Zajímavý obchodní model postavený na špatných odkazech

Dneska jsem koukal na BHW a nestačím se divit. Dvě nabídky na odstraňovaní odkazů. Jedna z nich mi připomněla zajímavý obchodní model, co jsem viděl.

Přišla mi vážně míněná obchodní nabídka (spam). Nějaká společnost detekovala na můj web špatné odkazy, které mě mohou poškodit ve vyhledávači a nabídli mi jejich odstranění. Samozřejmě to šlo do koše jako podobný balast, který chodí každý den. V tomto případě šlo o podvod anebo chybu, protože doména, na kterou měly směřovat je parkovaná.

V každém případě odstraňování nevhodných odkazů je regulérní byznys. Věnují se mu i některé SEO agentury. Nemusí se vždy jednat jen o odkazy z podivných webů, přeci jen je jednoduší využít nástroje na distancování se od zpětných odkazů (disavow tools). Nejednomu člověku se hodí odstranit třeba nevhodný text s odkazem na diskuzním fóru a specializované služby to často celkem úspěšně umí. Ale to už zabíhám jinam.

Špatné odkazy jsou pro web prostě špatné

Jde o to, že se mi celkem líbil nápad monitorovat špatné odkazy. Teď nemyslím jen ty příchozí kvůli negativnímu SEO, ale i odchozí. Pokud máte větší projekt, který je několik let starý, tak se dříve anebo později na něm takovéto odkazy objeví. Například do článku vložíte odkaz na nový startup. Ten se za pár měsíců rozpadne stejně jako sny jeho zakladatele. Další rok doména expiruje. Jeví však známky, že na ní někdo stále chodí, tak si jí odchytne nový majitel. Ten na hodí parkovací stránku a už tu je problém. Parkovací společnosti jsou různé. Některé na doménu dají reklamu, jiné jí přesměrují na bránu s placenými SMSkami. Takové případy už tu byly.

Domény s problémovým obsahem se většinou celkem rychle dostanou na nějaký blacklist. Z něj si pak tahají nejen antiviry, ale i vyhledávače. A teď se zkuste zamyslet. Co asi Google udělá se stránkou, kde uprostřed textu je odkaz na nebezpečnou doménu? V rámci spokojenosti svých uživatelů jí prostě pošle do propadliště SERPu. No a co s celým webem? Pošleme mu upozornění přes GWT a uvidíme.

Takový hlídací pes pro web, by se prostě hodil.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Zajímavý obchodní model postavený na špatných odkazech”

  1. V poslednej dobe som zaregistroval novu formu vypalnictvo formou. niekto začne odkazovať z pochybných webov, porno, atd na moj web. a potom mi pride email že ked nezaplatím xy€ tak vtom budu pokračovať. Naštastie google prišiel s nastrojom pomocou ktoreho sa dá dištancovať od týchto odkazov. ale ajtak tato “SEO mafia” si najde ešte ine cestičky.

Comments are closed.