Jak fungují nové moderní metriky

Několik z vás mi poslalo žádost ať napíšu něco o MozRank a co si o této metrice myslím. Takže máte to mít ;)

Úvod do historie neoficiálního hodnocení

MozRank je metrika, kterou využívá známá služba Open Site Eplorer k hodnocení autority stránky v internetu. Jedná se o online nástroj na analýzu dat, jehož databáze zpětných odkazů má k té Google asi nejblíže. Open Site Explorer provozuje společnost MOZ, za kterou stojí známe osobnosti ze světa SEO Rand Fishkin a Gillian Muessig.

Původní myšlenkou bylo vyvinout alternativu ke Google Page Rank, což se jim do značné míry opravdu podařilo. MOZ rank byl celkem přesný při předvídání GPR a začali jej využívat nejen černé a šedé klobouky, ale ochotně jej zmiňovali i white hat SEO mágové. A u SEO to nekončilo. Stále častěji se tato metrika začala objevovat i v listech expirovaných domén. Několikrát jsem zahlédl i smlouvání o ceně domény jen kvůli dobrému MOZ ranku. Na druhou stranu je pravda, že v posledních letech se investuje stále více peněz do PBN, respektive do “obsahového SEO”.

Když se poprvé v roce 2013 objevila oficiální zpráva, že GPR končí, tak právě MOZ rank byl nejčastěji zmiňovanou alternativou a tomuto tématu se tehdy na black hat fórech věnovalo opravdu hodně prostoru. Pak ale v Google “opravovali trubku” a omylem přitom aktualizovali GPR.

Minulý rok však John Mueller tak nějak oficiálně oznámil, že GPR se už aktualizovat nebude. Všichni čekali jestli se na vánoce zase nebude někdo hrabat v trubkách, ale tentokrát nic.

Debaty o náhradě za GPR se tentokrát už moc nekonaly. V podstatě jsou tu celkem tři metriky, které stojí za úvahu Ahrefs Domain Rank, Moz Domain authority a Majestic Trust/Citation flow. Každý ať si vybere co se mu nejvíce hodí. Na rozdíl od GPR se totiž nejedná jen o nějakou metriku ale spíše koncept hodnocení.

Současnost

Všechny výše zmíněné metriky se popravdě nedají srovnávat se S-rank anebo GPR. Navrhovali je totiž SEO šamani pro SEO mágy. Jsou v nich započítány desítky různých hodnotících faktorů jednotlivých směřujících odkazů na jednu hodnocenou stránku či doménu. Představte si, že pro každý web z kterého na vaši stránku směřuje odkaz si vytvoříte list v Excelu, kde budete hodnotit přes 40 kritérií* a pak ze všech listů vypočítáte finální skóre s ohledem ke všem existujícím webům na světě. To už není onen “primitivní” vzorec jako byl u Google PageRank.

* DmR (domain moz rank) údajně hodnotí u každého odkazu přes 40 kritérií.

MOZ rank prakticky

Co se týká obecných doporučení, tak dobrý blog/magazín pro placený článek má mít DmR minimálně 30 a Ahref domain rank 50. Někdy se uvádí MOZ rank 5+, ale mám třeba jedno staré MFA s MOZ rank 5,4 a DmR 9. Přijde mi, že MOZ rank dává příliš moc velkou váhu stáří odkazů (zmíněné MFA je přes 5 let staré).

Co se týká možné podobnosti GPR a MOZ ranku vychází mi zhruba následně:

  • GPR 4 = MOZ 6+
  • GPR 3 = MOZ 5,5+
  • GPR 2 = MOZ 4,5+
  • GPR 1 = MOZ 4+

U DmR

  • GPR 4 = DmR 30+
  • GPR 3 = DmR 25+
  • GPR 2 = DmR 20+

Ale jak delší dobu nebyly přepočty, tak těžko soudit.

Obsahově bohaté weby, které jsem začal tvořit minulý rok začaly mít větší návštěvnost z Google, když se přiblížily k DmR 30 a MOZ 5. U Ahref DR to bylo 45. Jeden po menším linkbuildingu dosáhl Ahref DR 50 a začali přicházet lidi na středně konkurenční fráze z Google.

Závěr

Ačkoliv jsou to jen číslíčka, tak rozhodně pomohou s výběrem. Pokud máte seznam 100 možných kandidátů třeba pro koupi reklamního článku, tak proč si u nich nezjistit DmR, MOZ a Ahref? Určitě je to jednodušší než to procházet ručně sám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak fungují nové moderní metriky”

  1. a ted nam jeste hod link na sluzbu ktera nam to zobrazi hned vse najednou :-)

  2. Nechápu, k čemu to je, když Moz a Open Site některé weby ignoruje, nezná všechny odkazy, nedává ani čísla apod. Pro české weby je to dost špatné. Jen zase zbytečná věc, kdy si lidi budou chtít honit brko.

  3. Zbytečná věc to tedy rozhodně není.

    Největší databázi má nejspíše Ahrefs (alespoň se to o něm říká) a pro české weby je asi nejpoužitelnější. Nicméně jejich Domain Ranku moc nevěřím, respektive mi přijde mírnější než metriky ostatních.

    U Mozu koukám jen na PA a DA. A sleduju je poměrně často, jako takové obecné měření, jestli má web nějakou hodnotu (například pro spolupráci). Z černých vod jsem ale často slyšel, že se dá dobře zmanipulovat větší silou, osobně nemám vyzkoušeno.

    Nejuznávanější metrikou je nejspíš CT a TF Majesticu, hlavně tedy druhý zmiňovaný. Trust Flow, který počítá množství a kvalitu odkazů z relevantních(!) webů je přesně to, co Google už nějakou dobu káže (A taky se říká, že relevantnost je nový PR).

    Samozřejmě, už z podstaty toho, že to jsou všechno metriky třetích stran, žádná z nich nemůže nahradit PR (co se týče přesnosti). O to víc se však snaží poodhalit části algoritmu, podle kterých Google rankuje weby. A to se prostě sledovat vyplatí.

    Borisi, stáhni si toolbary od Mozu a Ahrefs (samotný toolbar nemá denní limit na dotazy), popřípadě ještě rozšíření od Majesticu.

Comments are closed.