Máte najednou srank 0? Neděste se, jen je potřeba upravit skript.

Včera jsem na Webdeal našel vlákno, že se něco děje se seznamáckým srank. Letmě jsem to prošel a opravdu některé služby začaly hlásit nulu. Můj skript, který jsem kdysi odněkud okopíroval a pak několikrát přepsal si nevedl o moc lépe.

Nejdříve mě napadlo jestli se nejedná jen o nějakou chybu, ale měl jsem echo o podivném přepočtu. Nedalo mi to a nainstaloval Seznam lištičku, jejíž funkcí je také zobrazování srank. Fungovala bez problémů jen ty hodnoty byly trochu nižší. Přes Winshark jsem si zjistil co posílá na server Seznam.cz a upravil skript (ke stažení).

Nový srank podle Seznamu

Dneska vyšla na fulltextovém blogu Seznamu krátká zpráva o změně algoritmu výpočtu srank.

Aktualizovali jsme algoritmus výpočtu S-Ranku, tak aby používal i signály, které dříve nebyly k dispozici. Změna hodnot S-Ranku nastane hlavně u stránek, o kterých doposud používané signály nepřinášely dostatek informace.

I nadále platí, že S-Rank odráží kvalitu a popularitu stránek, nezávislou na dotazech, nemá tedy žádný vztah k algoritmu výpočtu relevance při fulltextovém hledání. Hodnoty S-Ranku uživatelům lištičky pomáhají s orientací v kvalitě a popularitě stránek, které navštěvují.

Co si z toho odvodit? Přibylo několik signálů znamená, takže už to není jen o linkbuildingu (přepisujeme historii ;)). Škoda, že to více nerozvedli. No a že by rank, který odráží kvalitu a popularitu stránky neměl žádný vliv na pozice stránky ve vyhledávání se mi moc věřit nechce. Minimálně ty zmíněné signály z kterých se vypočítává nějaký vliv mít budou. Takže vysoký srank rovná se vysoké množství či hodnocení signálů popularity.

Závěr

Co jsem namátkou procházel různé weby, které navštěvuju, tak žádné velké překvapení se nekonalo. I když pár věcí mi moc nesedí.

  • webtrh.cz má srank 3, webdeal.cz naproti tomu 5 (možná problém s HTTPS)
  • sledujuserialy.cz má srank 8 vs cs.wikipedia.org má 7
  • mimo seznamáckých projektů má srank 10 ještě uloz.to, Bazos.cz, Heureka.cz a superhry.cz
  • žádný z mých webů nešel pod srank 1 (možná nové minimum)

Piště vaše postřehy a úvahy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Máte najednou srank 0? Neděste se, jen je potřeba upravit skript.”

  1. A je tedy už někde aktualizovaný skript nebo zjišťujete přes lištičku?

  2. Mě to teda popadalo dost. Až jsem to nečekal :-) Většina webů z 2->1. Jen některé si udržely srank 2. A to měly ještě nedávno srank 3 – 4. Návštěvnost ze Seznamu neklesla, spíš naopak. A množství zpětných odkazů je pořád tak nějak stejné.

  3. ,,I nadále platí, že S-Rank odráží kvalitu a popularitu stránek, nezávislou na dotazech, nemá tedy žádný vztah k algoritmu výpočtu relevance při fulltextovém hledání.´´ toto nie ej vôbec pravda, pretože aby ste mali vyšší srank tak treba mať viac odkazov, teda kvalitných odkazov a to vedie aj k lepším pozíciam . Seznam skôr chce iba zmiasť predajcov odkazov, ktorí určuju ceny podľa rankov

  4. Kedze uz robim v pythone, nechcelo sa mi moc v starom scripte na ranky.sk riesit napravu, zriesil som to jednoduchym return file_get_contents(“http://srank.seznam.cz/?url=$url”); Dufam, ze seznam nebude casom vyzadovat hlavicky alebo niecim inym mi znefunkcni ten kod :D Inac v tom tvojom kode sa ten error reporting vypina v debugu, nie v production?

  5. Zvláštní, že mi lištička ukazuje na všech podstránkách srank 5, i na nově přidaných, a na homepage 3. Před nějakým časem to bylo na podstránkách 2-3 a na homepage 4.
    Každopádně na seznamu je web téměř nedohledatelný 8-10 strana, takže to asi fakt žádný vliv na pozice nemá. Na googlu většina zajímavých frází v top 3.

  6. Jak je možné, že moje MFA s cca 10 stránkami, 200 zpětnými odkazy z cca 30 domén má Srank 7??

    1. Většinou takto vysoký rank způsobí přesměrování podobně jako u GPR, což ale nezjistíme pokud se nepodělíš o adresu.

      1. Těžko říct, třeba jsi našel nějaký bug. Koukni: url

        Třeba každá stránka dostane 0.00nic a když se to slije, tak vznikne něco většího :)

    1. Tipnul bych to na problém s https. Navít tam máš nějaký divný redirekt, musel jsem dát F5, aby mě to přesměrovalo.

Comments are closed.