Se sociálními sítěmi je práce, ale musí se používat všechny

Propagace značky, ať už se jedná o blog, eshop anebo své jméno, je na sociálních sítích dneska nutnost. Tedy pokud se chcete posunout dál. Jakmile to začnete “flákat” tak se to negativně odrazí na návštěvnosti. Přitom je přidat odkaz na nový článek dneska už opravdu nestačí.

Proč všechny sítě?

Na Facebooku se spousta lidí musí pohybovat z nutnosti. Mají tam přátele, kolegy a taky rodinu. Jednou za čas tam prostě musíte, abyste odklikli přítelkyni nějakou flashovou hru, protože na otevření dalších levlů potřebuje interakci tří kamarádů. Všechny společenské posezení v hospodě je také potřeba odkliknout ve speciální skupině, jelikož ústní příslib nevypadá tak dobře na statistikách účasti

… Jenomže ten zbytek tam tráví hodně času. Můžete Facebook nenávidět sebevíc, ale prostě je tam hodně lidí, kteří na vaši stránku nezavítají dokud nedáte odkaz přímo do skupiny, ať už je vaše anebo jen tématická.

Pokud si detailně nebudete vybírat na Twitter koho sledujete, tak uvidíte jen jeden velký binec. Jistě jde to upravit pomocí seznamů, ale nakonec skončíte se seznamy – dobré, lepší, nejlepší, perfektní, nejperfektnější … Když už si pravidelně stejně na Twitter uklízíte, tak jej musíte i sledovat. Navíc správné tweetování je věda. Údajná životnost jednoho tweetu je 18 minut. To je hodně těsně

… Jenomže Twitter je jedním z nejlepších míst na šíření informací. Vhodně zkomponovaný a načasovaný tweet dokáže velké věci.

No a pak tu máme Google plus. Sociální síť, která má údajně pomáhat v SEO se spoustou lidí, kteří zarputile odmítají Facebook anebo prostě věří v Google plus. Na první pohled je publikum zde zanedbatelné.

… Jenomže G plusáci jsou často tvůrci obsahu. Procentuálně nenajdete lepší cílovku pokud sháníte třeba IT recenze. Schválně zkuste poslat klasickou tiskovou zprávu (nikoliv reklamní text) na všechny sociální sítě a sledujte kolik lidí jí nějakou formou zveřejní ;)

Takže proč potřebujete všechny sítě? Protože ačkoliv má spousta lidí účet na všech, tak sledují jen určité.

Proč to stojí tolik času?

Člověk si řekne, že stačí hodit na každou odkaz a je hotovo. Popřípadě to co píšu na jednu dám i na druhou. Bohužel, tak to nefunguje.

Čím jsou sociální sítě starší, tím je na nich odlišnější kultura. Jednoduchý příklad. Zkusili jste někdy hashtagy? Na Twitter nahradí emotikony, vyjádří soudržnost s určitou skupinou, zařadí téma do kategorie a zlepší dohledatelnost. Co udělají na Facebooku anebo Google plus?

Hastagy jsou jen formou komunikace, takové specifikum. Velký rozdíl je hlavně v komunikaci. Například na Google plus se komunikuje delšími příspěvky. Je běžné, že si takto někdo vede náhradu za blog. Ačkoliv G+ moc nepoužívám, tak se mi přes něj podařilo dohodnout několik plnohodnotných obchodů. Byl to pro mě velký nezvyk. Většinou píšu lidem ať mě kontaktují na email. Pro mnohé google plusáky to bylo z mé strany doslova podivné chování.

Na Twitter je zase matoucí, možná i trochu neslušné odpovídat se zpožděním. Komunikace přes soukromé zprávy prakticky neexistuje. Schválně se zamyslet. Kolik direct messages jste řešili vzhledem k času a poštu lidí co vás sledují?

Každá sociální síť je taková komunita s vlastními zákony a pravidly. Pokud je chcete využívat na maximum, musíte se je naučit a přizpůsobit se jim.

