Česká Wikipedie má 300 tisíc hesel

“Až budete chtít ohromit své děti, řekněte jim, že v našich dobách jsme všechny seminárky dělali bez Wikipedie. Budou to považovat za nemožné.”

– Neznámý autor

Česká Wikipedie včera dosáhla na metu 300 tisíc hesel, což je nepochybně nevídaný úspěch v českých končinách. Nevím o žádném jiném projektu, který by u nás přinesl takovéto množství unikátní obsahu. Zvláště z pohledu SEO to musí být pro vyhledávače naprostá lahůdka. Když jsem hromadně tvořil MFAčka, tak jsem přemýšlel jestli má vůbec cenu něco tvořit, když je tolik informací na wikipedii. No popravdě stále jsou tam poměrně slušné obsahové mezery ;)

MediaWiki

Wikipedie funguje na open source CMS mediawiki. Takže si můžete klidně založit vlastní. Ovšem dopředu to zvažte, proto k plnému provozu je potřeba SSH, bez něj se nedá automaticky aktualizovat a funkce jako generování sitemap si budete muset napsat sami. O manuální aktualizaci jsem se pokusil jednou. Soubory nebyly problém, databázi jsem také upravil ale nová verze používala jiné šablony a ty mě zlobily. Po třech hodinách jsem tam vrátil zálohu.

Pokud bych si teď chtěl založit další Wiki projekt tak už bych zkusil něco jiného.

Obsah

Co se týká tvoření obsahu, tak je Wikipedia psaná dost odlišným způsobem. Zatímco pro mě není problém tvořit články, tak encyklopedická hesla dávají dost zabrat. Je zde odlišná struktura. Nemůžete psát ve stylu napínavý rozjezd, spekulativní střed a emočně ladění finiš. To prostě nejde. Když si to vyzkoušíte, tak máte často problém z toho vytáhnout pár smysluplných odstavců.

Ale člověk se učí a brzo si zvykne na fakt, že jednotlivá hesla si může nechat rozpracovaná a doplňovat podle aktuálního dění anebo když má zrovna náladu.

Česká wikipedie

Na Wikipedii mám několik účtů, vylepšil jsem desítky článků, založil pár stránek, diskutoval s ostatními wikipedisty. Zabralo to spoustu času přijít, tak celá komunita funguje.

Popravdě být wikipedistou není nic příjemného. Musíte si uvědomit, že nejste nic, vaše zkušenosti a autorita v jakémkoliv oboru jsou naprosto irelevantní. Pokud přidáváte jakékoliv informace a často pro vás naprosto jasné či spíše logické, tak dokud to nepodložíte zdrojem, tak v lepším případě budou označeny jako doplnit zdroj. V horším celá stránka bude i smazána. Což je problém zvláště pokud se váš příspěvek týká wikipedistické významnosti. Ta vám poleze dříve anebo později na nervy. Pokud navíc vytvoříte fakt přínosné heslo a bude smazané, tak s tím budete chtít praštit a věřím, že hodně lidí i praštilo.

Wikipedie a odkazy

Wikipedie je nejzářnějším příkladem, jak si Google prostřelil vlastní nohu atributem nofollow. Všechny texty na které se z ní totiž odkazují by měli být ukázkou autority internetu. Dokonce si odkazy wikipedisté celkem hlídají a promazávají je. Místo toho jsou označeny preventivně jako bezcenné.

I tak se ale věří, že mají poměrně velkou sílu. Často mám pocit, že o nich někteří SEO odborníci mluví až nadpozemsky. Před zhruba třemi roky jsem začal s dvěma nezávislými experimenty. Oba potvrdily v podstatě to samé. Pokud chcete linkjuice, tak jej víc dostanete z PR webu, než ze stránky na wikipedii. Fakt je to naprosto vyschlé. Nechytal se Google ani Seznam. Nic se nepohnulo ani o jediné místo a to jsem dobře vybíral stránku, téma, klíčové slovo, aby i nejmenší záchvěv byl vidět.

Samozřejmě je možné, že od té doby se něco změnilo. Tři roky ve světě internetu a vyhledávačů jsou hodně dlouhá doba. Klidně mohl začít Google používat jako hodnotící faktor u nofollow odkazů: (počet let existence stránky*10) = procentuální vyjádření hodnoty follow odkazů (max 100). Jedná se o smyšlený příklad. Kdo víc co tam počítají.

Jinak v ČR samozřejmě existují firmy/lidé, kteří vám do wikipedie dokáží protlačit zpětné odkazy. Není to žádné tajemství. Jako v zahraničí se však neuplácí. Místo toho v rámci obsahového marketingu zpracují kvalitní (odborný) článek. Umístí jej třeba na vás firemní blog a do wikipedie přes své autoritativní účty pak na patřičnou stránku dají krátký odstavec s odkazem na daný článek. Je to dělané dost šikovně. Většinou odstavec je poutavý a bez článku nedává hlubší smysl. Samozřejmě účet člověka co to tam vkládá má už nějakou tu historii, takže se s nim nikdo nehádá.

