Instagram předběhl Twitter ale …

Sociální síť Instagram, kterou v dubnu 2012 koupil Facebook za 1 miliardu USD, dosáhla 300 milionu aktivních uživatelů. Předběhla tak Twitter, který měl na konci září 2014 zhruba 284 milionů aktivních uživatelů. Na Instagram je každý den sdíleno 70 milionů fotek.

Jakmile jsem zjistil, že má Instagram více uživatelů jako Twitter napadlo mě, že by možná stálo za to si zde zřídit účet.
Jakmile jsem zjistil, že má Instagram více uživatelů jako Twitter napadlo mě, že by možná stálo za to si zde zřídit účet.

Musím uznat, že mě to celkem překvapilo a okamžitě se začaly vynořovat myšlenky, že by stálo za to se na Instagram podívat blíže. Přeci jen z Twitter mi chodí jen na 404M skoro tisíc návštěvníků a to postuju zhruba každý druhý až třetí článek. Na druhou stranu …

Reakce z Twitter

Evan Williams, jeden ze zakladatelů Twitter, byl dotázán časopisem Fortune, co si myslí o tom, že Instagram předběhl Twitter. Podle něj je základní otázkou, co to vlastně je aktivní uživatel a jak se vlastně počítá. Facebooku se prý podařila “úžasná” věc. Prosadil svou verzi aktivního uživatele na Wall Street. Přitom jejich metrika započítává mezi aktivní uživatele každého, kdo jakkoliv využije Facebook během měsíce a to včetně Facebook Connect.

Jednoduchý příklad. Pokud chcete vidět kompletní obsah (včetně NSFW – Not Safe For Work) jednoho z největších zábavných webů na světě 9gag.com (podle Alexa rank 227 nejnavštěvovanější web na světě) musíte být přihlášení a většina lidí k tomu používá Facebook. Takže ať už na Facebook vůbec nechodíte a jen jej využíváte pro přihlašování na podobné weby, tak jste započítaný jako aktivní uživatel.

Navíc Evan Williams zmínil i podle mě důležitý fakt:

“If you think about the impact Twitter has on the world versus Instagram, it’s pretty significant. It’s at least apples to oranges. Twitter is what we wanted it to be. It’s this realtime information network where everything in the world that happens on Twitter—important stuff breaks on Twitter and world leaders have conversations on Twitter. If that’s happening, I frankly don’t give a s*** if Instagram has more people looking at pretty pictures,”

 

“Pokud se zamyslíte nad vlivem Twitter na svět oproti Instagramu, je to celkem jasné. Jako porovnávat jablka a hrušky. Twitter je to, čím jsme chtěli aby byl. Skutečná informační síť v reálném čase, na Twitter je vše důležité co se stane ve světě – řeší se na něm zásadní věci, diskutují tu světový vůdci. Pokud je to takto, tak je mi celkem jedno, že má Instagram více lidí, kteří si dívají na hezké fotky.

Dalším důležitým faktem je, že monetizace Twitter, která je na dobré cestě. Vydělává více peněz než Instagram. Podle Evana dokonce pekelně víc, což je důležité pro Wall Street.

Závěr

Je to zajímavý pohled od konkurence, která toho v rámci oboru určitě ví více. Na Instagram jsem se dostal párkrát přes odkazy na Twitter, když někdo sdílel fotku z konferencí, většinou díky podivným filtrům ne zrovna dvakrát kvalitní. Dodnes nechápu proč jsou tam ty podivné filtry. Když už si koupím mobil s dobrým foťákem, tak chci aby byla fotka dobře viditelná a ne aby vypadala jak z minulého století.

Přiznám se, že mi více vyhovoval spíše Pinterest, který by mi třeba pro 404M přišel vhodnější. Mohl bych tam dát například grafy a tabulky. Na druhou stranu je to vůbec nutné? Pokud se nejedná o infografiky, které vyžadují scrollování a dobrou kvalitu, tak mi na to stačí Twitter s čtyři obrázky na post anebo Google plus. S Google plus jsme byl donucen více pracovat a celkem se mi na galerie líbí. Šli by na něm dělat pěkně “slideshow posty”. Celkem uvažuju, že bych to zkusil.

Těším se na vaše názory v diskuzi :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Instagram předběhl Twitter ale …”

  1. Osobně jsem Instagram párkrát zkusil, ale nějak mě nezaujal. Filtry jsou tam úspěšné jen pro to, že z naprosto nezajímavé a špatně nafocené fotky udělají něco zajímavého, jiného a vypadá to jako by dotyčný uměl fotit, nebo dělal “umění”. Na čemkoliv větším než obrazovka mobilu, se na to většinou už nedá koukat. To už raději fotku upravím ve Snapspeed, což může fotku z mobilu trochu vylepšit z technického hlediska, než Instagram. Z hlediska návštěvnosti mě to přijde jen pro hodně specifickou cílovou skupinu. Alespoň co vídím okolo sebe, tak se lidi podívají na fotku z Instagramu protože ji někdo nasdílel přes Twitter nebo Facebook, ale znáte někdo někoho kdo jde na Instagram a jen tak koukám co se tam objevilo zajímavého? Já ne, ale možná jen nemám kolem sebe lidi co by rádi koukali na novinky ohledně zprzněných fotek typu “co jsem dnes jedl”, “co dnes čtu”, “co dnes vidím okolo sebe, když se nudím” apod.

    Pinterest je lepší zdroj návětěvnosti, ale na obrazově zaměřené věci, což tvůj blog není. Kdybys tu měl fashion blog, nějaký fotoblog nebo jsi pravidelně kreslil nějaké obrázky tak asi spíš. Ale pokud měřením přijdeš na něco zajímavého, rád si o tom počtu.

  2. Na Instagramu jsem si založil účet a pár let fotil můj největší koníček – architekturu a design, všechno s poctivým focením na mobil a tagováním. Měl jsem asi 300 followerů, nic moc. Pak zamrzí když člověk prohlédne nějaký tag – třeba architektura nebo design a najde tam selfíčka pomatených holek, který spamujou tagama jen aby si je někdo přidal. Znám dokonce jednu holku pro kterou je instagram celý život. Každý den přemýšlí co tam dá a když se jí to občas nepovede, šílí protože tím zklame svoje odběratele. Maže negativní komentáře a denně likuje tisíce fotek aby na svůj profil upoutala pozornost. Přítelka tomu propadla taky, párkrát jsem jí musel vynadat když si chtěla fotit jídlo.. ale už se to s ní lepší :-). Osobně volím raději volím Twitter a text nad kterým se někdo zamyslel, než Instagram kde jenom někdo stiskl tlačítko foťáku.

  3. Zajímalo by mě, jestli nějaký český e-shop aktivně používá právě Instagram, netušíte? Kdyby tvořil třeba nad 10% návštěvnosti, to by byl celkem úspěch si myslím. Prostoru je tam hodně.

Comments are closed.