Sociální sítě se mění

Jeden z důležitých argumentů pro používání sociálních sítí je i diverzifikace. Žádnou z nich nevlastníte a nemáte dokonce ani žádnou možnost jí ovlivnit. Jak to může dopadnout nám ukázal Facebook, který značně omezuje dosah příspěvků pokud si jej nezaplatíte. Do budoucna to může být ještě znatelnější.

Twitter už také začíná houstnout. Běžně vidím 2 reklamní sdělení a na straně sponzorované doporučení na sledujícího. Někde jsem zahlédl, že je dokonce možné uvidět tweet člověka, kterého nesledujete, ale sleduje jej někdo z vašich přátel. Takováto změna je celkem radikální a může naštvat lidi. Sice většina z nich bude říkat minimálně podesáté, že s Twitter skončili, ale na budoucnost této sociální sítě to může mít vliv.

Závěr

No a pak tu máme další sociální sítě. Celkem by mě zajímalo kterou další stojí za to používat a proč?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Se sociálními sítěmi je práce, ale musí se používat všechny”

  1. No bez sociálních sítí to dnes nejde to je pravda a je i fakt že ikdyž je člověk využívá pouze pracovně, tak žerou hrozně času :-) Stále hledám nějaký agregátor sociálních sítí, který umí je nejenom načítat ale i do nich posílat posty.

  2. Tak určitě se vyplatí sledovat třeba linkedin – nebo tam minimálně být. HR specialisti platformu využívají k hledání nových tváří.

    Pokud se pracuje více s vizuálem tak určitě Pinterest. A pokud se chcete někde dobře najíst, tak sledujete FourSqare :) Takže pro propagaci galerie nebo restaurace jako dělané :)

  3. Já si dovolím oponovat. Všechno je to o tom, na koho cílíme.
    V případě, že se naše publikum bude skládat z 45letých žen, tak jich moc na Twitteru a G+ nenajdete. Musíte být aktivní hlavně na Facebooku.
    V případě, že cílíme na lidi z internetový branže, tak bych to cílíl hlavně na Twitter, protože to vidím sám u sebe – Facebook mám spíš pro osobní věci (ikdyž jsem v pár skupinách na WordPress nebo na affil, tak ale stejně skoro nic neosobního nesdílím) a Twitter je pro mě takový pracovní.
    A abych Googlu nekřivdil, tak u jednoho druhu elektroniky jsem našel největší publikum právě na Plusku, tudíž jsem 99% pozornosti zamířil tam.

    Ještě taková poznámka – Pokud víte/myslíte si/máte zkušenosti, že největší část vašeho publika je třeba na Facebooku, tak tomu taky přizpůsobte sdílecí tlačítka! Vyhoďte všechny okolo a nasaďte jen obrovský modrý tlačítko. A hned se to sdílí lépe :)

  4. U sociálních sítí se bohužel často zapomíná na fakt, že cokoliv (!) nahrajete, stává se majetkem sociální sítě. A je to dále komerčně využíváno, třeba Pinterest natvrdo prodává fotky uživatelů – aniž by jim zaplatil byť korunu. Bez soc. sítí nelze existovat, ale vyplatí se řešit nejen CO publikovat, ale také JAK. Fotka bez vodoznaku a přímo nahraná na FB nebo Pinterest je šílenství, během pár minut bude kolovat (samozřejmě už bez odkazu na zdroj) všude možně. Soc. sítě také mají nemilý zvyk bez varování cokoliv měnit, rušit atd. – vždy si proto dávejte pozor, abyste cílovku přeposílali k sobě. V žádném případě nebudujte primární obsah přímo na soc. síti! Jinak jak psal jedy – jde o cílovku. Někde mi funguje Twitter, někde FB. LinkedIN určitě pro osobní profil, G+ je taky nutnost a může mít i překvapivé výsledky. Dál Pinterest, Tumblr a další, hlavně pro zahraniční projekty.

Comments are closed.