Nejčastější podvůdky v Pay Per Post

Včera jsem odpovídal na jeden dotaz ohledně “podvodu” na jednom Pay Per Post systému. Poptávající zjistil, že jeho článek byl po roce smazán. Odkázal jsem jej na vedení daného PPP systému. Vzhledem k stanoveným podmínkám, kdy článek musí být na webu minimálně rok s tím ale asi moc neudělá. Napadlo mě ale sepsat takové nejčastější podvůdky, které se právě u Pay Per Post dějí.

Affiliate odkazy v článku

Toto je poměrně běžná záležitost. Spousta firem, které využívají internet k propagaci má vlastní partnerský program a zároveň ráda využije reklamu přes články. Po publikování však zjistí, že si bloger přidal k jejich odkazům svůj affiliate kód. Když jej na to upozorní, tak je často překvapený, protože v tom neviděl nic špatného. Chtěli reklamu, dostali jí. Odkazy jsou funkční, navíc stejně už tomu dotyčnému někdo koláček dal, tak proč koláček nepřepsat a nevydělat něco navíc.

Problém ale je, že potenciální zákazník koláček nemusí mít. Je běžné, že přes partnerský program se prodá zhruba 10 % služeb či zboží. Firmu tak stojíte další peníze.

Pokud chcete argumentovat, že si u vás koupili reklamu jen kvůli zpětným odkazům, tak pozor. Zpětné odkazy s affiliate odkazem mají anebo budou mít menší hodnotu. V podstatě jejich váha by měla mít hodnotu nofollow. Podle Google totiž musíte všechny placené odkazy označit nofollow.

Prostě ideální je dát zákazníkovi, co si zaplatí. Zvláště přes Pay Per Post systémy.

Nofollow odkazy

Správně byste měli všechny placené zpětné odkazy označit nofollow a to platí i pro reklamní články. Problém je v tom, že v podmínkách Pay Per Post systémů je toto zakázané. Nalijme si čistého vína, většina článků se prodává kvůli SEO. Inzerenti si vybírají podle ranků. Kdo chce návštěvnost jde přímo za blogerem. Takže nofollow je to poslední, co chce vidět inzerent v článku, který si vybral.

Podvody s nofollow se provádí třemi způsoby.

Nofollow v odkazu

Ten jednodušší na odhalení je, že do odkazu prostě přidají:

rel="nofollow"

anebo

rel="external nofollow"

Odkaz pak z pohledu SEO nemá žádnou váhu.

Meta tag s robots

Druhá metoda, která je trochu složitější na odhalení a zároveň sporná s pravidly některých pay per post systémů je přidání do hlavičky:

<meta name="robots" content="noindex, follow" />
<meta name="robots" content="index, nofollow" />
<meta name="robots" content="external nofollow" />

První meta tag způsobí, že se stránka s reklamním článkem nebude indexovat a robot půjde dál. Linkjuice se přenáší včetně ranků, ale ten který “vznikne” na stránce samotné je ztracen.

Druh meta tag naopak stránku chce indexovat, ale odkazy dále neřeší. Linkjuice je ztracen podle starých pravidel o PageRank sculpting. Každý vyhledávač to může řešit jinak.

Třetí varianta by neměla fungovat. Ale nenašel jsem na internetu žádný test. Pokud to fungovat bude, tak se nic nepřenese do externích odkazů anebo vyhledávač bude ignorovat slovíčko external a bude se chovat jako v druhém případě. Rozhodně by to stálo za otestování.

Odlišné instrukce pro vyhledávač

Existuje jedna black hat SEO metada, která údajně vymřela a patří do historie. Jedná se o cloaking. Zatímco s maskováním textů se setkáte jen výjimečně, protože je opravdu otázkou času, než to vyhledávače prokouknou a vypořádají se s tím (i když to mohou být i roky), tak úprava chování elementů na stránce zas tak výjimečná není.

Odkazy mohou být v článku follow a v momentě, kdy na něj dorazí robot se mohou změnit. Většinou to není úprava parametru nofollow, ale výměna odkazů za kus špatně čitelného javascriptového kódu anebo poškození odkazu, tak aby nefungoval. Podvodníkovi totiž nejde o to, aby byl penalizovaný ale aby nepředal linkjuice a to jde provést i poškozeným odkazem. Většinou aby to vypadalo jako nefunkční přepis v .htacces.

