Veké společnosti si s registrací nTLD moc nelámou hlavu

Majitelé ochranných známek mají přednostní právo zažádat o registraci u nových TLD o doménu s klíčovým slovem, na které mají právo. Toto období, většinou zvané early access, je takovou menší bitkou mezi držiteli ochranných známek. Přeci jen když máte v názvu obecné slovo je i více potenciálních zájemců. Například Home Credit údajně dalo za doménu Home.Credit 10K USD. Ti kdo toho nevyužijí pak musí spoléhat, na odchyt. No a souboj s doménovými spekulanty nemusí být jednoduchý.

Před pár dny mi napsal Michal, že se jim podařilo takto odchytit doménu profi.credit. ProfiReal Group si totiž údajně zapomněli registrovat TM a tak se připravili o možnost si doménu nárokovat do budoucna. No a teď mají takt trochu smůlu.

Podle jeho slov je to problém hodně firem, které teď dali obrovskou příležitost spekulantům s doménami. Z jeho pohledu to byl pouze test a doménu získal spíše pro zábavu. Chce sledovat jak se bude situace dále vyvíjet.

Pokud se na to podíváme čistě z pohledu mimo domaining, tak je dost možné, že prostě většina firem ani nemá nějaký zájem. Možná o tom, že vyšly nové domény první řádu ani nevěděli. Třeba se jen zeptali IT oddělení jak to vidí a ti jim na základě pár předpovědí řekli, že není co řešit anebo proč se stresovat. Popravdě ani statistiky zatím neukazují, že by nové domény byly něco převratného. Alespoň ne v krátkodobém horizontu. Tedy až na doménu .club, ta začíná být celkem zajímavá. Možná první hvězdička naděje ;)

Když se na to ale podíváme tak nějak s nadhledem, tak velké společnosti by si rozhodně mohly koupit alespoň některé z nový domén. Minimálně pro účely budoucí propagace. Zas tolik peněz za to ročně nedají. Dokonce ty výdaje jsou nepodstatné v porovnání s ostatními náklady na reklamu. Přeci jen vždy můžete použít jednu z těch nových domén pro zajímavou reklamní kampaň, služby pro klienty anebo prostě na ní něco zajímavého vytvořit.

Navíc pokud máte TM na obecná slova možná je to i trochu škoda. Zatím jsou nové domény lidem spíše pro smích, ale to nám přišly i bitcony.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Veké společnosti si s registrací nTLD moc nelámou hlavu”

  1. Ono s těmi velkými společnostmi je to někdy nevyzpytatelné. Osobní zkušenost, vemu-li například ČSOB. Nabízel jsem jim kdysi doménu businessbanking.cz, aniž bych psal snad cenu. Stále jako že ne, atd.., a tak jsem ji pustil :-) A ejhle, hbitě si ji zaregistrovali si. No, businessbank.cz už nepustím..

  2. taky jsem kdysi když se ještě hypoteční banka jmenovala ČMHB málem zaregistroval jejich stávající doménu – měl jsem to pro zajímavost udělat, byl bych zvědav, zda bych dopadl jako doména oskar.cz (pamatuje si ještě někdo cenu, za kterou šla tehdejšímu předvodafonnímu operátoru ? )….

  3. Zatim jsou to vyhozene penize.

    Homecredit.cz nepotrebuje .credit, lidi pouzivaji default TLD sve zeme, cz, de, com (USA)…

  4. nTLD sa podľa mňa rozbehnú ešte ale pôjde to tak pozvoľna, možno až nejaká dalšia generácia ich začne brať úplne normálne. A na tej doméne profi.credit je zaujímavo nasadená adsense reklama, ktorá môže pekne zarábať ale za podobné umiestňovanie reklamy som už videl bany od google ale iba na domenu a zákaz zobrazovať tam reklamu z dôvodu nízko kvalitného obsahu

  5. Tohle je pomerne velice zdarila registrace, ten jednoduchy content rovnez vypada dobre, financnima domenama se sam zabyvam uz dlouhe roky a naposledy jsem neco podobneho zazil s backoff domenou u providentu, kde padla castka prevysujici 100k, ale to je jen na okraj. Pointa u takovych domen je casto v typingu, ktere si pamatuji i naseptavace, kdyz se ted podivam, tak na google na profi.credit je domena na druhem miste, coz znaci do budoucna indexaci pro naseptavac atd… Podle toho co tam na te domene ctu to muze byt jeste dost zajimave a budu to asi i obcas sledovat pres seotools… S novyma top-level domenama to bude hodne zajimave az bude vic nejakych co jsou stejne i pro cesky slovnik, napriklad .auto, .hotel atd…

  6. Boris: Chce to čas, až bude více nTLD, které se shodují pro CZ slovník, bude to rozhodně zajímavější, s tím souhlasím…

  7. Je to docela problem beznemu Cechovi vysvetlit, aby pouzival .org nebo .net, a to jsou nejstarsi TLDs, good luck s propagaci . credit…

Comments are closed.