Jak dělají guest posty black hat SEO mágové

Není to tak dávno, co byl guest posting takovým menším svatým grálem pro white hat SEO mágy. Konečně Google schválil metodu jak nakupovat … ehm získávat tématické zpětné odkazy. Všude jsme si mohli přečíst jaká je to super metoda, kterou by jsme měli rozhodně vyzkoušet. Jenomže jak šel čas, tak se začaly objevovat různé komplikace, varování až nakonec Matt Cutts řekl, že jako když chcete dělat guest posting, tak jedině nějak přirozeně, a protože to přirozeně nejde tak máme vlastně smůlu. Takže žádný guest posting. Ona se celá ta guest posting metoda linkbuildingu trochu vymkla a dokonce vyústila k vcelku pochybou penalizaci jednoho z kritiků Google.

Ale to jsou probléme white hat SEO komunity, protože ti z temné strany moc dobře vědí, že v SEO není nic jisté. Co je povoleno dnes, může být zítra penalizované.

Jedna z prvních věcí, kterou zjistíte při experimentování v zóně mezi white hat a black hat SEO je, že nejdůležitější jsou zkušenosti a zjišťování, kde jsou hranice pravidel. Protože jakmile víte, kde přesně jsou hranice pravidel, otevře se vám daleko větší prostor pro manévrování v šedé zóně. Ona je to ale ještě větší sranda, protože některá pravidla se navzájem překrývají, takže jedno pravidlo, které by mohlo znamenat penalizaci, lze zastavit jiným.

Guest posting, tedy spíše guest blogging se využíval samozřejmě i daleko dříve. Sloužil k různým účelům. Většinou k namixování link juice anebo zvýšení google page rank u konkrétních podstránek. Samozřejmě už tehdy se počítalo s možností různých penalizací, takže pokud nešlo o kvantitu, tak se dbalo na co možná nejlepší maskování. Ručně psaný obsah o délce minimálně 300 slov byl samozřejmostí. Dnes už je hranice na 500 slovech.

Největší problém ale tvořila reklama na některé money site. To je cílový web, který potřebujeme popošoupnout nahoru ve vyhledávačích. Kvůli němu se tvoří odkazové pyramidy o stovkách webů anebo si kupujete velmi drahé odkazy z kvalitních PBN (private blog network). Jak nacpat do guest postu odkaz na web, kde se něco prodává, aby to automaticky nevedlo k banu? I když se vynechá anchor text a necháme jen URL může to vypadat jako reklama.

Právě tady někde se zřejmě zrodila myšlenka takzvaného vloženého citačního odkazu (Embedded citation link či citation link). Vychází z předpokladu, že potřebujeme do článku dostat určitá klíčová slova a že samotné citace jsou základem odkazování. Přitom zůstane dost prostoru pro maskování odkazů.

Princip je vlastně jednoduchý. Pokud bych chtěl odkazovat na web o keyword. Tak napíšu článek, kde zmíním 3 nejoblíbenější keyword produkty (které přeprodávám na odkazovaném webu). Hodím odkaz přímo na ně do článku (bez affilu) a někam do textu vložím citaci. Příklad:

“Podle našeho názoru se na současném trhu dá vybrat velmi vhodný keyword. Každý ze tří velkých společností nabízí různé keywordy a mi se z keyword snažíme nabídnout ten nejlepší”

John Fakename – nejlepšíkeyword.tld

Vtip je v tom, že většina moderních redakčních systémů prostě s citacemi umí velmi dobře pracovat a Google je i jako citace chápe. Takže nemá s touto formou linkbuildingu problém. Navíc je třeba brát v úvahu, že složitější konstrukce v black hat SEO stojí na pevnějších základech než většina běžných projektů. John Fakename má vlastní profil na sociálních sítích, včetně fotek. Automaticky publikuje články na jednom z podpůrných webů s dobře vyladěným authorship. A samozřejmě nezapomínáme na výhodu EMD, která kompenzuje anchor text!

Ale zpět na zem :)

Tato metoda se dá využít nejen při maskování guest postu, ale i při psaní reklamních článků třeba z copywriting.cz anebo PlaCla.cz. Zákazník trvá na tom, že chce nacpat do odkazu nějaké fakt šílené slovní spojení. Třeba Nejlepší keyword v ČR a na Slovensku tiež. Tohle dát do textu je oříšek. Jenomže když si vymyslíte/požádáte jej o nějakou citaci, tak pak není problém pod ní prostě napsat: Honza Falešenéjméno – Nejlepší keyword v ČR a na Slovensku tiež. Pro většinu keywordů to prostě bude dávat smysl a zapadne to do textu. Samozřejmě tohle už ostražitý tučňák může chytnout a tak podobné nesmyslné požadavky na text je lepší odmítnout anebo si dát tučňákovskou přirážku 300 %.

Závěr

Embedded citation link je metoda pro vkládání odkazu, která je zajímavá. Samozřejmě pokud jí použijete naráz do 100 článků, tak se její efekt ztratí :) Na druhou stranu je originální a moc lidí mimo black hat SEO komunitu o ní neví. Má daleko více využití než se na první pohled zdá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak dělají guest posty black hat SEO mágové”

  1. Podle mě u všeho co se týká získávání odkazů jde o to, jaký mix při propagaci uděláš. Těžko se to odhaduje, když člověk nemá přirozený a relativně úspěšný web, který funguje bez “umělé propagace” ale pokud takový web mám, dá se to tam vyčíst.
    Podíváš se na to, odkud jdou odkazy, v jakém formátu, jaké anchory, kolik z toho je nofollow a kolik dofollow, kolik toho jde přes obrázky…
    Podle tohoto mixu si pak nachystáš plán propagace pro další weby/MFA, které by už přirozeně odkazy a sdílení nedostaly.

  2. Linkovat jde, šlo a dále bude. Prakticky se k informaci asi jinak nedostaneme, ve vyhledávání nevíme, kdo to zveřejnil jako první, snad jen datumem indexace, co když ale byla informace jako první na nějakém obrázku? Na odkazování bych nehleděl, spíše na jeho styl a frekvenci, opakující se stejné řetězce vkládání odkazů a odhalené techniky.

    1. Oslovil mě šéfredaktor jestli bych jim občas něco nenapsal. Jednou za čas se připomenou a já vyberu nějaké téma z poslední doby, co mě zaujalo.

Comments are closed.