Jedna výzva pro ty co píší texty

Před pár lety jsem narazil na jednoho majitele eshopů, který sháněl lidi na psaní textu. Znali jsme se online už z dřívějších dob, kdy potřeboval pomoct s jedním SEO problémem. Pro svůj eshop potřeboval na tu dobu delší texty. Žádné popisky o 50 slovech, ale opravdu menší slohová cvičení. Na druhou stranu celkem dobře platil. Rozumějte pod tím 300 CZK za 300 slov obecného textu. Vzhledem k tomu, že se mu hlásilo dost lidí, tak pro ně měl takový zvláštní test.

Pokud jste chtěli jeho zakázky museli jste splnit do večera jednoduchý úkol. Napsat 200 slov textu na téma “modrá svíčka”, ale tak aby se to dalo číst a nebylo to jen nějaké blábolení o ničem.

Na první pohled vám to přijde jako skutečně těžká výzva. I mě to tak přišlo. Necháte si to rozležet v hlavě a uvažujete, co by jste tak mohli vlastně napsat.

Zkušenější copywriteři už mají dostatek know how a moc o tom přemýšlet nebudou. Pokud ale s psaním textů začínáte, tak vám poradím jednu super metodu. Nepřemýšlejte o tom jako o textu který půjde odshora dolů. Nefunguje to. Nemůžete začít klasicky – “Modrá svíčka je …”.

V tomto případě je nutné nejdříve vytvořit malé záchytné body. Zavřete oči a vnímejte. Vezměte téma jako celek a představte si jej. Modrá svíčka. Nechte směrem k vám plynout všechno co, nejen o těch pojmech víte, ale také všechny asociace co se k tomu vztahují. Celý svůj život váš mozek ukládá znalosti jako obří wikipedie. Využijte toho.

Pojmy:

  • Modrá barva – emoce (vliv na člověka, kde se nachází, pojem feeling blue), design (využití jako dekorace)
  • Svíčka – historie (význam v historii), design (význam v dnešní době), výrobní proces (druhy svíček, kvalita, země původu, bio, medové/plastové vs klasické)

Asociace:

  • Plamen – emoce, druh svíčky (jak hoří), knot + vosk (výrobní proces, vliv na výsledek)
  • Vosk – výroba (kvalita vs levná náhražka), vliv na emoce (vůně)

Je to trochu jak hrát hry Doodle Devil/Doodle God. Prostě jdete od jednoho k druhé a pro větší efekt je kombinujete. Myslím si, že s výše uvedenými tipy už by těch 200 slov asi nebyl problém, experti by zvládli i 2x tolik :)

Možná jste si všimli jedné věci. Výhodu mají ti sečtení. Přeci jen pokud z nudy brouzdáte wikipedii, čtete populární časopisy jako Epocha, 21. století, National Geographic a podobně, tak si prostě vzpomenete, že jste někde viděli že … a pak už stačí jen chvilka rychlého brouzdání na internetu a je to doma.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jedna výzva pro ty co píší texty”

  1. Modra siecka ke vino
    Ked som zacal citat tento clanok hovorim si, napisat clanok o vine je predsa jednoduche. Lol

  2. Já používám metodu (vlastních) příběhů, kterými začínám text anebo je text postaven kolem příběhu jako kolem osnovy.

  3. Pre skúseného copywritera napísať nejaký text na tému modrá sviečka by nebol žiadný problém, len to chce najskôr dosť veľa hodín predchadzajúcej práce – písanie na rôzne iné témy, aby to človeku išlo ľahko a veľmi potrebné je aj často čítať, prípadne pozerať rôzne dokumenty a pod.

Comments are closed.