Zajímavý projekt postavený na Google street view

Mansion Map je webová stránka, která obsahuje databázi bohatých lidí a celebrit. Respektive jejich adres. Pomocí služby Google street view se pak kolem jejich obydlí můžete virtuálně projet. Celý projekt je navíc obohacený o různé bulvární informace. Například jaká je přibližná hodnota nemovitosti, kolik si daný člověk vydělá peněz anebo zvláště u celebrit i nějaké ty bulvární historky, které mají většinou peprnější nádech.

V podstatě je to jednoduchý nápad, který má slušný virální potenciál. Spousta dat se navíc dá tahat z veřejně dostupných databází. Jakmile jednou data máte, můžete s nimi dále pracovat. Například vytvářet žebříčky s různými filtry. Zvědavost lidí je v tomto ohledu nekonečná ;)

Služba budila natolik velký rozruch, že se dokonce Google rozhodl, některým celebritám rozmazat dům, aby ochránil jejich soukromí. Spousta dotčených lidí totiž nemá zájem, aby ostatní věděli kde bydlíte. Ne každý holduje velkým domům, které ukazují, že na to mají.

Něco podobného u nás?

Nápad je to podle mě skvělí a i u nás snadno replikovatelný. Tedy až na ty data. Nejsme v americe, kde je všechno veřejně dostupné. Osobně nevím, kde by se dala sehnat cena domu anebo kolik kdo vydělává. V každém případě mohlo by být zajímavé takto udělat mapu bydlení například všech našich politiků. Když se do toho zapojí i komunita, která vše bude komentovat přes diskuzi napojenou na Facebook o rychlé rozšíření nebude nouze.

Zdroje

  • mansionmap.com – web je pomalý kvůli velké návštěvnosti a často timeoutuje.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Zajímavý projekt postavený na Google street view”

  1. Ohledně Street view jsem přemýšlel nad jednou věcí. Pokud víte, kdy a kde se bude při další aktualizaci pohybovat daný vůz, lze si např. na území celého kraje dělat polepeným autem solidní a nízkonákladovou reklamu (ze všech snímků vás nesmažou). Velkou neznámou je ale pro mě využívanost této služby na území ČR.

  2. Adresa trvalého bydliště je osobní údaj, takže ÚOOÚ by to dal autorovi služby rychle sežrat.

  3. Podle mě tohle v ČR silně narazí na zákony o ochraně osobnosti, ono i v USA je to ošidné. Například komerční využití fotek soukromých obytných domů je bez souhlasu vlastníka nezákonné, což tohle jasně je. O zásahu do osukromí se tady asi nemusíme ani bavit, ale pro politiky by to mělo být povinné – třeba by se víc báli :D

  4. Zákonů bych se neobával, stačilo by, aby provozovatel byl zahraniční osoba a projekt se fyzicky nacházel mimo ČR a je to prakticky nepostihnutelné. Může se vám to nelíbit, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat.

    Ceny domů jsou počítány automatizovaným algoritmem (koho to zajímá víc, hledejte Zestimate od Zillow). Je to tedy jen nějaký více či méně přesný ODHAD na základě dat z trhu. Zvlášť u těch extrémních nemovitostí, což je tento případ, bych počítal, že ten odhad nebude úplně přesný. Jinak mediánová chyba toho jejich odhadu je (údajně) 5-10 %, ale počítáno na běžných nemovitostech.

    Na českém trhu by k tomu taky byla data (sám jich mám ohromné množství), ale nejspíš tu není poptávka po takových informacích.

    Příjmy se opět nedají sehnat (a to ani v USA … jediná země, kde by to snad mohlo jít, je Švédsko, kde jsou veřejná daňová přiznání). Sehnat se dají i jejich odhady. Příkladem je FORBES žebříček, který odhaduje majetek i těch lidí, kteří s nimi nespolupracují. Opět mám dojem, že zde jen není nikdo, kdo by se něčím takovým systematicky zabýval – ale odhadnout by se to dalo (u politiků, celebrit, sportovců určitě). Ne zcela přesně, ale řádově určitě a uživatelům této služby asi úplně na přesných číslech nesejde.

  5. cenu domů -teda kupní cenu- najdete v katastru nemovitostí – veřejná databáze, takto přece utopili průvodčího Standu před lety u bytečku na barrandově… stačí si nechat vyjet kupní smlouvu a máte to…

  6. Kajlik: Pokud se něco nezměnilo, tak přístup do KN ke kupním smlouvám není elektronizovaný. Je třeba podat žádost, zaplatit poplatek za každou stranu kopie smlouvy, identifikovat se (kopií OP) a uvést důvod, proč o smlouvu žádáte.

    Dá se to tedy v jednom konkrétním případě, ale rozhodně to nelze dělat plošně a automatizovaně jako to dělají v tomto případě.

    Navíc v KN jsou historická data. To, že Gott koupil před 10 lety svou vilu za 60 M (čistě hypoteticky) nic neříká o její ceně dnes — musel byste neustále žádat o smlouvy k právě proběhlým transakcím s vilami podobných parametrů a to by se hodně prodražilo.

  7. Pro české závistivce by tato služba byla opravdu hitem :) Ceny domů apod by se dalo řešit odhadem, nejlepé znát nějakého makléře co se v tom pohybuje :)

Comments are closed.