Jak zlepšit pozice diskuzního fóra v Google

Dneska se ještě jednou vrátíme k hangoutu z 24.10.2014, kde odpovídal na dotazy webmátrů John Mueller. Jedna otázka totiž směřovala na diskuzní fóra, což je podle mě zajímavé téma. U nich totiž vytváří obsah uživatelé. Často vzniká poměrně hodně důležitý obsah, na který může po dlouhé roky směřovat spoustu odkazů z internetu. Stránka s takovou diskuzí tak může být v rámci určitých témat velice autoritativní ve vyhledávačích.

Podle Johna jsou pro Google diskuzní fóra poměrně náročná na ohodnocení. Některé diskuze jsou hodnoceny jako vysoce kvalitní, jiné méně, ale pak je tu spousta těch, které nejsou zajímavé. Například ty nezodpovězené.

Když se zamýšlel, co by mohl provozovatel diskuzního fóra udělat pro zlepšení autority, zmínil zakázaní indexace stránek, které nejsou zajímavé pomocí noindex. Tedy ty, které jsou bez odpovědi anebo je založil nový uživatel, který prozatím nemá na fóru reputaci.

Hmm celkem radikální řešení. Měl jsem několik diskuzních fór a přiznám se, že mě zrovna tohle nikdy nenapadlo. Na jednu stranu to dává smysl. Proč cpát do indexu vyhledávače nějaké diskuze, které nejsou prozatím zodpovězeny. Návštěvník na nich nic zajímavého nenajde, tedy pokud nezná odpověď. Ponechme teď představu, že někdo přijde na diskuzní fórum, zaregistruje se jen aby mohl odpovědět. Mohl by takovýto koncept fungovat?

Naopak doporučuje to nejlepší, co se na diskuzi objeví propagovat. Z pohledu vyhledávačů to znamená buď na to umístit někam na hlavní stránku odkazy anebo na tento obsah se z hlavní stránky musí googlebot dostat na co nejméně kliků. Teoreticky by tak mělo u menších diskuzních fór stačit takováto vlákna přišpendlit či přilepit na vrchol.

Vybírání toho nejlepšího a nejkvalitnějšího se možná může zdát jako namáhavá práce, ale ve většině případů to stojí za to. Většina obsahu se totiž dá používat pořád dokola. Na internet přichází stále další a další lidé. Takže pokud někdo z uživatelů vytvoří fakt detailní návod jak něco vyřešit určitě stojí za to jej neztratit v záplavě bezvýznamných témat.

Co se týká technického provedení, téměř každé diskuzní fórum dnes počítá přístupy anebo umožňuje lidem hlasovat o kvalitě vlákna či jednotlivých příspěvků. Tak proč nevybrat ty nejlepší podle nějaké metriky a nevytvořit The best od …? S trochou snahy pak už jen stačí vlákno pročistit, tak aby první stránka byla jen čisté know how a máte tu super kvalitní obsah, který se bude sdílet tak daleko, jak jen reach na sociálních sítích dosáhne :)

Závěr

Tohle téma rozhodně stojí za úvahu. Kdo si nikdy nezaložil diskuzní fóru jako by nebyl :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak zlepšit pozice diskuzního fóra v Google”

  1. Ma to jeden hacek. Heureka.cz na diskuzich/recenzich o zbozi ktere byly prazdne vystavela slusny trafik. Samozrejme oni v tom meli i furu dalsiho knowhow.

  2. Mám webové stránky, kde bylo asi 110 stran. Google robot z nich vycucal přes 11.000 stran do indexu. Vyděsil jsem se a zjistil, kde to vzal – kombinace 6 proměnných = spousta nezajímavých stran. Okamžitě jsem je zakázal. Je spousta lidí, co tohle nechápou a mají v indexu při 50.000 stranách přes 500.000 indexovaných stran.

  3. Zajímavé téma. Měl jsem před časem fórum s 3000 uživateli a na adsense dělalo 40% mých příjmů a navíc generovalo návštěvnost do dalších stránek. Druhý tak úspěšný projekt se mi po letech už vybudovat nepodařilo. Trochu si myslím, že za to může právě jiný přístup vyhledávačů k fórům.

Comments are closed.