Moc reklamy … moc reklamy …

Dneska mě po delší době vytáhla přítelkyně do kina na posledního Hobita. V Českobudějovickém Cinestar měli nějaký problém s elektrikou, tak se muselo čekat, než to zprovozní. Hold stane se. Promítání se trochu opozdilo. Zabrali jsem místa a čekali. Měl jsem 3D brýle a těšil se na trailery a samozřejmě film. Jenomže …

Jenomže místo trailerů pustili reklamy. Přesný počet nevím ale mohlo to být 12 – 15 za sebou. Přiznám se, že mi to bylo hodně nepříjemné a překvapilo mě, že i lidem kolem. Skupinka kluků už se začala nahlas bavit jak nepřišli na reklamu a zaslechl jsem i zapískání a hlasité ať už to pustí.

No na to, že stál lístek tuším 209 CZK mě to zarazilo. Nějak podvědomě mi to přišlo jako podvod a to se mi nelíbí. Na reklamu jsem se naučil dívat, jako něco čím platím za obsah, který je zdarma. Neprotestuju proti ní, sám jí na webech v různé formě využívám, ale pokud bych používal paywall, tak místo reklam bude všude prostě děkuji.

Nevím možná to bude i tím, že nějakých 8 měsíců nemám doma televizi a tak jsem si na masivní reklamní nálož naprosto odvykl a teď mi přijde reklama více agresivní.

Spíše to bude kombinace odvyknutí na reklamu a pocitu, toho že musím platit za film dvakrát.

Závěr

To všechno mě dovádí k otázkám jak působí internetová reklama na různé druhy lidí. Některé nárůst reklam přiměje nainstalovat si Adblock, to chápu. Co ale takový ten pocit “podrazu”. Schválně příklad. Přečtete si úžasný článek a teprve v posledním odstavci zjistíte, že se jednalo o placenou inzerci. Dokázalo by to některé lidi vytočit natolik, že už se na web nikdy nevrátí a autora kompletně zatratí?

PS, zamyšlení na konec: Používáme vlastně dneska Flash na něco jiného než reklamu?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Moc reklamy … moc reklamy …”

  1. Flash je už mrtvola, i Google ho potlačuje. O to větší překvapení, když po mě FF chtěl povolení flashe – reklama Google.

  2. Reklama v kinech je prasárna, tam to nemá co dělat, když si člověk zaplatil za lístek.

    Používání Adblock je podle mě také prasárna a je to neetické. Když jde někdo na web, který má přístup zdarma a používá jeho službu, tedy třeba i čte článek, tak by Adblock mít neměl, neb díky reklamě ten web funguje. Když nechce za to platit ani tím, že mu tam překáží reklama, tak službu nemusí využívat vůbec. Podle mě je to krádež. Protože kdyby to udělal každý, tak je konec internetu. Nebyl by Google, Seznam, Facebook a miliony dalších webů by prostě neexistovali.

  3. Ta kina mají obrovské náklady. Platy tam jsou malinkaté (v jednom jsem pracoval rok), a tak se snaží zisky zvětšovat skrz reklamy či letáčky, které dostanete k lístkům. Ale také si říkám, kdyby těch reklam dali méně za více peněz, jestli by to nakonec nebylo efektivnější a pro diváka příjemnější.

    Na druhou stranu od doby, co používám AdBlock, tak internet miluji o hodně víc.

    Co se týká placených článků, tak jsem se takhle asi dvakrát napálil na Novnikách.cz a stejně tam pořád chodím. Zkrátka to někdo umí dobře napsat a to oceňuji.

  4. Kvuli par prasakum jako Zive.cz, Idnes.cz a dalsim se lidi naucili blokovat reklamy a odnaseji to nakonec vsichni, i ti mali s nenasilnou a omezenou kontextovou reklamou. Bohuzel. Osobne mam jen FlashBlock a reklamy na webu jdou prezit. Je proste nutne myslet na to, ze autori obsahu z toho ziji, kdyz nemaji prijem, tak psat nebudou. Flash byl dobry na animace, ale ty uz jde v soucasnosti resit jinak, takze drive co pozdeji umre uplne. Mozna o to vic reklam pribude v kinech :).

    Mne to prijde podobne jako napriklad s vyuctovanim z banky nebo za telefon – zakaznik si plati 25 korun za doruceni postou a oni mu do dopisu soupnou reklamni letak. V tom pripade at mi daji slevu, kdyz nemusi platit ze sveho distribuci a ja o jejich “vyhodne” nabidky nestojim.

    1. Unreal][: s těmi letáky ve výpisech, které si člověk musí zaplatit to je dobrý postřeh.

      1. Bohužel musím plně souhlasit, pár prasat jako třeba csfd si zvyklo, že každý měsíc vydělá x milionů, když příjem klesá přidají ještě agresivnější reklamu, a pak znova… ve výsledku se mnoho uživatelů naučí používat blokovače.

        Odnesou to pak nejvíc menší střánky, protože na konci dne bude mít csfd jen 800.000 místo milionu ale malá stránka třeba jen 8K místo 15….

    2. Běžně surfuju a mám puštěnou muziku, ale když si načtu stránku, začne mi na ní hrát nějaká reklama a já nemůžu ani za deset vteřin najít, kde to vypnout, tak jsou jen dvě možnosti – pamatovat si, kdo takové reklamy používá, nechodit tam a doufat, že je nepoužije ten, kam chodím. Nebo nainstalovat Adblock… Používám internet od roku 1998 a Adblock jsem si nainstaloval teprve před dvěma měsíci právě kvůli naprosto agresivní reklamě, která je už prostě přes čáru. A bohužel to odnesou i ti slušní…

    1. No to si delas… :D Takovych der co obsahuje Flash a oni z toho udelaji branu k tvym penezum :D

    2. Tak to vidím u banky poprvé. Stránky celé ve flash nemám ráda, je tam tolik nevýhod. Vadí mi to u oděvních značek, které to často využívají. Udělat to v bankovnictví, to už je pořádná odvaha.

  5. Ta fóbie z reklamy je šílená a zbytečná. Trochu se podivuji, že nikdo nevidí její pozitiva. Dodnes byste chodili ke kováři max. do vedlejší vesnice. Vše co potřebuje hromadnou výrobu a v dalších kolech peníze na vývoj a opět velká produkce, na to potřebuje reklamu jakékoliv formy. Ruku v ruce se zvyšováním vaší kupní síly, díky vyšší produktivitě, na které ve výsledku vydělávají všichni.
    Všichni tu datlují příspěvky na zařízeních, které se jen tak nevyskytnou, nedají se udělat v pár exemplářích, jen v milonech, a za tím jsou miliardy, za každým jednotlivým krokem, každým povedeným nebo nepovedeným výrobkem, které prostě bez reklamy a dostatečně velkém obratu v krátkém čase nikdy neuděláte.
    Ostatně proč si tady každý pod nick dává URL a přispívá tak ke zvyšuje tak pozice v “reklamním prostředí vyhledávačů”, když reklamou tak pohrdáte? Přeci dobrý produkt se prodává sám. Sám od sebe a nebo ne?
    Vždy jde o míru, do kina, kde dávají 15 minut reklamy, bych po druhý asi nešel a když to udělá každý druhý, možná se v tomto ohledu něco změní. Nebo chytří manažéři problém neuvidí a kino byznys padne a nebo bude žít z lidí, kterým to nevadí a nebo z lidí, kteří mají takovou paměť jako já. ;-)

  6. Já do Adblocku hážu jen weby, kde se objeví zelený kretén se zvukem, nebo opravdu hrůzy typu Csfd.

Comments are closed.