Přesměrování

Spousta lidí používá u redakčních systému plugin na přesměrování odkazů z článku. Například když chci dát do článku odkaz na copywriting.cz používám:

http://404m.com/copywritingcz

místo

http://www.copywriting.cz/?a=75

Většinou je důvodem podlé maskování affiliate odkazu, ale také se mi líbí sledovat statistiky prokliků s jednotlivých článků. Používám na to plugin Pretty Link.

Já si převádím odkazy manuálně, ale věřím, že jsou blogy, kde to má provozovatel nastavené na automatiku. Existuje celkem 3 druhy přesměrování, podle stavového kódu.

  • 301 – permanentní přesměrování, převádí 90 – 99 % link juice
  • 302 – dočasné přesměrování, převádí 0 % link juice
  • 307 – moderní verze 302 pro HTTP 1.1, také by měl převádět 0 % link juice

Zdroj informací o link juice moz.com.

V pluginu Pretty Link si u každého odkazu můžu nastavit jestli chci přesměrování 301 anebo 307. Takže někomu můžu poslat linkjuice a jinému zase nemusím.

Otestovat si odkaz můžete například přes nástroj webconfs.com/http-header-check.php. Když do něj zadám

http://404m.com/copywritingcz

dostanu odpověď

HTTP/1.1 301 Moved Permanently => 
 Date => Fri, 30 Jan 2015 10:41:35 GMT
 Server => Apache
 Expires => Wed, 11 Jan 1984 05:00:00 GMT
 Cache-Control => max-age=3, must-revalidate
 Pragma => no-cache
 Set-Cookie => prli_click_2=copywritingcz; expires=Sun, 01-Mar-2015 10:41:35 GMT; path=/
 Location => http://www.copywriting.cz/?a=75
 Vary => Accept-Encoding,Cookie
 Content-Length => 0
 Connection => close
 Content-Type => text/html

Takže odkaz je v pořádku.

Závěr

To je pro dnešek vše o podvodech na pay per post systémech. Nemyslím si však, že se s nimi potkáte v Česku běžně. U nás těch PPP moc není, takže si zabouchnout dveře u jednoho není zrovna dobrý nápad.

S čím se ale setkáte určitě dříve anebo později je hněv blogera poté co mu zruší účet. Často následuje vymazání všeho obsahu, který byl přes daný systém publikován. Osobně to považuju za velice neprofesionální, protože svůj hněv by měl obrátit proti danému systému (podělit se o negativní zkušenost) a třeba inzerenty oslovit přímo s nabídkou reklamy. Přeci jen PPP si ukrojí celkem slušný podíl.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Nejčastější podvůdky v Pay Per Post”

  1. Uplne nerozumim tomu, proc by se hnev blogera mel obratit proti PPP systemu. Porusil pravidla, tak by se mel zlobit na sebe…

  2. Tohle se netýká jen PPP systémů nebo webů v PPP systémech, tohle zkouší i “seriozní” média a větší magazíny, čas od času. I proto, když už potřebuju nakupovat, nakupuju radši napřímo protože si na dotyčného došlápnu spíš sám, než přes prostředníka.

    1. Tak je pravda že napřímo je ta komunikace o něčem jiném. Když chce někdo recenzi tak dá možnost si produkt/službu vyzkoušet. Výsledkem jsou fotky/screenshoty a recenze je taková živější. Není to jen přepisování obecných informací. Ale to už stojí celkem dost času. Navíc inzerentovi může člověk vyjít vstříc a přihodit třeba menší reklamu navíc zdarma (tweetnutí, banner, přišpendlení postu atd.).

  3. Drago buď v klidu, taky mi smazal “pán” majitel účet na Placla, kvůli tomu, že při prodeji jednoho projektu na Webtrhu jsem dal do popisu aukce, že zisk se dá navýšit například prodejem článku na Placla.cz. Prý jsem poškodil dobré jméno Placla a pan Bartoš dokonce vyhrožoval soudem, i když Retal taky řekl že si myslí, že jsem nic neudělal a šup už jsem měl i smazán účet na Placla, takže za mě Placla nedoporučuji, protože jeden z majitelů má asi nějaký komplex méněcennosti a záleží asi na tom jak se vyspí.

