Reklama na Facebooku? Od ledna jedině placená!

Největší databáze soukromých informací na Facebooku se rozhodla, že neplacené posty značek až přespříliš zahlcují uživatele. Od ledna si tak bude muset každý, kdo bude chtít oslovit publikum mimo svou firemní stránku jednoduše zaplatit reklamu. Doposud se některé zajímavé příspěvky, o jejichž zajímavosti rozhodoval neveřejný algoritmus Facebooku, mohli dostat k části fanoušků. Některé zdroje uvádí, že se jednalo o 2 – 8 %.

Manažeři Facebooku toto rozhodnutí zdůvodňují “zahlcováním” informacemi. Na průměrného uživatele totiž po přihlášení čeká 1.500 nových informací. U některých se dokonce toto číslo vyšplhalo na desetinásobek. Samozřejmě pokud jde o placenou reklamu, tak se vhodný prostor vždy najde, ale přiznejme si to, Facebook je komerční subjekt s akciemi na burze. Takže o peníze tu jde především. A akcionáři ti mohou být spokojeni, jen za třetí kvartál Facebook reportoval 64% nárůst obratu na 2,64 miliard USD. Důvodem je hlavně růst cen reklam, které se meziročně zvýšili o 274 procent.

Zahlcování informacemi

Popravdě se nedivím, že jsou lidé zahlcení informacemi, které je nezajímají. Pokud si například pravidelně nečistíte Twitter od lidí, kteří přešli ze zajímavých tweetů na úplný off topic, tak už vám nezbývá než si začít dělat list “dobré tweety” ovšem za chvilku máte “lepší tweety” pak “nejlepší tweety” a tak dále. Jenomže zatímco je na Twitter unfollow běžnou záležitostí a nepovažuje se za společenskou urážku, tak u Facebooku je to jiné. Nezbývá vám nic jiného, než vytvářet listy podobně jako na Twitter anebo Google plus (tam se jmenují kruhy).

Když k tomu přidáte ještě různé stránky a komunity není se čemu divit, že se člověk začne ztrácet.

Řazení informací

Osobně jsem nepřišel na chuť současné podobě Facebooku. Jakmile nemám informace seřazené chronologicky, tak se nějak nechytám. Podobně je na tom teď Google plus. Vím, že se to dá přepnout, ale vždy po nalogování mi to skočí zpět, takže už to nepřepínám a vesměs ignoruju. Snad to nezavede i Twitter.

Jak to bude s propagací do budoucna

Firmy za reklamu samozřejmě platit budou stále. Jednak je třeba přitlačit na kvalitu, protože tím donutíte lidi i navštěvovat konkrétní profily tak nějak automaticky. Já osobně na FB navštěvuju občas několik skupin přes odkazy v levé liště. Škoda že se nedá lépe nadefinovat co a v jakém pořadí v ní bude. V každém případě toto je šance pro firmy. Budovat kvalitní obsah na který budou lidé pravidelně chodit sami.

Další možností je koupit si propagaci jinou cestou. S reklamou na facebookových skupinách se čile obchoduje a podle některých zákulisních informací dokonce funguje celkem dobře a dá se na ní rozjet i větší projekt. Problém samozřejmě je že vám reklamu nikdo nijak negarantuje.

Závěr

Uvidíme jak to nakonec dopadne. Ale zřejmě se toho moc nezmění, jen Facebook víc vydělá :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Reklama na Facebooku? Od ledna jedině placená!”

  1. Co ti brání v tom, zrušit sledování svého virtuálního přítele na Facebooku? Vždyť je to o jednom kliknutí.

    1. Nevím kdyby přišel na to, že mám vypnuté jeho příspěvky, tak by to asi bylo horší než “rozvázat” přátelství :)

  2. Na facebooku inzerujem dosť už 2 roky. A cena za preklik je už nenormálne draha. ked to pojde takto dalej tak budem museť uplne skončiť s inzerciou na FB

  3. Chronologické řazení zpráv na FB funguje na adrese https://www.facebook.com/?sk=h_chr Akorát je na pytel to, že to nebere v potaz čas vydání té zprávy, ale poslední reakce. Tedy když někdo okomentuje dva dny starou zprávu, vyskočí nahoru. Ale zase tam ty zprávy aspoň jsou, to co a jak se zobrazuje ve výchozím nastavení, to je běs…

Comments are closed.