Black Hat pro sociální sítě

Včera na Search Engine Journal vyšel článek What Is Black Hat Social Media & Does It Affect SEO? a nezávisle na sobě mě požádalo několik lidí, jestli bych jej nějak neokomentoval, protože už dříve jsem o některých věcech psal. Takže o co jde?

Ujasníme si to

Článek je postavený na předpokladu, že ať už přímo či nepřímo sociální sítě působí na SEO. S využitím black hat metod je pak možné ovlivnit pozice ve vyhledávačích. Dále se však zabývá i tématem využití sociálních sítí k poškození konkurence. Tady už se mi to zdá zavádějící. Black hat je zneužívání fungování systému a případně porušování pravidel. Úmyslné poškozování někoho je spíše jak využijeme tyto znalosti. Proto také v SEO používáme pojem Negativní SEO (škodící SEO). Pokud někoho budu chtít poškodit na sociálních sítích asi by stálo za to pojmenovat to Negativní sociální marketing.

Black hat vs negativní

Asi není pro nikoho novinkou, že se dají nakoupit prakticky všechny sociální interakce – Like, retweet, +1, PIN it a další. Dělá se to z různých důvodů. Někdy chcete prostě vypadat s více fanoušky lépe než konkurence, jindy je to forma reklamy a částečně se to využívá i k přístupu rozšířených funkcí sociální sítě. Prostě místo otravování známých a zaměstnanců si koupíte pár desítek like/+1 a aktivujete rozšiřující funkce pros správu stránky. Tohle je black hat sociální marketing, pokud se shodneme, že tento termín budeme používat.

Lidé, kteří v tomto oboru chodí, ale také věcí jaká jsou pravidla a co se stane, když se to přežene. Například když si koupíte několik desítek či stovek (záleží na aktivitě) +1 na konkrétní stránce, tak vám Google tlačítko zablokuje (nedají se přidávat další) a po pár dnech jsou odstraněny všechny podezřelé kliknutí. Dokonce jsem při testování přišel i o pár reálných. Domnívám se, že dojde k nějakému přepočtu a odstraní se i jakási “prošlá” (možná zrušené účty). Takže si stačí ohlídat nenápadný růst. Pokud tento poznatek využiji proti někomu, tak mu můžu zablokovat jeho tlačítko +1 a dokonce odmáznout pár bodíků. Tohle by jsem už považoval za negativní sociální marketing.

Negativní sociální marketing

Na rozdíl od negativního SEO, které i dnes považují někteří spíše za hypotetickou teorii, je negativní sociální marketing reálnou záležitostí. Popravdě může celkem slušně potrápit. Zlomyslné anonymní komentáře na konkurenčních profilech. Negativní recenze v různých službách necílí na nějaké SEO ale rovnou na potenciální zákazníky. Pokud se to udělá řekněme profesionálně, je obrana velice náročná a stojí hodně času a nervů.

Navíc BFU jsou na sociálních sítích fakt síla. To co občas člověk sleduje třeba na Facebooku mi hlava nebere. Existuje skupina lidí, kteří umí ovládat jen Facebook a nic jiného. Nikdy nepoužili třeba email anebo vyhledávač. Mají problém dát dohromady jednu ucelenou větu. Nám se to zdá jako nemožné, ale fakt tu jsou a je třeba s nimi při práci na sociálních sítích počítat, protože se k vám mohou dostat třeba přes příbuzné či známé, kteří nasdílí nějakou reklamní kampaň. Takovéto lidi může konkurence prostřednictvím falešných profilů využít k velmi silné negativní kampani.

Určitě neváhejte a co nejdříve reportujte jakékoliv falešné profily, zneužití vaší obchodní značky atd. Čím dříve se toho zbavíte tím lépe.

Black hat sociální marketing

Znít pravidla a limity je jedna věc. Umět je využít pak druhá. V článku na SEJ jsou informace značně pomíchané. Je to v podstatě jen upozornění na to, že se dá black hat sociálním marketingem ovlivnit i SEO.

Ve skutečnosti je to jen špička ledovce. Možnosti jsou prakticky neomezené, protože znáte pravidla a víte kde jsou hranice, kdy dostanete klepnuto přes prsty. Tato zóna se nazývá grey hat. Navíc lidé se zkušenostmi jsou v ní schopni najít cokoliv a to včetně návštěvnosti. Existují dokonce velké webové projekty tady v ČR, které vyrostli na nákupu návštěvnosti z FB stránek a to všemožnými způsoby.

Závěr

Sociální sítě hrají a budou hrát ještě větší roli v internetovém marketingu. Navíc jejich provozovatelé budou neustále omezovat výhody pro neplatící komerční subjekty. Poptávka po black hatu tak určitě ještě vzroste ;)

A co se týká negativního marketingu pro sociální sítě, jistě i ten si najde své zákazníky, ovšem je to jen otázka času, než se objeví první případy před soudy. Tam totiž tyto metody patří.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Black Hat pro sociální sítě”

  1. Díky za zajímavé informace. Je dobré se snažit si zaregistrovat taky hned fanstránku na FB apod.. než nějaký vykuk to udělá za vás.. jen jsi mě v tom díky tomuto článku utvrdil :)

Comments are closed.