HTTPS jako hodnotící SEO faktor zvedl počet zabezpečených webů o 3 %

Se zajímavým zjištěním přišel web thesempost.com. Během jednoho týdne, kdy Google oznámil, že weby využívající HTTPS, získají nepatrné zvýhodnění v SERP, vzrostl počet webů, které si pořídili SSL certifikát o 3 %. Konkrétně z 9 % na 12 %. Což je slušný nárůst.

Metodika měření

Není web jako web. theSEMpost využili data z httpArchive.org, který sleduje milion nejnavštěvovanějších webů podle žebříčku Alexa. Což je poměrně slušný vzorek webů, na kterých opravdu něco je. Právě z tohoto vzorku bylo zjištěno, že mezi 1. a 8. říjnem došlo k nárůstu webů s HTTPS o 3 %.

Opravdu je to zásluha Google?

Samozřejmě je otázkou nakolik za bezpečnější internet vděčíme Google. Pro srovnání poskočení z 8 % na 9 % trvalo předtím devět měsíců. Takže náhoda to zřejmě nebude. Navíc v současné době využívá HTTPS 14 % sledovaných webů. Vzhledem k předchozí rychlosti nárůstu, tak opravdu můžeme spekulovat, že důvodem je ono bonusové jedno procento, které Google věnoval zabezpečeným webům.

Na druhou stranu v roce 2013 došlo k podobnému poskočení o dvě procenta v souvislosti s odhalením projektu PRISM, který fungoval pod NSA, a kauzou Edwarda Snowdena. Tehdy se zvýšilo povědomí o potřebě zabezpečení dat.

Závěr

Možná by se mohl CZ NIC, který se snaží protlačit DNSSEC a ověřování kontaktů u domén, se Seznam.cz jestli by nechtěl dát nějaké plusové bodíky webům, které dbají na bezpečnost domén. Třeba by to zabralo více než dosavadní pokusy. Co myslíte?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “HTTPS jako hodnotící SEO faktor zvedl počet zabezpečených webů o 3 %”

  1. Hlavně je to obrovský byznys. Google si měl před tím než tuto “poplašnou zprávu” vypustil zkoupit podíly v známych CA a jiste by neprodělal. Při cenách kolik podepsaný všeobecně uznávaný HTTPS cert stojí.

  2. Je to trapné, google sám začal s https a teď to bude nutit i svým ovečkám. Budeme mít shop s potravinami – https, aby nikdo neodposlechl, jestli holdujeme českým či snad německým vídeňským párkům. A když na dveře googlu zaťuká FBI , jak jim ochotně odevzdá seznam hledaných slov i s IP adresami.

  3. Sorry, ale tohle je fakt blbost. Pro hodnocení kvality obsahu nemůže být kriteriem to, že web běží na https. Některé projekty https ani z principu nepotřebují, protože se tam žádné citlivé údaje nepřenáší.

        1. To je jeden z důvodů proč píšu 404M. Všechno sledovat prostě nejde :)

  4. Zkrátka se Google zapojil do každoročního kolotoče vlád, zvaného zvyšování HDP. Nejde o nic jiného, než zvýšení nákladů pro všechny, co pak přináší nárůst příjmů vlád z DPH. Když nezabere takováto kampaň, vymyslí se na úrovni státu nový předpis, viz registrační pokladny a hned je vyšší HDP. Že ty prachy pak chybí např. v údržbě rodinných domů nebo se jezdí ve starších autech, to je jedno. Hlavně se peníze “přesměrovaly” přes ty správné firmy…

  5. tak kvuli tomu si fakt https porizovat nebudu, OT: tak jsem prave zjistil ze vyhledavni obrazku(google) klidne zobrazi na prednich pozicich (daleko pred originalem) web ktery obrazek ukradl a to i presto ze nezmenil metadata ve kterych je adresa originalniho webu :( navic ma vubec cenu pridavat metadata k obrazkum kdyz je googl ignoruje?

  6. Drago, ak sa nemylim, tak sa pocet zabezpecenych webov zmenil o 3 %-alne body resp. o 33% :)
    33% znie viac wooow

Comments are closed.