Neznámé zdroje návštěvnosti

Přiznám se, že když připravuju nový projekt, tak vsázím především na návštěvnost z vyhledávačů. Možná to bude znít trochu namyšleně, ale prostě už tak nějak vím jak jí z vyhledávačů dostat. Prostě vyberu vhodná slovní spojení, kouknu na konkurenci jak náročné to bude, a jdu po nich. Samozřejmě nejsou to žádné top fráze. Často je jednodušší a hlavně efektivnější vybrat 10 long tailů, než jeden top keyword. Ostatně kdo někdy sledoval hodnoty jako bounce rate anebo čas strávený na stránce, tak ví jak mohou být jednoslovné výrazy zrádné. Na druhou stranu není nad to převálcovat konkurenci na obecnou frázi, kterou chtějí všichni, ale to už je trochu jiný příběh, hlavně rozpočtem ;)

Co ale nejen já podceňuju jsou alternativní zdroje návštěvnosti a to hned nadvakrát.

Co nefunguje mě může fungovat někomu jinému

Jako příklad si uvěďme projekt linkuj.cz. V podstatě je to takový katalog, který řadí výsledky chronologicky (nejnovější jsou nahoře) a navíc podle počtu hlasů. Na první pohled vám bude připadat jako naprosto nepoužitelný. Vhodný maximálně k bezplatnému linkbuildingu, ke kterému jej také většina lidí používá. Občas z něj zaznamenáte pár zbloudilých návštěvníků. Jen pro zajímavost, jsem zkusil před pár lety dostat odkaz na horní pozice a návštěvnost už tak zanedbatelná tedy nebyl (pod 2K celkem během prvních dnů), ale bylo to poměrně nákladné. Nakonec jsem vše vyhodnotil pouze jako vhodné k linkbuildingu a dál to neřešil.

No a nedávno jsem potřeboval trochu pomoct jednomu projektu se odlepit od SEO dna a to jde nejlépe jak jinak než linkbuildingem. A všiml jsem si zajímavé věci. Sice je návštěvnost zanedbatelná – jednotky lidí na článek, ale tito lidé sdílí obsah článku dále. Normálně bych si toho nevšiml, ale v těchto konkrétních případech jsem používal alternativu GA (ehm nějak u tohoto projektu není vhodné do toho zatahovat jakékoliv služby Google) a tak jsem se v tom prostě trochu víc šťoural :)

Takže long story short. Nejen že jsem získal ze zdroje, který jsem považoval za dobrý tak maximálně k umístění odkazu reálné návštěvníky, kteří jsou ideální cílovkou, ale navíc se postarali o nějaké ty plusové bodíky do pomyslného social ranku a přivedli další cílovku.

A ponaučení? Je lepší zdroje návštěvnosti testovat na odlišná témata. Dát jim více šancí, nemusí vždy fungovat jak by mělo.

Zakopaný potenciál

Existují zdroje návštěvnosti z neuvěřitelným potenciálem. Víme že tam je, ale nevíme jak z toho ten potenciál dostat. Například v minulé dekádě, by to asi platilo o každé sociální síti :)

Například na Twitter lidé do vyhledávání zadají 2,1 miliardy frází. To je opravdu hodně. Google má pro srovnání 3,5 miliardy. Ono je tam pár velkých ale. Ovšem to nemění nic na faktu, že nám zůstane poměrně hodně potenciálu. Zkoušel někdo z vás SEO pro Twitter? Existuje vůbec SEO pro Twitter?

Jo to jsou ty otázky, které mě přepadly, když jsem zvažoval napsání tohoto článku. Co když mi uniká obrovská návštěvnost, jen proto že nepoužívám ty správná klíčová slova. Možná existují stovky lidí, kteří by mohli přicházet na mé projekty. Stačilo by jen dostat mé tweety mezi TOP (ve vyhledávaní).

Závěr

Nasadil jsem vám brouka do hlavy? Dobře přesně to jsem chtěl :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Neznámé zdroje návštěvnosti”

  1. Zajímavý článek. Co se týče Linkuj, tak i když se mi podařilo odhalit “tajemství” toho jak dosáhnout nejlinkovanějšího postu (jinak jsem Linkuj nikdy pořádně pochopil), tak mi to návštěvnost nikdy moc nepřineslo. Maximálně pár desítek. Twitter je určitě hodně zajímavý z hlediska SEO, avšak osobně ho používám jen na to, abych byl včas informován o novinkách ze světa IT. Vyhledávat na něm odpovědi mě nikdy nenapadlo, už jen protože je délka tweetů příliš krátká. Nicméně někdo jiný tam vyhledávat může a tím i generovat návštěvnost. Takže proč ne.

Comments are closed.