SSL certifikát vám přinese víc než jen lepší pozice v Google

Google slíbil, že pokud zabezpečíte své stránky přes HTTPS můžete si polepšit. Poslední “bezpečnostní update” zpřeházel “až” 1 % výsledků. Zatím to není moc, ale prý do budoucna nevylučuje ještě větší změny. Ovšem nejsou to jen lepší pozice, které vám může SSL certifikát přinést.

HTTPS znamená více informací

Věděli jste, že zabezpečené weby nepředávají těm nezabezpečeným informace? Například když ze zabezpečené verze Webtrhu dorazí návštěvník na 404M, tak mi jej Google Analytics označí jako direct místo referral. To je celkem podstatná záležitost, protože vám může unikat celkem dost důležitý zdroj návštěvníků. Co když právě ti nejlépe koncertující chodí z nějaké HTTPS adresy a vy přicházíte o možnost si tam koupit reklamu?

Samozřejmě pokud zabezpečený web předává jinému zabezpečenému webu návštěvníka, tak to v Google Analytics uvidíte normálně.

Ochrana uživatelů připojujících se z veřejné wifi

Bezpečnost na internetu je oblíbeným tématem zvláště v médiích, kde tomu často zrovna dvakrát moc nerozumí. Bohužel právě tyto média sleduje celkem dost lidí. Takže až se někdo přihlásí přes nezabezpečenou wifi, aby si něco koupil v obchodě a následně mu někdo “hackne” účet, půjde do některé z komerčních televizí a odnese to majitel eshopu.

Přitom zákazník třeba může mít napadený počítač anebo někdo “poslouchá” na wifině. Pokud máte zabezpečený přístup ukážete reportérovi zelený adresní řádek, pochlubíte se SSL certifikátem a autoritou, která za něj ručí. Následně nebude reportáž o nezabezpečeném eshopu ale zlých “hackerech wifin”.  Prostě si kryjete záda. Udělali jste vše co šlo.

V každém případě stojí za to myslet především na své zákazníky. Celá komunikace přes HTTPS je šifrovaná, takže se nemusí bát přihlásit k vám i z různých kaváren.

Veřejné vzdělávání a budoucnost ochrany dat

Na českém internetu je stále více a více lidí a někteří z nich mají problém zvládnout i základní věci. Dříve anebo později se někdo pustí do vzdělávací kampaně, která skončí tím, že každý web pracující s informacemi osobního charakteru by měl být zabezpečený. Prostě není li adresní řádek zelený, tak se na něj radši neregistrujte.Takováto kampaň dříve anebo později přijde.

V horším případě, to přijde jako nařízení seshora.

Závěr

Nejlevnější RapidSSL certifikát stojí 490 CZK na rok. V rámci garance vrácení peněz si jej můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma. Výhodou RapidSSL je i rychlé vyřízení objednávky (vystavuje se do několika minut) a následná instalace v porovnání s ostatními (Thawte, Symantec, GeoTrust), kde je celý proces delší.

Testovací RapidSSL certifikát od SSLmarket.cz na 30 denní hraní si můžete vyzkoušet zde.

One Reply to “SSL certifikát vám přinese víc než jen lepší pozice v Google”

  1. Zajimalo by me kolik procent provize dostane google z tech stovek milionu USD od certifikacnich autorit. Protoze dat si na stranky nepodepsany HTTPS cert je k nicemu a podepsany stoji dost penez. 500Kc za jednu domenu nemusi vypadat jako dost ale ted to budou propagovat vsichni SEO samani. Jen z CZ pokud by https pouzivalo 100 tis domen by to bylo 2.5mil USD rocne.

Comments are closed.