat více návštěv a až nastane den D, tak se podělíme o zkušenosti :)

Pokud si nejste jistí, jestli váš web splňuje podmínky, pro zlepšení pozic pro mobilní zařízení, Google si pro vás připravil nástroj na testování Mobile-Friendly Test. Jestli máte web v Google webmaster tools (Google nástroje pro webmastery) najdete seznam případných chyb v Návštěvnos z vyhledáváníPoužitelnost v mobilních zařízeních.

Vzhledem k narůstajícímu počtu uživatelů s mobilním zařízením, kdy většina z nich vyhledává přes Google, už není web optimalizovaný pro mobilní zařízení doporučeným ale nutností.

Teď mě tak napadá, jak je na tom Seznam a mobilní zařízení? Nevíte jestli vede nějakou kampaň, aby jej využívali i lidi s chytrými telefony a tablety anebo toto bojiště vzdal?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Od 21. dubna v Google výrazně posílí weby optimalizované pro mobilní zařízení”

  1. Google by nejradši kecal do všeho a myslí si, že všichni budou tancovat, jak on píská. Jestli je web optimalizovaný pro mobil přece nejde zobecňovat. Co web není optimalizovaný ale jsou na něm jedinečné informace a chodí na něj spousta lidí? Co když na web chodí důchodci co nepoužívají chytré mobily?

    1. Bonus v SERP platí jen pro hledání z mobilních zařízení. Důchodci s desktopem uvidí všechno po staru :)

      Co se týká unikátního obsahu, tak bude záležet na dalších faktorech. Teoreticky předeženeš mobilní weby, ale v reálu někdo udělá super mobile friendly autoritativní web, co vykrádá obsah a předežene tě.

    2. můžeš se zlobit, protestovat, ale to je tak všechno. Osobně taky docela dost hledám z mobilu, i když mám PC v tu samou chvíli na dosah. Optimalizovaný web na mobilu opravdu ocením. Každý kdo brblá, že to nemá smysl, je líný předělat byť jen CSS :-D

  2. Je pravda, že také vyhledávám často z mobilu a tabletu, a občas narazím na neoptimalizovaný web, ale naštěstí už to není tak často. Seznam se přece pokoušel o prosazení prohlížeče se svými službami, ten prohlížeč co měl rád vysoký traffic.

  3. Dalsi vec je, ze Google psal, ze podstrkavani optimalizovaneho obsahu na subdomene m.domena.cz je udajne nejhorsi reseni. Pak tedy strme dolu poleti i veskere vetsi weby, kde plne responzivni web neni mozne vytvorit – vetsinou kvuli reklamni blokum a prilisnemu mnozstvi javascriptu, flashe atd.. Ano, responzivita zkratka neni mozna pro vsechny weby.

    1. mám m.doména.cz a Google neprotestuje. Ano je to pro něj nejhorší možné řešení = 2x víc stránek na indexaci, ale myslím, že tam není žádné znevýhodnění vyjma případné pozdější indexace.

  4. > Unreal – Jak si přišel na to , že podstrkavani optimalizovaneho obsahu na subdomene m.domena.cz je nejhorší možné řešení ?

    1. Ha, nasel jsem to :)… https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/configurations/separate-urls . Je to nejmene vhodna varianta ze 3 https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/overview/select-config . Muzou vzniknout v SERPu duplicitni zaznamy, pokud se verze neprovazou pres alternate. Musite se starat o 2 systemy (pripadne 2 sady sablon) misto jednoho/jedne. Muze dojit ke spatnemu vyhodnoceni User_agent a naservirovani neoptimalizovaneho obsahu, coz nemusi byt nutne chyba, nicmene to muze uzivatele zmast a v horsim pripade by se mu stranka mohla nacitat i minuty. Idealni je zkratka responzivni layout, ale jak jsem psal, tak ne ve vsech pripadech lze pouzit.

  5. Problém je spíš v tom, že si Google prosazuje responzivní design jako jediné správné řešení. Přitom nabídnout uživatelům různých zařízení optimalizované zobrazení lze i jinými způsoby.
    V některých případech může být výhodnější místo responzivního přizpůsobování nabídnout třeba ruční přepínání stylů (např. u nestandardních šířek či typů zařízení, které nelze automaticky rozpoznat).
    Takové řešení jsem již v minulosti také používala, ale Google ho není schopen detekovat a proto takovou stránku znevýhodňuje.

    1. ber to podle sebe, půjdeš z mobilu na google a odkáže tě na stránku, kde jsi nikdy nebyl. Budeš 5 minut rolovat nahoru dolu vlevo vpravo a hledat přepínání designu? :-D

      U sebe jsem příjemně překvapený, že když hledám na mobilu kw vrací mi m.doménu, na PC na to samé ale plnou verzi. Má to zmáknuté dobře. :)

      1. Beru to podle sebe. Kdo tvrdí, že musím něco rolovat a hledat? Jednoduše to uživateli samo nabídne přepnutí, pokud si to bude přát. Na jedno kliknutí. ;-)

  6. mne google tiež začal posielať upozornenia, že treba odstraniť problémy webu s použtieľnosťou pre mobilné zariadenia … ale ako som pozeral z viacerých tabletov a mobilov, tak sa môj web načítava v poriadku aj na mobilných zariadeniach … dúfam že nebude nejako veľmi zenvýhodnený ked ho nijako neupravím

  7. Mno, responzivní design používám již léta na všechny svých webech, takže tohle mě fakt netrápí. Spíše se obávám toho, že mi Google zabije návštěvnost na webech kvůli http/2, protože prozatím odmítám kupovat drahé SSL certifikáty.

  8. Ahoj Drago, bylo by mozne zjistit nejake aktualni info ohledne te zmeny algoritmu googlu jak uz u nas nebo v zahranici ? Totiz prozatim jsem nezaznamenal zadnou zasadni zmenu v mobilnim vyhledavani u nas, stale stejne pozice, kdy si myslis ze se dostavi nejake zmeny ?

    1. Já jsem jednu změnu zaregistrovala a poměrně zásadní (až 25% nárůst mobilních zařízení a výrazný posun dopředu), ale proběhla na webu cíleném na mladší uživatele, takže rozhodně nebude reprezentativním vzorkem.
      Pravděpodobně to bude hodně specifické v závislosti na tématu a také většina velkých webů, které se drží na špičce bude mít dostatečnou sílu, aby je to příliš neovlivnilo.
      Také si myslím, že je možná ještě brzy. Spousta majitelů webů se ke změně ještě neodhodlala a čeká, jak se to ve vyhledávání skutečně projeví (zvlášť u nás) a jestli Google nedělá jen bu bu bu.
      Ostatní, kteří už předělávají, ještě zdaleka nemusí být všichni hotovi, takže se změny mohou projevit až postupně.

Comments are closed.