Contributor by Google aneb oblíbené weby bez reklam za menší příspěvek

Představte si, že za menší obnos peněz měsíčně uvidíte místo reklam na oblíbených webech jen poděkování. Právě takto zjednodušeně funguje nová služba Contributor by Google, která přešla do beta testování.

V praxi to bude fungovat následovně. Vložíte si na speciální účet u Google peníze, z kterých Vám každý měsíc ubude 1 – 3 USD (22 – 66 CZK). Sami si přitom určité kolik to má být. Jakmile navštívíte web, který je zapojený v systému, tak všechny reklamy zmizí a nahradí je jednoduchý banner s poděkováním. Na konci měsíce pak Google přerozdělí peníze majitelům webů, podle toho které jste a jak často navštívili.

Nová forma monetizace?

Zní to opravdu super, že? Pryč s otravnou reklamou. Provozovatelé webů se budou navíc snažit dělat kvalitnější obsah každý den a pravidelně účastnit diskuzí, aby co nejvíce přitáhly vaší pozornost. No v ideálním světě by to tak mohlo být. Jenomže to chce trochu propočítat. Kolik navštívíte webů za den? Někdo se vleze do desítky jiný do desítek. Ale dejme tomu, že jich bude 20. Pokud do toho půjdete na plno a lidé k vám budou chodit každý den v měsíci tak máte 1/20. Takže to na platícího uživatele vychází na 5 centů. Tedy 50 USD (1.100 CZK) tisíc návštěvníků.

To jsou velmi hezké čísla. Ovšem nutno podotknout, že na rozdíl od oblíbené metriky z Google Analytics, kde se počítá návštěvnost v 30 minutových intervalech na návštěvníka, tady se opravdu jedná o skutečné lidi. Tedy nezapočítáváme si je každý den, či spíše každých 30 minut. Rozhodně tedy nelze tak snadno porovnávat s hodnotou CPM, která je pro počítání jestli se reklama vyplatí anebo ne celkem vhodná.V reálu nám totiž jeden návštěvník vytvoří několik impresí každý den. Pokud už bychom přešli na CPM a počítali třeba věrného návštěvníka, co udělá 2,5 imprese/den tak to máme za měsíc 75 impresí. Jsme tedy zaokrouhleně na nějakých 13 lidech, co udělá 1K impresí. Rázem tedy máme CPM 0,65 USD (zhruba 14,3 CZK). No a to už tak zajímavé rozhodně není.

Pokud jsem někde neudělal při výpočtech chybu, tak nám přímý prodej reklamy vydělá o dost více. Zvláště když máme reklamní plochy velmi hezky rozdělené na více kusů. Dokonce nás s klidem předežene i PPC. Třeba u 404M udělala za tento měsíc jedna reklamní plocha AdSense 20,51 CZK CPM. No a to nepočítám ty ostatní.

Možná si říkáte, že by se dala třeba část reklam na webu nechat a vyhodit jen některé, to by ale služba ztratila smysl.

Příspěvky vs reklama

Na druhou stranu možná jde o tu možnost přispívání na provoz. Když si přečteme super článek, chceme se nějak odvděčit jeho tvůrci. Ostatně na tom byla postavená služba Flattr. Fungovala obdobně, jen se příspěvek nedával automaticky, ale museli jste na webu zmáčknout speciální tlačítko. Osobně jsem jej zkoušel spíše ze solidarity k projektu. Nakonec jsem jej po zhruba půl roce (možná déle) odstranil. Pár příspěvků jsem dostal, celkem zhruba 2 EURa. Naproti tomu donate button v BTC vydělal víc, ale za to mohl nárůst cen. O peníze ale nešlo v obou případech to byl super pocit a popravdě trochu to i mělo vliv na výběr témat o kterých psát. V každém případě pokud někomu chcete poděkovat za dobře odvedenou práci doporučuji nasdílet na sociální sítě a přidat kompliment :)

Pokud se takto bude člověk dívat na nový projekt Google, tak by to i mohlo fungovat. Odstranit nějaký banner a nechat tam prostor pro poděkování, návštěvníkům, kteří přispívají touto formou.

Závěr

Na druhou stranu ne každý potřebuje vydělávat velké peníze. Na hosting, doménu + vrácení části nákladů na vytváření obsahu by to stačit mohlo.

Co myslíte?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Contributor by Google aneb oblíbené weby bez reklam za menší příspěvek”

  1. Jsem přesvědčená, že to, bohužel, fungovat nebude. Poděkování bude místo reklam Googlu, ale na stránkách zůstanou všechny ty ostatní reklamy. Takže větší budoucnost bude mít rozhodně AdBlock.
    V teoretickém případě většího rozšíření by to způsobilo odliv inzerentů od Google k jiným distributorům reklamy. Protože jako inzerent chci prodat svatební oznámení a ne poděkovat za nezobrazení mé reklamy. A Google by na tom prodělal. Což nedopustí, takže to celé pokládám jen za gúglovskou pohádku.
    Google by asi vyplácení webům podmínil zobrazováním pouze jeho reklamy, aby to pro návštěvníky mělo smysl. A pokud bude platit druhá Dragova hypotéza, vydělají méně webmasteři. Což nedopustí. Atd.
    Závěr: nerealizovatelné.

  2. Podle mě je to taky hloupost – aby to splňovalo smysl bylo by potřeba odstranit všechnu reklamu na webu. Pak by to ale zdaleka nevydělalo tolik. Takže mi to jako vhodné řešení přijde jen v případě, že blogerovi vůbec nezáleží na výdělku… Což se netýká velkého počtu lidí :-)

  3. Mno, já mám řešení zdarma AdBlock. Ten funguje dobře, i když bych byl radši, aby tento a podobné pluginy neexistovaly, protože na reklamách vydělávám :o

Comments are closed.