Google domains bude naprostý nářez

V sobotu mi přistálo v emailové schránce několik tipů na článek. Asi nejzajímavější z nich se týká Google Domains (více o službě se dozvíte v článku Google se pustil do registrace domén, mají se ostatní registrátoři čeho bát?). Zatímco předchozí článek byl více či méně plný spekulací, tak člověk, který mi poslal informace ze zákulisí si všechno mohl odzkoušet. Dokonce i služby, které doposud nebyly veřejně publikovány.

Google Domains je služba, která propojí všechny myslitelné doménové služby pod jednu střechu. Zřejmě si budeme moct zaregistrovat jakoukoliv národní doménu světa, za ceny blížící se těm nákupní. Samozřejmě .cz doména zde bude také.

Vše bude podpořeno masivní síťovou infrastrukturou Google, která v případě, že by kompletně spadla, tak by stejně nefungovala většina internetu. Tisíce serverů, které splní požadavky vlastníka jedné domény anebo domainerů s desítkami či stovkami tisíc domén.

Nebylo by super, pokud by takovýto výkonnostní potenciál byl použit i na odchyt domén? Jak bylo zmíněno o pár řádků výše. Všechny myslitelné doménové služby pod jednu střechou. Tedy i odchyt domén.

“Dovedete si představit službu, která vám s 90% jistotou odchytne doménu?”

– První dojmy z alfa verze catchingu domen

Dosáhnout takovýchto výsledků nelze bez pořádného technologického zázemí a know how. Navíc je to samozřejmě nákladné. Google tohle všechno dokáže zajistit.

Doménový byznys samozřejmě není jen o registraci a odchytu domén. Jsou to také aukce. Obrovské sítě prostřednictvím, kterých se domény prodávají. Služba Google Domains bude napojená k těmto sítím. Například GoDaddy nabízí u expirovaných domén, které jdou na smazání, možnost si je koupit za pár drobných (5 USD + registrační cena). Takto se mi pár velmi hezkých českých slov podařilo koupit. No a Google Domains na ní bude napojena. Navíc se vzdává jakýchkoliv provizí pro sebe.

Teorie o propojení na další služby Google byla také potvrzena. Vše je prý velice intuitivní a jednoduché. Napojení a ověření přes Google Webmaster Tools.

Závěr

Parkování domén si Google už vyzkoušel, ale za moc to nestálo. Museli jste se smířit s tím, že vám doména vypadne z vyhledávání. Možná se časem vrátí a snad to bude mít už pak Google kompletní.

Otázkou je jestli Google využije svého dominantního postavení a pro takto ověřené domény nezačne rozdávat bonusové body. Může to třeba zamaskovat tím, že začne vydávat vlastní certifikáty, které budou platné jen když doména bude u něj. Nikdo neví, co může Google udělat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google domains bude naprostý nářez”

  1. google má prostriedky aj ľudí na to aby mohol ovládať skoro všetko čo je a čo sa dá na internete robiť. Ja osobne google domeny veľmi rád privítam pokiaľ to prinesie výhodnejšie ceny.

  2. To s tím bonusem pro ty co si to vemou od Googlu mě napadlo hned :) Určtě tam nějaké mini procentko bude. Ale jo bude to super. Sice dostane pak pár žalob za monopol až začnou brečet ostatní ale to je jedno :)

  3. OT nezobrazuji se mi zadne adsense reklamy (ani na tomto webu) ovsem vtipne je to ze pouze v chrome v ostatnich prohlizecich bez problemu. Samozrejmne zadny adblock v chrome nainstalovany nemam jedna se o prave preinstalovany PC kam byl nainstalovan jediny program chrome… java skript je povoleny pro vsechny weby

  4. Tony: A neinstaloval sis třeba i Avast? Ten má nějaký “plugin” pro prohlížeče, který sem tam něco blokuje (u mě to třeba byly právě ty adSense reklamy)

  5. Taky mě hned napadlo v souvislosti s SSL jakožto novým signálem dávající body navíc, že Google bude ty své dávat zadarmo k doménám, aby k sobě přetáhl lidi do dalších služeb a měl ještě víc dat.

  6. „Dovedete si představit službu, která vám s 90% jistotou odchytne doménu?“

    naprosty nesmysl, u .CZ by museli spolupracovat s ostatnima registratorama – proc ti by to ale delali ? U generickych domen jsou stovky registratoru vytvorenych pouze za ucelem odchytu, takze ani kdyby si udelali sami 100 registratoru, tak nikdy nedosahnou na 90% :)

  7. Nepatřilo googlu Name.com? Kdysi jsem u nich registroval, byli nejlevnější, pak trochu podražili a já přešel k Moniker. Na jaře ale Moniker prasácky redesignoval, úplně podělali rozhraní, kde nic pořádně nefunguje, nedá se v tom vyznat, tak hledám alternativu.

  8. tak jsem dostal přístup do google domains, moc toho zatím neumí

  9. Don’t put all your eggs in one basket.

    Lidi premyslete. Delate online business a vsechno bude mit pod kontrolou G?

  10. Bude zajímavé, kam se to celé posune a zdali se Google do domén opře opravdu tak tvrdě… Každopádně pokud tomu tak bude, ostatní registrátoři se budou muset z pohledu cen za domény možná trošku uskromnit, do dnes je spoustu .CZ registrátorů ,kteří prodávají .cz domény za ceny přes 200Kč… Každá konkurence je dobrá konkurence…

Comments are closed.