    P.S. Soudní obsílka pořád nic a už přes měsíc čekám – asi hledají obálku :)

    1. Petře umím si to představit. “Pán” majitel nezvládá krizovou komunikaci. Nedávno někoho naval ožralou na twitru. Ano jsem zaujatý. Podobně jako Drago jsem nedávno přišel o blog. Když jsem se ozval tak mi zablokoval pro jistotu účet. Placla možná funguje pro inzerenty, ale s blogery si tam vytírají p***l.

      1. Podobných případů je spousta. Už i na webtrhu jelo téma, že jim smazali blog, který už prý neodpovídal požadovaným parametrům – přesto že blog měl publikovaných přes 30 článků. Mám sto chutí si dát tu práci, najít všechny články, které jsem publikoval a smazat je. Ale nepojedu podrazáckou taktikou majitele a budu korektní alespoň k inzerentům a články ponechám.
        Potíž je, že co vím tak Placla vlastní 2 vlastnící “pan” Bartoš a pan Kubíček a problém je jen s prvním jmenovaným.
        Každopádně je to jeho věc, on se tím také obral o provize, které mu s článku plynou a nyní se snažím i jako inzerent spíše využívat copywriting.cz, kde se také dají najít pěkné blogy ikdyž přiznám že to tam není tak aktivní jako na placla.cz

        1. Moc ty stížnosti nechápu. Placlu používám velmi často, s panem Bartošem komunikuji stále. Když mám připomínky k webu (chybí mi funkce a podobně), maximálně do dvou týdnů je jim vyslyšeno (což se snad nikdy nestává). Reklamace probíhají bez problémů, a na tu kvalitu dohlíží velmi poctivě, kolikrát bloggerům opravují i chyby, které já přehlédnu…

          1. Milá Markéto, ty jsi inzerent. K tobě se “pán” majitel bude chovat hezky, pokud ho nena****š, koukni na twiter https://twitter.com/VasekBartos/status/561308234678403074
            Blogeři to mají o dost těžší. Je jedno kolik jsi napsala článků pro placla. Nezapadáš – letíš, hlavně honit čísla. Důvod si “pán” majitel najde.

          2. Také přemýšlím, že bych to vyzkoušela i z druhé strany. Ale myslím, že poptávek, pro které by bylo na mých blozích místo, je naprosté minimum a navíc nemám moc velkou čtenost :-)
            No co se komunikace týká, je skoro s podivem, že si ho ještě nevychutnal třeba Dan Dočekal.
            Myslím, že se tu službu snaží provozovat opravdu dobře a chce ji mít vymakanou, jen to třeba hůře umí s lidmi… Ale co já vím, zase ho neznám, abych se takhle zastávala.
            A ta úroveň Placla blogů je také přes veškerou snahu stále dosti slabá.

  4. S inzerentem je vždy dobré si hned na začátku vyjasnit pravidla, zda je článek na 1 rok nebo na neurčito a tomu také bude odpovídat cena.

    U PPP systému je to pak napsané v obchodních podmínkách a obvykle to bývá 1 rok. Takže přímým oslovením majitele webu lze obvykle vyjednat lepší podmínky.

    Na druhou stranu nelze garantovat umístění článku na trvalo. Web může zaniknout, mohu ho prodat atd. Trvalá inzerce ani není běžným modelem. Asi také nečekáte, že za billboard u dálnice zaplatíte jednou a bude tam napořád.

    Záleží samozřejmě na povaze a účelu inzerce. Další popisované body jsou podvod na inzerentovi. Ten si za článek platí, takže tam affil odkazy, cizí odkazy ani nofollow nepatří (pokud o to inzerent nepožádá). Přesměrováni tam také nepatří – není to transparentní. Ledaže by chtěl inzerent počítat prokliky, ale od toho má jistě GA.

    Podle Google by se pak muselo označit nofollow 80% odkazů na internetu. Ale Google není ten, kdo za inzerci platí.

  5. Heh, zrovna si procházim backlinky webů na openlinkprofiler a vybírám ty nejsilnější odkazový místa pro linkbuilding dalších webů a na co jsem to nenarazil. Z DejEcho mam odkazy s nofollow parametrem. No je teda přístup, nechat si zdarma plnit web obsahem a na odkazy nesmyslně sekat nofollow. By mě zajímalo, čeho tim chce majitel dosáhnout. Co? Heh :)

    1. Web schytal penalizaci od Google, nahodil jsem tam plugin na automatické nahrazování všech externích odkazů za nofollow, aby nepoškodil lidi co si tam přidali články. Zároveň to pomohlo při její odstranění.

