Vyhledávní ve vyhledávání Google

Dneska jsem zrovna testoval zdali přidání parametru pws=0 do Google stále ještě vypíná personalizované vyhledávání a narazil jsem na jednu zajímavost, o kterou se s vámi musím podělit. Vyhledávání ve vyhledávání Google :)

Když zkusíte dát do Google webtrh. Vyběhne vám v SERP na prvním místě, oddělený malou světle šedivou čárou,  společně s řadou nejdůležitějších stránek (kategorií) – sitelinks. Což je samozřejmě správně, protože se jedná od neoficiální značku (brand). Co se tam ale objevilo nového je políčko pro vyhledávání.

vyheldavani-ve-vyhledavani

Toto políčko funguje úplně stejně jako to klasické vyhledávací. Má vlastní našeptávač, které  čerpá data pouze ze samotného webu. Jakmile do něj zadáte to co hledáte a odkliknete, objeví se výsledky site:domena.tld hledané slovo. Tedy jako byste hledali pouze na konkrétním webu. Technologicky nic nového,  ale vychátávka velice zajímavá.

Box pro vyhledávání jsem našel ještě u jednoho velkého fóra jedoucího na phpBB, takže to není pouze výsadou vBulletin.

Našeptávač

Velmi zajímavý mi přijde právě našeptávač, který hledá pouze výrazy na samotném webu. Řazení výsledků rozhodně není podle abecedy. Je však až nápadně podobné klasickému našeptávači. Zajímalo kolik toho má společného s algoritmem Google. Zřejmě nic, ale i tak jsou data vcelku zajímavá. Stačilo by mít přehled o počtu lidí, kteří přijdou na dané klíčové slovo a pořadí v našeptávači. Bohužel, Google se rozhodl tuto informaci zatajit. Na druhou stranu v Google Webmaster Tools k ní má vlastník webu stále přístup. Trochu, spíše více, investovaného času do analýz by mohlo prozradit o našeptávači Google celkem dost podstatných informací. Přeci jen právě našeptávač celkem značně ovlivňuje zobrazování long tail v SERP a také reklam AdWords.

EDIT 21:47: V diskuzi mě Kermit upozornil, že jsem oficiální sdělení o zavedení této feature, tak trochu zaspal. Jedná se o vylepšený sitelinks o search box (anglické slovíčka ponechávám kvůli lehčí dohledatelnosti). A “zapnout” si jej můžete pomocí strukturovaných dat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Vyhledávní ve vyhledávání Google”

  1. zajímavé, funguje to i “poradte” :) Jestli to nemá souvislost s tím, že dané stránky používají pro interní hledání právě Google :)

  2. Taky mě to ve vyhledávání docela dostalo, ale je pravda, že jde o zajímavou funkci, a dokonce je opravdu zajímavá, je na ní totiž krásně vidět, jak čte Google weby.

  3. a na KW webtrh na uvodnej stránke pomaly ani nebude iný web vo vyhladávaní

  4. Tak s touto funkciuv google budú autoritatívne weby ešte viac autoritatívne a budú mať ešte viac návštevníkov. Ono môže si to zapnuť každý ?

Comments are closed.