Wi-fi, internet a investování

V posledních dnech se mi spojilo několik myšlenek dohromady a tak nějak mi šrotují v hlavě. V podstatě to začalo minulý týden. Mám doma wi-fi na kterou jsem si celkem zvykl. Jakmile máte v domácnosti alespoň jedno mobilní zařízení, tak poznáte výhody netahat se s kabelami. Já zvolil řešení kabelovka – router s wifi právě kvůli kabelům. Občas mi zlobila, ale spíše jsem obviňoval něco v stolním PC, protože na notebooku jsem nic nepozoroval. Právě minulý týden jsem si však všiml, že zlobí (ztráceli se pingy) jak desktop, tak i notebook + ještě jedno zařízení. Vzhledem k tomu, že se problém vyskytoval jen občas a s různou intenzitou pro zařízení, napadlo mě jestli se wi-fi nějak neruší. Přeci jen panelák a navíc místní kabelovka nabízí internet za pár stovek. Že se jedná rušení mi nakonec potvrdil i program inSSIDer Home. Problém jsem vyřešil přechodem na kanál, kam zasahují nejslabší wi-fi a optimalizací umístění routeru a externí anténky u PC (momentálně je zavěšená za nástěnku zhruba metr nad stolem).

Já jsem se musel poprat jen s cca 17 wi-fi (některé byly silné u routeru, jiné zase o pár místnosti vedle, kde mám PC). Navíc mám výhodu vrchního patra a nižšího počtu lidí ve vchodě. Průměrný panelák ale á 8 pater, 4 byty na patro v jednom vchodě. Představte si, že jste někde uprostřed a z každé strany je  další vchod. To mohou být desítky zařízení.

Jeden z pěti lidí zaplatí více za dům s rychlým internetem

Což mě přivádí k článku One-in-five would pay more for house with fast internet. Sice se tam píše hlavně o dostupnosti vysokorychlostního internetu, ale jakmile jej jednou máte doma, tak nastává problém jak jej rozvést po bytě. Kabely nejsou ideální vzhledem k mobilním zařízením. Moje N95tka z roku 2007 jej nepotřebuje, ale popravdě si neumím představit mít moderní chytrý telefon bez internetu, natož třeba tablet. Pokud pomineme mobilní operátory, tak se jeví jako ideální řešení právě wi-fi.

A bude to ještě větší zábava s televizemi, ledničkami a třeba roboty na vysávání. To bude bordelu :)

Pokud pomineme použít kanál 14, tak by bylo fajn si třeba byt nějak odstínit od sousedů.

Zaplatila 4.000 GBP za wi-fi vzdorný dům

Jedna paní v Anglii zaplatila čtyři tisíce liber za speciální proti-radiační nátěr na dům, protože tvrdila že jí wi-fi a další signály nedělá dobře. Údajně trpí elektromagnetickou přecitlivělostí. Ačkoliv tato nemoc není oficiálně prokázána, jako reálnou jí uznává Švédsko anebo Kanada. Takovéto lidi trápí v blízkosti moderních zařízení bolesti hlavy, únava a malátnost. Možná si poklepete na hlavu, ale neříkejte mi, že jste nikdy neuvažovali nad tím, co asi všechno to vlnění procházející ve stále větších dávkách našimi těly dělá.  Ostatně existují studie, které tvrdí, že lidé s připíchnutým mobilem u ucha několik hodin denně jsou náchylnější na rakovinu.

Investujeme do investice

Je zcela běžné, že pokud něco prodáváte, tak se snažíte mít navrch před ostatními, aby si zákazník vybral právě váš produkt. Takže když si vybíráte byt hodnotíte, kde už mají nová okna, bytové jádro anebo třeba plovoucí podlahu. U domu to bude třeba ten internet :)

Co třeba mít byt, jehož součástí je dokonalá wifina? Stačí napojit modem na router, který není rušen od sousedů. Podlaha a strop je chráněn speciálním nátěrem, kterým neprojde sousedův signál, protože jej dostatečně oslabí. Rozhodně by to bylo zajímavé plus pokud chcete přesvědčit potenciálního kupce anebo nájemce. Zvláště u mladších lidí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Wi-fi, internet a investování”

  1. A nebo se přihlásíš sousedům na jejich routery a dáš je všechny na jeden kanál, zatímco ty používáš jiný :-) To že jim to bude padat a bude obrovská ztrátovost paketů je další výhoda pro tebe, protože pak jim nabídneš, že jim za menší poplatek wifi poladíš :)

  2. 14. kanal je u nas zakazany pod pokutou tusim 50 tisic, ale pocitam, ze se u nas s postupem casu uvolni, protoze tech zarizeni pribyva. Nesmis zapominat na to, ze tvoje (i ostatni zarizeni) zabiraji jeste slusne 1 kanal z obou stran spektra, takze najit v panelaku 100% neobsazeny prostor je skoro nemozny. Resenim do budoucna muze byt Li-Fi http://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi (vlastne multipoint IrDa), ale zatim je technologie pro pokryti vetsiho prostoru v plenkach. Navic i do tech zarovek musis privest internet a pokud to bude bezdratove, tak opet na dve veci :-). Kabel je kabel :-)

    1. Unreal][: s tím 14. kanálem to byl samozřejmě vtip, navíc je nutné do routeru nahrát k tomu patřičný japonský firmware. Výši pokuty jsem ale neznal :) Ty pásma jsou právě krásně vidět v programu inSSIDer Home, včetně zařízení. Proběhal jsem okolí a zaujalo mě že nejlepší (nejsilnější) jede někdo ze sousedů na zařízení od Huawei. Btw momentálně (s anténkou připevněnou na nástěnce) vidím 56 wifin (22 z nich má -90+). Je tu nějak přewifinováno.

  3. V tomto případě by mohlo pomoci pustit si Wi-Fi v pásmu 5 GHz ;-) Jen je router o něco dražší a nemusí to podporovat všechna zařízení. Jinak tím odstíněním se ti může zhoršit signál na mobil, televizi apod. ale i to se vlastně dnes dá řešit přes internet :)

  4. U nás doma samozřejmě taky používáme domácí Wifi, a od sousedů sem zasahuje asi desítka dalších sítí. Já jsem nastavil výkon své WiFi na nejnižší hodnotu, stejně mám signál všude, ale na dva PC+notebook jsem radši natáhnul kabel. Jednak je to stabilnější, jednak do NAS mám rychlejší přenos fotek z SD karty zdrcadlovky ;)

    1. Kdyby každý stáhl výkon své Wifi, bylo by to super. Bohužel většina lidí netuší, že to vůbec jde, a vysílá tak signál sousedům na plný pecky. Přitom na pokrytí bytu mi taky stačí ta minimální hodnota, která jde nastavit.

Comments are closed.