Jaké bude či nebude SEO v roce 2015

Každý rok vyjde ke konci roku spousta článků, jak se ten další SEO změní, či pokročí dále. Pravidelně se opakují témata jako více mobilních zařízení, více personalizace (propojení se sociálními sítěmi, tedy google plus), větší důraz na obsah a samozřejmě tradičně méně linkbuildingu, protože vyhledávače budou opět inteligentnější.

Co se týká mobilních zařízení, první výsledky opravdu ukazují, že weby po přechodu na responzivní design si lépe vedou ve vyhledávačích. Díky snadné dostupnosti šablon k WordPress jsem to zopakoval vícekrát a opravdu webům po nasazení responzivní šablony  mírně vzrostla návštěvnost z vyhledávačů. Dokonce i na 404M se to mírně projevilo. Otázkou ale zůstává jestli za to opravdu může responzivní design anebo jednoduše je součástí změny šablony i odlehčení od nepotřebných prvků?

Personalizace, popřípadě propojení se sociálními sítěmi to je téma na dlouhé zimní večery. Authorship v roce 2014 skončil a už nemá cenu jej řešit. To je podle mě největší rána jakou mohlo propojení autora a jeho kruhů na sociálních sítích potkat. Autor jako hodnotící faktor se jevil prostě ideálně. Authorship je ale mrtvá záležitost a mě se nezdá, že by jej mohlo něco zachránit. Jistě +1 byly, jsou a budou hodnotícím faktorem. Ten tu bude zřejmě jen do počtu. Samozřejmě investovat čas do sociálních sítí/profilů se vyplatí. Zvláště pokud máte co nabídnout.

Hmm na druhou stranu podepisovat se pod články svým jménem či přezdívkou namísto Admin funguje na Bing. Proč ne?

Více důrazu na obsah to je klasika. Tento rok jsem napsal stovky článků a nemám pocit, že by se něco extra změnilo. Rozhodně nemá cenu zbytečně články nafukovat, pokud samotná vycpávka nebude obsahovat žádné informace, které čtenáři hledají. Místo toho se mi vyplatilo prokládat texty odstavci, které vysvětlovali jednotlivé pojmy, popřípadě je rozšiřovaly. Jednoduše píšete text, který dělíte do sekcí pomocí nadpisů. H2 oddělují části, H3 jako podnadpisy zase mezikroky. Když se vyskytne nějaký pojem, tak přidám H3, kde je “Co je to keyword”, “Jak funguje keyword” atd. Sice většinou narazíte na silnou konkurenci, ale není problém i v silné konkurenci se takto dostat na druhou stránku v Google. Mám takovou teorii, že Google v takovémto článku zařadí vysvětlivku mezi Intermediate či Advanced (viz. hodnocení textu podle odbornosti), protože je obklopena dalším odborným textem. Zatímco text, jehož hlavní náplní je pouze vysvětlit “Co je to keyword” označí jako Basic. Samozřejmě na toto téma uvítám jakoukoliv diskuzi.

No a pak tu máme další téma a tím je menší důraz na linkbuilding. Už je to trochu nuda. Zvláště když si člověk pořídí doménu s historií, ranky a spoustou odkazů, na které dříve byl jiný obsah. Hodíte tam něco jiného a za pár měsíců se dostaví úžasné výsledky. Dokonce jsem kvůli tomuto “bonusu” začal zase procházet aukce domén na GoDaddy. Najít smazanou doménu s dobrými ranky je namáhavé :/

Ale ať nejsem úplně anti white hat. Je pravda, že se u nás posunula kultura linkbuildingu trochu výše. Už to není jen samé registrování do katalogů a PR weby. Hrozba tučňákem a společenská debata odmítající vírů v black hat SEO, to vše zafungovalo. Stále více linkbuilderů poptává odkazy různou formou. Navíc i provozovatelé webů nabízí publikování článků za zpětný odkaz. Dohodnout se dá téměř všechno. Pojem link ninja je u nás sice stále neznámou záležitostí, ale lepší se to. Linkbuildeři začali budovat známosti jak online tak i offline. Přes kamarády pak dokáží protlačit odkazy i na větší a autoritativnější weby. “Dejte si nás jako referenci.”, “Napíšeme vám bezvadné hodnocení, když si na nás dáte odkaz.”, “Dáme vašim zákazníkům slevový poukaz anebo uspořádáme jinou velkou společnou akci.“, “Tady máte nefunkční odkaz, bez něj to ale nebude ono, naštěstí zrovna já na toto téma napsal článek.” a spousty dalších věcí. Lidi se prostě více ptají a hledají možnosti jak procpat své odkazy všude možně. V roce 2015 tento trend bude určitě pokračovat. Pokud děláte linkbuilding bez shánění desítek nových kontaktů to nepůjde.

Prostě odkazy tu byly a budou…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jaké bude či nebude SEO v roce 2015”

  1. S tím vším se mohu ztotožnit, co mi ale přijde co bude příští rok dobře fungovat budou obsahové farmy. Kombinace velmi rychlé indexace a dlouhodobě nízkých cen (již řadu měsíců lze sehnat com domeny za 99c či 1.49 usd)vytváří ideální prostředí pro budování tematických obsahových farem.

  2. PR weby tu jsou z důvodu, že je tu proto odbyt – trh to vyžaduje. Pokud se bude tržní poptávka odebírat směrem kvality a bude chtít za to adekvátně zaplatit, bude nárůst provozovatelů, kteří to budou respektovat a přizpůsobí se. Zde to není tak o Googlu a Seznamu, ale o pohledu na věc jednotlivých inzerentů, kteří mohou mít ještě desítky měsíců zkreslené představy (myslím tím masu).

  3. Jenže ony bohužel PR weby stále fungují – když se to dělá “správně” :)

Comments are closed.