Google nás vyzývá k mobilizaci!

Taky vám dorazil email od Google k mobilizaci? Já jsem jej nejdříve ignoroval, protože jej Thunderbird označil jako podezřelý. Ale teď když koukám do Google Nástroje pro Webmastery, tak to vypadá, že to bylo myšleno vážně.

Google vyzývá k mobilizaci!
Google vyzývá k mobilizaci! Bohužel Thunderbird mu z nějakého důvodu nevěří…

Člověk prostě jen tak neklikne na zprávu, která obsahuje červené varování v Thunderbird. Naštěstí nemusíte klikat, stačí se rovnou podívat do GWT, kde najdete zprávu Oprava chyb použitelnosti v mobilních zařízeních na webu… Stránka je přitom prakticky totožná s tím co máte v emailu.

Když kliknete na Prozkoumat chyby použitelnosti dostanete se do následujícího výpisu:

V Google Webmaster Tools najdete seznam chyb.
V Google Webmaster Tools najdete seznam chyb.

Každá položka se dá rozkliknout a dostanete se na seznam stránek, které potřebují upravit. Přiznám se, že jako nevlastník chytrého telefonu jsem netušil, že problémem může být velikost písma 12px. Btw. jedná se o klasickou WordPress šablonu Twenty ten.

Tlačítko Zobrazit pokyny směřuje na stránku developers.google.com/web/fundamentals/.

Stojí to za to?

Samozřejmě tato kampaň přinesla otázku, zdali Google nezačne dávat webům s responzivní šablonou nějaké plusové body. Pro uživatele mobilních zařízení se responzivní weby zobrazují výše a mě po změně designu skutečně vzrostl počet přístupů z Google u mobilních uživatelů. Navíc minulý rok začal přidávat webům, které nejsou přátelské k mobilům, ikonku s přeškrtnutým chytrým telefonem. Jenomže to je věcí vyhledávání pro mobilní zařízení.

Takže jedná se o vzdělávací kampaň, která reaguje na neustále vzrůstající počet mobilních zařízení připojených k telefonu, anebo se chystá něco většího?

Pokud nechcete čekat na výzvu k mobilizaci můžete si otestovat váš web přímo u Google.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Google nás vyzývá k mobilizaci!”

  1. Zajímavé je, že nikde není nic o responzivním designu, ale jde víceméně jen o to, jak jsou prvky daleko od sebe (aby je šlo ovládat prstem), jaká je velikost písma, a viewport, aby prohlížeč věděl, jak šířku nastavit.

  2. Tak Google práce zaplatí a hned bude mít každý responzivní web :). Není to zas tak jednoduché, některé prvky na stránce se musí kompletně předělat (například pevné šířky za %, občas provázané s javascriptem), u jiných prvků to nejde tak dobře (viz tvoje zatahovací sidebary v mobilním rozlišení, moc široká reklama, atd…). Osobně se mi žádné zprávy neobjevily – možná mám vše v pořádku. Viewport s pevnou šířkou mám asi na všech svých webech a stránka je v mobilu zvětšena aspoň do té míry, aby byla vidět celá bez zbytečných okrajů po stranách.

    Gooogle z toho dělá vědu. Uživatelé nejsou hloupí a dokáži v mobilním prohlížeči pracovat se stránkou určenou pro desktopy.

  3. Google chce prostě kecat do všeho. I do věcí, po kterých mu de facto nic není. Jsou věci, které může klidně nechat na úvaze uživatelů i tvůrců webu. Chce být nejchytřejší a přitom občas tahá tvůrce webu do slepých uliček – kterou je i mobilní web.

    Mobilní je určitě mnohem méně vhodný než web responsivní (jistě, styčné plochy tady jsou). Ale myslím, že mobilní je tak trochu postaru. Přitom pro gúglí slepé uličky nemusíme chodit daleko (byť z trochu jiného soudku) – viz dnešní zprávy o stopce pro google glass…

    Jistě, inovace a pokusy (i slepé uličky) jsou potřeba, ale proč kvůli tomu hned všechny otravovat a nejlépe rovnou penalizovat… Přijde mi, že si gúgl řeže větev, na které sám sedí. Nic ani nikdo neroste do nebe.

  4. Stojí to za to, kde převyšuje mobilní návštěvnost tu z desktopu. Popřípadě je tam vysoké procento. Plusové body budou přičteny jen tehdy, kdy vyhledává uživatel z mobilního telefonu.

    1. Netvrdím, že to nestojí za to. Ale preferovat formu před obsahem. Za chvíli bude gúgl penalizovat weby třeba za to, že mají na stránce málo červené barvy. Jako v případě adsense prý rušil weby, u kterých se mu zdálo, že reklamy jsou “nevhodně” na stránce rozmístěny…

      Podle mého by vyhledávač měl především vyhledávat a nabízet především kvalitní obsah s odpovědí na to, co jsem hledal a nikoliv pouze “pěkné” weby.

      Nenamítám ale nic proti tomu, aby upozornil, že web není optimalizován pro mobil. Rozhodnutí zda-li na takovýto web vstoupit bych ale rozhodně nechal na uživateli, ne na nějakém stroji a pofiderním algoritmu.

      Co se ale divím, když na spoustu dotazů dnes gúgl na prvních místech nabízí různá podivná MFAčka a nebo Wiki bez obsahu. tedy pardón nadpis a pod ním “Tento článek je pahýl, můžete doplnit…”.

  5. Nemyslím si, že dělám stránky, které by měly být zajímavé na mobilech. Ty informace a obrázky mají význam na PC, notebooku, na mobilu si je zbytečně někdo bude číst. A na svém tabletu nepotřebuju zpřeházet design.

  6. Dlouhou dobu jsem se stavěl k mobilním verzím trochu odmítavě, respektive jsem zastával názor, že u většiny webů je na mobilní verzi ještě dost času.
    Přesvědčila mě služba od Google, která se jmenuje Google Adsense. Zjistil jsem, že responzivní jednotky v mobilních verzích mají výrazně vyšší CTR resp. eCPM než normální jednotky zobrazované v normální verzi, ale na mobilu. Nemám to ještě nasazené všude, ale tam, kde to je, se náklady na mobilní verzi zaplatily za cca 1 – 3 měsíce. Pokud k tomu přičtu spokojené uživatele z mobilních zařízení, tak je to vlastně výhra pro všechny.

  7. Na mobilní verzi je daleko lepší proklik i cena, ačkoliv se traduje opak. Takže mobilní verze je rozhodně přínos. Nedá se říct, že nějaká stránka nepotřebuje mobilní verzi, protože… je to jen alibismus a lenost webmastera.

    kutile, když budu něco opravovat v koupelně, vytáhnu mobil a zkouknu návod přímo u toho. Nepotáhnu notebook sebou ani to nebudu tisknout.

    1. Souhlasím, spoustu věcí prohlížím a čtu na mobilu při cestě tramvají a pokud stránky nemají responzivní design a musím si posouvat text sem tam, abych si ho mohla přečíst, nedočítám a stránku opouštím. Kdo nabídne mobilní verzi, má výhodu a více návštěvníků.

  8. Aj mne dnes došla rovnaká správa od google-u :) Ja si to sám na responzívny design prerobiť neviem…, ale pri kúpe šablóny to je u mňa už dlhšiu dobu dôležité kritérium, proste je to trend, ktorý má a bude naďalej mať stúpajúcu tendenciu, hoci sám na web cez mobil ešte nechodím :)

  9. Tak už mi to došlo taky. Jsem zvedav zda se po upravách nějak zvedne mobilní návštěvnost.

Comments are closed.