Řešit SEO u stránky s vyprodaným zbožím?

Dneska jsem našel v poště dotaz, jak se má řešit SEO na stránce produktu, který je vyprodaný. Přiznám se, že jsem nad něčím podobným zatím ani neuvažoval. Ani si nepamatuju, že by se tato situace řešila v nějaké diskuzi. Takže to zkusíme probrat postupně.

Stránka produktu by dnes už měla obsahovat rich snippets. Ty vám jednak zajistí lepší vizuální viditelnost ve vyhledávačích a také obsahují informaci o počtu kusů. Jak vypadají kompletní mikrodata k produktu si můžete prohlédnout na schema.org. Výsledek vypadá následovně:

rich-snippets-product

Rozhodně je více vidět :)

Zkoušel jsem dohledat i nějaký, kde je vidět počet kusů na skladě, ale bohužel se mi to nepovedlo. Ale rozhodně to Google umí.

Takže pokud máte zmáknuté rich snippets, tak bych řekl, že z pohledu SEO jste udělali všechno. Rozhodně ani na okamžik nepřemýšlejte o nějakém redirektu anebo noindex. To je naprostá blbost.

Tím to ale nekončí

Rozhodně by to ale tímto nemělo končit. Pokud už se někdo prokliká na stránku s produktem, který nemáte rozhodně jej nenechte utéct. Třeba jste za něj zaplatili přes PPC a teď má utéct ke konkurenci?

Určitě se vyplatí nelhat a napsat, že produkt momentálně nemáte. Uveďte i přibližnou dobu, kdy jej dostanete anebo jste schopni dodat. Hodí se i formulář, kde na sebe bude moct nechat potenciální zákazník emailový/telefonní kontakt. Samozřejmě se mu ozvěte  a hlavně žádné složité captcha kódy :)

Pokud máte přehled co kupují zákazníci se zájmem o stejný produkt, tak možnosti vypište. Ne každý chce něco konkrétního. Jestli zákazník například jen hledá nápad na dárek a proklikává se internetem po informacích, může vaši snahu ocenit nákupem. Dále je možné vypsat další alternativy produktu. Třeba jiný podobný model, novější verze, barva atd.

No a co jej donutí si koupit něco jiného anebo počkat? Třeba doprava zdarma, menší sleva anebo dárek. Ale co platí na vaše zákazníky asi víte sami nejlépe.

Závěr

Hlavně žádné SEO blbnutí teď před sezónou. Spíše se soustřeďte na reklamu popřípadě nějaké to off page SEO. Dobrých odkazů není nikdy dost :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Řešit SEO u stránky s vyprodaným zbožím?”

  1. Pri PPC sa da nastavit aj vyputie reklamy, ked tovar nie je skladom. Ale nastavuje sa to tusim cez adwords skripty. (neskusal som)

  2. Já to jednu dobu řešil, zkoušel jsem různé varianty od zobrazení produktu jenž není až po jeho stažení. Ono je také nutné rozlišovat zda zobrazovat zboží které dočasně není a které má již ukončen prodej. Došel jsem k názoru že u zboží které dočasně není, lze nechat jeho zobrazování, ale u zboží které již nikdy nebude je ho skutečně lepší vypnout.

  3. Já si naopak myslím, že by se nemělo mazat ani zboží, které už nikdy nebude skladem. Protože pořád na to budou chodit lidé z vyhledávače a každý traffic se hodí. Ať již pro to, aby si koupili něco jiné, nebo obyčejné budování povědomí o značce.

  4. Dobre to má vyriešené Alza. Na produktoch, ktoré sa už nepredávajú, sa zobrazuje veľký nápis a hneď pod tým aj výber alternatívnych produktov.
    Je totiž rozdiel, keď je produkt vypredaný dočasne alebo trvalo. V dočasných súhlasím s formulárom na kontakt kedy bude produkt opäť skladom, pre trvalo vypredané je to zbytočné, ale zahodiť zaindexovanú stránku cez 404-ku je hlúposť. V obidvoch prípadoch je teda dobré automaticky odporučiť alternatívu, aby zákazník neušiel hneď inam.

Comments are closed.