.tk domén už je přes 25 milionů

Počet registrovaných domén .tk se přehoupl přes hranici 25 milionů kousků. S přehledem si tak drží druhé místo  před národní doménou Německa .de (skoro 16M). Na vedoucí .com, kterých je registrováno přes 113 milionů, a zhruba každou vteřinu přibude další, však ještě nemá.

Za úspěchem domény .tk může jednoduchá myšlenka. Od roku 2001 jsou prostě zdarma. Každý může mít svou vlastní .tk doménu, pokud dodrží určité podmínky. Například během prvních 90 dnů musí na doménu přijít 25 unikátních návštěv, s doménou se nedá manipulovat (transfer, změna vlastníka), doba registrace je 1 až 12 měsíců a je nutné si jí 15 dnů před expirací prodloužit. Popřípadě si doménu můžete zaplatit (20 USD na 2 roky) a pak s ní nakládat podobně jako s většinou ostatních.

Domény však nemají zrovna dvakrát dobrou pověst. V roce 2006 vydala společnost McAfee průzkum podle něj na 95 % doménách s největší návštěvností se nachází až dvakrát více problematických webů (spam, phishing, scam), než je světový průměr. Nicméně je nutno dodat, že nic.tk na to reagoval a velice zpřísnil pravidla registrace. Na .tk doménách, které jsou zdarma nesmí být žádný obsah pro starší 18 let a to včetně střelných zbraní. Dále cokoliv co připomíná spam jen vzdáleně znamená vypnutí webu a nahrazení parkovací stránkou od SEDO. Všechna tato opatření vedla k zlepšení. V roce 2008 už průzkum McAfee ukázal, že například u scam a phisingu jsou na tom .com a .net dokonce hůře.

I tak si ale spousta neziskových společností  a organizací v letech 2010 až 2011 stěžuje, že .tk doména má velký podíl na útocích phisingu a scamu. V září 2013 vydává nic.tk API pro tyto organizace, pomocí něhož mohou hlásit případné problémy. Na výsledky se momentálně čeká.

Co z toho plyne pro nás? Řekněme, že by jsem se ani nedivil pokud by weby na .tk doméně měly dejme tomu nějaké ty záporné bodíky u vyhledávačů.

A co vy? Vyzkoušeli jste anebo máte nějakou .tk doménu zdarma? Jak si vede?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “.tk domén už je přes 25 milionů”

  1. Tak když je to zdarma, tak se není čemu divit že tam je spousty podvodů. Ono 25 unikátních návštěvníků během 90 dní není v dnešní době žádný problém… nic seriózního se na tom asi vybudovat nedá..

  2. Sam mam .tk domen asi 100, ale na seriozni projekt urcite nebrat

  3. Obmedzenie 25 unikatov za 90 dni sa da obist pouzitim vlastnych DNS. Potom dot tk prestane navstevnost pocitat.

    Ale na seriozne a dlhodobe zalezitosti je .tk blbost. Pred rokmi som tam naivne budoval jeden web ale pri navstevnosti 400 denne mi zrazu domena zmizla z uctu a 5 mesiacov na nej bezala cudzia reklama.

    Domena nebola v mojom ucte, nebola nikym zaregistrovana ale nebola ani volna. Domena sa “uvolnila” az v momente ked tam navstevnost uplne vychcipala.

Comments are closed.