Evropa by ráda rozdělila Google na menší společnosti

Právě jsem si přečetl na Reuters celkem znepokojující článek European Parliament may propose Google break-up in draft resolution (Evropský parlament může navrhnout rozdělit Google v navrhované rezoluci). Evropským politikům už delší dobu vadí velké společnosti s dominantním postavením a Google zřejmě tak nějak nejvíc, protože v EU mu patří 90 % trhu. Vytvořili tak návrh rezoluce v … .

Ačkoliv Evropský parlament nemá žádnou legislativní sílu na rozdělování společností, navíc jeho rezoluce jsou nezávazné, tak může vytvořit tlak na Evropskou komisi, která bude ještě více tlačit na Google.

Co si budeme povídat Google to v EU nemá vůbec jednoduché. Musí řešit konfrontace od daní až po ochranu osobních údajů. Kritika nepřichází jen od politiků ale i z řad firem (zvláště tvůrců obsahu) a fyzických osob. Mezi nejhlasitějšími kritiky jsou vydavatele online novin a magazínů, kteří také vydávají články offline. Zřejmě mají dostatek vlivu na masy čtenářů, kteří jsou zároveň voliči. Třeba to je také důvod, proč se v EU tak moc proti Google politicky brojí.

Na druhou stranu Google není jen vyhledávač. Zasahuje i do dalších odvětví včetně reklamy, která je hlavním zdrojem příjmů vydavatelů obsahu. Pokud by tu nebyl AdSense a potřebovali byste kupovat velké množství reklamy kam byste šli nakupovat?

Možná si říkáte, že by stačilo, aby se Google přesunul z dosahu EU. Třeba do USA. Jenomže Google je z velké části postavený na znalosti osobních údajů. Ať už je to reklam, Google plus anebo třeba Android. Pokud tato data budou mimo jurisdikci EU a bez kontroli bude mít Brusel silný důvod k ostrému protiútoku.

V každém případě doporučuji přečíst článek. Je plný celkem ostrých slov a výrazů. Otázkou je jak daleko bude ochotná EU opravdu zajít. Pokud jde čistě o problémy jako je reklama, řazení svých výsledků výše než třeba konkurence (viz. případ Yelp Inc, který tvrdí, že se je snaží Google vytlačit schválně z vyhledávání), tak by se to snad dalo pochopit. Ať si na Bruselská komise udělá další komise, která bude hodnotit komerční výsledky v SERP a přiměřenost cen reklamy. Spíše mám obavu o čištění výsledků. Aby nějaký politik se nerozhodl, že tento výsledek do Google nepatří, protože je pro jeho stranu příliš pohoršující. Nesmí prostě existovat žádné kličky jak cenzurovat internet. To by totiž už bylo hodně špatné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Evropa by ráda rozdělila Google na menší společnosti”

  1. “Nesmí prostě existovat žádné kličky jak cenzurovat internet.”
    Internet není gugl. :-)
    Gugl přece sám výsledky vyhledávání cenzuruje, tak v čem je problém?? ;-)
    Dr.

    1. Dr.Ozdi: částečně souhlasím. Svoboda je v tom, že si Google může vybrat z internetu co chce a vycenzurovat to podle svého uvážení a zároveň mu nikdo nemůže diktovat, že tam něco musí přidat anebo ubrat.

      1. Ano…s trochou fantazie můžeme říct, že jediný, kdo ví jak je internet velký je gugl, ale ukazuje nám jen co sám chce (čti: kde může zobrazit reklamu) :-/
        Dr.

  2. EU si vytváří zbytečné komise, které platíme my z našich daní. Stejně jako se to děje i v naší státní a komunální správě. Jsi starosta a potřebuješ zaměstnat dceru, která právě dostudovala? Zřiď třeba infocentrum…

    I když nemám špiclování Googlu do soukromí zrovna v lásce, v tomhle jsem při něm. Jakákoliv cenzura internetu je v podstatě potlačování svobody projevu.

    Ať si EU zaplatí třeba Hejla, udělá si svůj vlastní vyhledávač a předstihne Google. Máme přece svobodu. Nebo ať je EU spravedlivá a používá stejný metr na všechny. Třeba že (Rudé) Právo musí uveřejnit určité procento pochvalných článků o své pravicové opozici nebo nějaký jiný nesmysl. Na ty je EU jednička.

  3. Podle mě je to dost nepochopení od EU, už druhé po výroku evropského soudu o právu být zapomenut. Když to srovnám s monopolem Microsoftu z devadesátých let u internetových prohlížečů, tak mi to přijde prostě jiné. MS předinstalovával vlastní program do operačního systému, který souvisel jiným trhem, než operační systém. Google nikoho nenutí používat jeho další produkty, když už využívají například jeho vyhledávání.

  4. Evropa není Evropská unie. Stejně jako fanatik do Evropské unie není člověkem proevropským. Takže nadpis je mrzí, ale jinak je to samozřejmě katastrofa, jak socialistická EU uvažuje.

Comments are closed.