Britská policie začala umísťovat na stránky s nelegálním obsahem svou reklamu

Celkem zajímavou strategii zvolila britská policie. Aby znepříjemnila život majitelům stránek, kteří porušují autorská práva, rozhodla se na jejich stránky formou reklamy umístit varování: “This website has been reported to the police. Please close the browser page containing this website.” Reklama obsahuje také logo londýnské policie.

Zpráva vyšla na několika zpravodajských serverech. Nejdříve jsem si jí všiml na BBC, kde je také ukázka jak taková reklama vypadá a působí.

Přiznám se, že to je celkem zajímavá taktika i když zvolil bych možná nádech “velký bratr se dívá” s příměsí, že je návštěvník součástí nelegální činnosti. Nevím jak to mají v UK, ale pokud vím, tak u nás je návštěva těchto stránek a stahování obsahu z nich  beztrestná, takže spíše lidi nenápadně postrašit. V každém případě by asi stránku zavřelo víc lidí :)

Warez weby určitě nějaké peníze z reklamních systémů mají. Na druhou stranu mě zaráží, že v nich mohou být registrovány. Teď se mi nevybavuje žádný, co nabízí PPC anebo PPI a povoluje warez weby. Teď mám na mysli čistě weby, které nabízí stažení filmů anebo hudby. Úložiště dat většinu vydělávají na SMSkách a tváří se legálně. Stránky distribuující autorská díla přes třetí stranu, to mají zase složité. Dodnes nevím jestli jsou vkládaná vkládaná videa nelegální.

Co se týká taktiky londýnské policie, tak by mě zajímalo jestli za reklamu normálně platí, anebo to mají zdarma. Jako nápad to není zas tak úplně špatný, ale provozovatel si najde jinou reklamní síť. Popřípadě pokud to reklamní síť umožňuje tak je označí za konkurenci a dá do blacklistu. Takže spíše osvěta pro návštěvníky. No nevím, někdo by si to mohl vysvětlit i jako zoufalí krok prosit návštěvníka ať zavře prohlížeč :)

Dalším problémem je AdBlock či jeho obdoba na blokování reklam. Mám jej nainstalovaný na Opeře, z testovacích důvodů, a poslední verze jsou velmi dobré a efektivní. Zkuste zajít na warez stránku bez něj a přivítají vás viry, skripty na otestování zabezpečení a desítky popupoken nabízejících opravdové podivnosti. Takže si myslím, že většina lidí, co chodí na warez už obdobu AdBlocku používá. Právě o ty desítky procent uživatelů je kampaň méně efektivní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Britská policie začala umísťovat na stránky s nelegálním obsahem svou reklamu”

  1. Policie to asi má zdarma ale zase přece nemůže blokovat zisk webu / poskytovatele reklamy ne? To je pak ušlý zisk?

  2. Jo a za rok bude UK policie pronajímat prostor na nenavštěvovaném webu ke komerčním reklamám ne

  3. Pokud je to tak, tak by se měla tato reklama zanedlouho objevit na více jak 70% webů po celém světě. :DS

Comments are closed.