      PS: nemusíš se schovávat za anonymní proxy, zbytečně tě příště nebudu muset lovit ze spamu

  6. Na PPP systém najväčší v krajine mám tiež občas ťažké srdce, ale články poctivo nechávam na weboch. Škoda zmazať ťažko získaný/vytvorený obsah. Čo som ale urobil po zmazaní webu z PPP systému, že som odstránil všetky odkazy z článkov, starších 13 mesiacov. Pokiaľ by som uvažoval (už uvažujem ;) ) o affil odkazoch, tak len v článkoch, ktoré sú tiež staršie, ako 13 mesiacov. Pravidlá PPP to neporušuje, a myslím si, že ani pravidlá slušnosti.

  7. Nechci se nikoho dotknout, ale diskuze mě docela zaujala. Pokusím se přidat můj skromný subjektivní názor. Na PlaCla působím pátým rokem jako bloger a zkoušel jsem ji i jako inzerent.

    Kde začít? I já jsem přišel o pár blogů, ale nikdy to nebylo bezdůvodně. Prostě neodpovídaly rostoucí kvalitě PlaCly. A to rozhodně není Vaškova chyba. Chápu, že přijít o zdroj příjmu není příjemné, ale napadat provozovatele, že je náladový nebo že jedná podle toho, jak se vyspal, je řekněme úsměvné.

    Když to shrnu, PlaCla za ten rok udělala velký krok vpřed. Ani jsem netušil, že se to Vaškovi a Michalovi povede. Na druhou stranu sleduju, jak neusínají na vavřínech a snaží se PlaClu posouvat na další level.

    S Vaškem jsem pravidelně v kontaktu, takže vidím, jak moc na PlaCle maká. A co se týče té komunikace, nepřipadá mi, že by to nezvládal. Každá akce si vyžaduje adekvátní reakci a když se někdo chová jako blbec, nemůže čekat pozitivní odezvu. Říká se – náš zákazník, náš pán – ale taky jsou tady určité hranice.

    Možná to vypadá, že se Vaška zastávám, ale věřte, že i já jakožto nejaktivnější bloger jsem od něj nejednou schytal kritiku. Byla oprávněná a pomohla mi, abych něco zlepšil a v něčem se zas posunul.

    1. Já mohou soudit jen to, co napsal jako reakce tady jednotlivým lidem. Bylo to poměrně urážlivé a proto jsem to smazal (komplet všechno). Následně mi zablokoval sledování Placla na Twitter jako odvetu :)

    2. Já si myslím to stejné co Drago, že jeden s majitelů se neumní chovat a s prominutím je to arogantní idiot (idiot = lékařský význam – původ slova dle Wiki: Slovo idiot je odvozené z řeckého idiōtēs, které má význam osoba bez odborných schopností či zvláštní. Původně bylo používáno v městských státech antického Řecka k označení lidí starajících se jen o vlastní zájmy a ignorující potřeby komunity.).
      Což tady přesně na pane majitele sedí.

      Jinak soudím podle toho jak se zachoval ke mě. A jeho reakci nebyla v žádném případě korektní. Neříkám nic o smazání blogu nebo podobné věci, ale byl mi smazán celý účet na Placle díky téhle aukci na Webtrhu:
      https://webtrh.cz/285888-prodej-magazinu-zeny-krasnabohyne , konkrétně díky přesně téhle větě: “Zisk se dá zdvojnásobit přihlášením magazínu na placla.cz (zatím se čeká na zvýšení ranků, ať se magazín do placly dostane).”
      V podstatě jsem byl osočen, že porušuji jejich ochrannou známku a že pokud to nesmažu tak se sejdeme o soudu.

      Soud se nakonec samozřejmě nekonal, jen mi to připadá že se prostě špatně vyspal a kopal nožičkama okolo sebe. Holt narazil, mě tím v žádném případě neuškodil. Aktivně využívám konkurenci a oslovuji magazíny a blogy z Placla napřímo.

  8. Pokud k budování odkazů využíváte PR články, tak přidávám tip na online monitoring skutečného umístění článků na webových adresách, včetně kontroly odkazů v článcích. Můžete zdarma vyzkoušet na http://www.evidator.cz

Comments are closed.