Wikipedie a návštěvnost

Možná že linkjuice z wikipedie nedostanete, ale návštěvnost tam přece nějaká musí být ne? Však samozřejmě je. Třeba stránku s pojmem SEO navštívilo za posledních 30 dnů 3.481 lidí, za reklamu zde by určitě nejeden SEO konzultant slušně zaplatil. Tedy spíše za o něm hezky psaný odstavec. Taky se o odkazy tvrdě bojuje už několik let :)

K jednotlivým heslům se také přistupuje jinak, než třeba k článkům. Když někdo potřebuje třeba půjčku, tak jí nepůjde hledat na wikipedii (cca 300 návštěv/měsíc), na druhou stranu jakmile dojde na lámání chleba, tak mu přijdou informace na wikipdii vhod – exekuce (přes 3K návštěv/měsíc).

Bylo by velice zajímavé sledovat studie a výsledky testování reklamy, pokud by je tedy wikipedie zavedla.

Pokud váš zajímá návštěvnost jednotlivých hesel, tak se na ní podíváte přes Zobrazit HistoriiStatistika návštěvnosti.

Wikipedie a SEO

Wikipedii jsem jednu dobu považoval za dokonale provedenou z hlediska onpage optimalizace. Dokonalé prolinkování jednotlivých hesel mezi sebou. Perfektně popsané obrázky. Dělení článků na menší skupiny. Rozcestníky pod článkem. Odkazy na zdroje a citace. Prostě všechno jak má být.

Ve skutečnosti je wikipedie plná SEO chyb, které by obdobné weby zřejmě přivedli k penalizacím. Většinu z nich jsem si mohl na vlastní kůži vyzkoušet, když se mi nějaký projekt doslova rozbil. V podstatě CMS mediawiki mají minimálně od Google jakousi výjimku a tyto chyby jim toleruje.

Asi největší chybou je počet odkazů směřující na chybovou stránku 404 (červené odkazy, směřující na budoucí hesla). Pokud překročíte na svém webu 10 % chybových stránek, dostanete upozornění do Google Webmaster Tools a při určité míře (myslím že to bylo také 10 %) vám dorazí i informační email. Plný web nefunkčních odkazů znamená penalizace.

Když jsem si založil Seopedii postavenou na mediawiki, tak se na ní samozřejmě 404 začaly ve velké objevovat. No a Google Webmaster Tools? Samozřejmě mi je začal zobrazovat, ale za celou dobu jsem nedostal jediné upozornění. Vzhledem k počtu stránek 404 absolutně žádný problém v SERP.

Google toho ale odpouští daleko více. Například příliš dlouhé texty na jedné stránce (nad 5K slov má být všechno v PDF), hesla o pár větách v velkou šablonou (zkuste se umístit v SERP s články pod 100 slov a velkým duplicitním textem), sirotčí stránky (stránka na kterou nevedou odkazy), velké množství odkazů na stránce a pár dalších věcí. Někdy můžeme zkusit dát dohromady samostatný článek na téma Jak nedělat SEO podle wikipedie :)

Závěr

Tak wikipedii samozřejmě přejeme ať se dostane rychle na 500K hesel a pak pokoří ten milion. Pak jí uvidíme mezi největšími wikipediemi na světě. Což by bylo určitě fajn.

Nakonec vám sem hodím pár speciálních stránek ;)

  • Všechny hesla s nefunkčními externími odkazy – Je libo odkaz z wikipedie? Stačí v archivu zkopírovat mrtvý odkaz na své stránky a opravit odkaz. Popřípadě chcete doménu s autoritou?
  • thewikigame.com – velmi návyková hra v níž máte za úkol na co nejméně kliků se dostat z jednoho hesla ke druhému.
  • Necyklopedii – satira na Wikipedii. Velmi zábavné :)

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Česká Wikipedie má 300 tisíc hesel”

  1. Bez nějaké závisti jen řeknu, že to zvýhodnění wikiny je někdy dost na naštvání. Zrovna nedávno vyšel článek, kde se říká, že jeden člověk a jeho “bot” vytvořil pro wikipedii 10% všech stránek.

    Udělat toto kdokoli jiný má okamžitou penalizaci a končí, u wikiny no problemo .-/

  2. No zkus nekdy napsat clanek, jakymi zpusoby dostat na wiki zpetne odkazy, me se to totiz povedlo :)

  3. Aky iny system by si skusil pri dalsej wiki ? Momentalne nieco hladam

    1. Marty: přiznám se že nevím (možná dokuwiki). Zkoušel jsem WP + wiki plugin, ale to neumí ty budoucí odkazy.

  4. Zajímavý článek, jen… pořád někde čtu, že někomu smazali článek na Wikipedii, ale nikde nevidím, žádný konkrétní příklad – uživatelské jméno/IP adresa, pod kterou článek vznikl, nebo název článku. Máte?

  5. Velmi zajímavý článek. Jen mě kapku zarazilo, že je možné za peníze dostat článek na wiki od nějakých firem. Mohl jsi dát taky příklady článků co jsi upravoval / psal :)

    btw.. pokud z hlediska SEO a link juice není wiki tak efektivní, není jednoduší si ty články hodit třeba na blogger od googlu?

  6. Já si myslím, že Google tím udělal Wikipedii službu, když nedává takovou autoritu odkazům z ní. Protože kdyby to dělal, promazávat spam ve Wikipedii by už nikdo nikdy nezvládl.

Comments are closed.