Facebook vás označí na jakékoliv fotce na všech fotkách ať chcete anebo ne

Také máte tak rádi, když vás někdo z “přátel” označí na fotce, kterou nahrál na Facebook? Naštěstí se to dá s dobrým nastavení bezpečnosti omezit. Ovšem blíží se možná doba, kdy kdokoliv nahraje na Facebook fotku, tak na ní budete automaticky označení. Protestovat můžete jak chcete, nepomůže vám to.

Projekt DeepFace

V roce 2013 koupil Facebook izraelský startup DeepFace. Ten přišel s myšlenkou, že z fotek dokáže vytvořit 3D model (obtisk), který poslouží k určování identity.

DeepFace-01DeepFace-02Vývoj pokročil a tvůrci startupu se pochlubili, že dokáží identifikovat osobu na fotce s 97,35% úspěšností. Test byl proveden na 4 milionech fotkách, na kterých se nacházelo celkem 4 tisíce osob. Slušná úspěšnost.

Údajně stačí zlepšit ještě pár dalších věcí a úspěšnost rozpoznávání obličejů dosáhne stejné úrovně jako mají lidé.

DeepFace v ostrém testu na Facebooku

Teorie a testování je jedna věc. Jak si však povede DeepFace v ostrém testu? Prozatím je tento způsob označování pro většinu světa vypnutý. Alespoň v EU. V zahraničí už však novou metodu označování lidí na fotkách vyzkoušeli. Většinou reakcí nepotvrzuje zmíněných 97,35%. Problém ale nebude v samotném rozpoznávání, spíše kvalitě fotografií. Údajně stačí šero, zkreslení anebo menší pohyb a DeepFace se nechytá. Fotka také musí být v dostatečném rozlišení.

Pro vytvoření 3D otisku tedy bude nutné dodat Facebooku kvalitní fotografii, na kterých se budete muset spolehlivě identifikovat.

Ochrana osobních údajů je dávno pasé

Na ochranu osobních údajů už dneska nikdo nevěří. Kdo jste, kolik vám je a kde bydlíte ví všichni. Jediné co tak zbývá chránit je naše soukromí. Sociální sítě nám s tím zrovna moc nepomáhají, ale ostatně to ani není jejich účel. S rozpoznáváním obličejů to jen zajde trochu dál. Co se dá dělat, hold se všichni na Facebooku musí začít chovat a dělat věci, za které se nebudou stydět :)

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Facebook vás označí na jakékoliv fotce na všech fotkách ať chcete anebo ne”

  1. Ahoj, promiň za off topic, ale nevíš co se děje se Seznamem? Koukám, že S rank zmizel snad u všech domén, co jsem se díval, včetně tvojí…

  2. To aby sa človek bál dávať na web kvalitné fotografie seba či svojich priateľov alebo aby si dával pozor, či ho náhodou niekto nefotografuje. Ako sme kedysi sa hnali za viac megapixelmi a viac kvalitnými fotoaparátmi, teraz budeme vďační za mizernú kvalitu fotiek a slabé foťáky v mobiloch. Smutné je, že nás nikto nemusí špehovať, špehujeme sa sami navzájom a zadarmo a s nadšením odovzdávame kompromitujúce materiály na servery, ktoré nie sú pod našou kontrolou.

  3. Vždy mě fascinuje, že se politici můžou zbláznit například z požadavku na email a je třeba vyplňovat hlášení. Ovšem FB podniká v EU, podle zákonů EU, a NIC dodržovat nemusí. Průšvih je už teď, kdy nejde označování zakázat. Nějaký idiot nacpe na FB reklamu nebo porno s virem, označí třeba 100-200 lidí a vzápětí to mají všichni přátelé jejich přátel všude po zdech. Prostě super! A protože dotyčného obvykle nemáte ani v přátelích, popřípadě je z hacknutého účtu, nemůžete to ani nahlásit. FB je poslední dobou vážně na zabití, nějaká milardová pokutička by byla velmi žádoucí, aby se zase trochu uklidnili…

    1. FB samozrejme dodrzovat zakony EU musi a EU je zrovna banda, ktera si zahrava na silenyho ochrance soukromi, ze kvuli tomu nektere sluzby nemuzou tady nabizet co se nabizi jinde, takze nepredpokladam, ze by tato funkce vesla v EU do platnosti jen tak, a nebylo mozne opt-out.

      1. FB si jednostranně mění podmínky kdy a jak chce, uzurpuje si téměř neomezená práva k nahranému obsahu (což je nezákonné), může a prodává soukromá a velmi citlivá data uživatelů. Neustále samovolně přepíná nastavení, včetně velmi citlivých věcí jako označování atd. A navíc teď zákaz označování úplně ruší, tzn. jakýkoliv idiot mě může označit na nějakém reklamním šmejdu a vzápětí to mají všichni mí přátelé přátel na zdi. A toto už se zhusta děje. Takže pro FB (a pro Google) spousta omezení EU jaksi neplatí a zvesela je roky ignorují. A nejde jen o soukromí, ale i třeba naprosto nepřípustné nakládání s uživatelským obsahem v rozporu s desítkami paragrafů autorského zákona.

Comments are closed.