Zajímavá vychytávka jak zaujmout pozornost návštěvníkovu

Když pročítám delší články na webu, tak obvykle scrolluju šipkami místo myší. Prostě při důkladném čtení nějak instinktivně přecházím na tuto metodu. Nevím jestli to tak dělá každý, anebo je to jen nějaký můj vypěstovaný zvyk. V každém případě deska se mi stalo něco zajímavého, co by se vám mohlo hodit.

Klasická situace. Najdu zajímavý delší článek. Pohodlně se usadím to křesla a jdu číst. Ruka na klávesnici a stisknu šipku dolů. Nic. Zkouším znovu. Zase nic. Mám podezření na nějaký zásek v prohlížeči, ale stránka posouvat myšé jde, tak jde je problém?

V tom, že se po načtení stránky anebo nějaké jiné akci (ať žije javascript) kurzor přesunul rovnou do formuláře na zadání emailové adresy pro newsletter. Říkám si asi nějaká chyba a pokračuju ve čtení.

Ovšem když jsem nad tím později přemýšlel, tak mi to přišlo jako celkem dobrý nápad. Prostě do formuláře přesunout rovnou dát kurzor. Jednak jsem si díky tomu vůbec všiml, že na stránce je možnost pro odběr novinek a také je to taková “nenásilná” forma upozornění, že se na stránce něco děje. Člověk prostě zpozorní. Vyjde z takové té běžné apatie.

Faktem je, že v mém případě to svůj účel nesplnilo. Šel jsem čistě po textu a o web jako takový mi nešlo. Ovšem pokud by zde byla nějaká motivace, jako například zaslání ebooku zdarma, asi by jsem na tématickém webu souhlasil. Taky proč ne, když už to políčko mám nakliknuté … :)

Ono se s kurzorem ve vyhledávání experimentuje poměrně hodně. Třeba když navštívíte stránku Google.com, tak se automaticky posune kurzor do formuláře s vyhledáváním. Je to jen taková maličkost, ale hodně to ulehčí práci. Jednu dobu dokonce v IE byla údajně “chyba”, která tohle nedělala, zatímco u ostatních prohlížečů to fungovalo jak mělo, ale nevím kolik je toho na tomto tvrzení pravdy :)

Tak jsem se s vámi podělil o můj dnešní poznatek a třeba toho někdo využijete a dosáhnete více konverzi.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Zajímavá vychytávka jak zaujmout pozornost návštěvníkovu”

  1. U webů, kde není primárním cílem většiny uživatelů hledat / něco napsat, mě to spíš silně otravuje.

    Člověk odroluje kolečkem, chce použít šipky a stránka nic nedělá, označené pole už ale třeba není vidět, takže to vypadá opravdu jako chyba.

  2. Když potřebuju něco rychle prohlídnout tak jednoznačně kolečko. Díky tomu jsem se ale odnaučil používat docela šipku.

  3. Ja mám zvyk posúvať si stránky medzerníkom. Funguje to na webe, funguje to v pdf, ale nefunguje to vo Worde :D

Comments are closed.