Nofollow odkazy jsou cestou k white hat linkbuildingu

Kolikrát jste si říkaly:  “Škoda že ten odkaz je nofollow. Takové krásné ranky má ta stránka a tak jednoduché je na ní umístit odkaz.” To zná snad každý, kdo se kdy pokoušel o nějaký ten linkbuilding. Možná se i shodneme na to, že na jeden osvědčený způsob jak získat dobrý zpětných odkaz, připadá deset takových odkazů s nofollow. Jenomže není třeba to hned vzdávat, často stačí jen postup domyslet do konce ;)

Historie a současnost Nofollow

Všechno to začalo v roce 2005, kdy Matt Cutts a bloger Jason Shellen vymysleli nofollow. Ten se o pár let později zvrhl v nepoužitelný paskvil, který už dávno nefunguje jak bylo původně plánováno. Vlastně se dnes ani neví zdali vůbec je k něčemu dobrý. Oficiální varianta více méně uvádí, že takto označujeme odkazy, od kterých chceme dát ruce pryč.

Abychom se zbavili spamerů a otravných robotů na linkbuilding, tak většina dnešních CMS a velkých webů preventivně dává nofollow na všechny externí odkazy. Dokonce i Wikipedie, jejíž základem je odkazování na autoritativní zdroje, pro jistotu tyto zdroje označkuje jako “špatné”.

Zkusme myslet trochu víc na SEO

Optimalizace pro vyhledávače je dnes už trochu někde jinde. Pokud se na všechno díváme z pohledu black hat SEO šamanů, kteří jsou vždy o nějaký ten krůček před vyhledávači zjistíme, že není efektivní vyhrávat ale zúčastnit se. Vyhrát totiž můžeme jen s dobrým zázemím. Prakticky všechny nové metody budování pozic ve vyhledávačích jsou postaveny na postupném masivním nárůstu nejen odkazů, ale i obsahu. Sice často nevalné kvality, ale z dlouhodobého hlediska to prostě funguje.

Právě jejich výsledky ukazují na zajímavý fenomén. Black hat linkbuildeři používají různé automatické metody budování zpětných odkazů. Není problém mít tisíce odkazů za den. Aby byl odkazový profil v pořádku, tak se bere prostě všechno. Je jedno jestli má nofollow anebo je odkaz neaktivní. Kvantita nahrazuje kvalitu, ale postupně :)

Samozřejmě black hat SEO šamani, aby si udrželi náskok před vyhledávači pravidelně experimentují a testují. Nemohou se, jako jejich světlí kolegové, spoléhat pouze na to, co jim doporučí Google. No a z jednoho testu, kde se budovaly pouze nofollow odkazy, vyšlo najevo že vznikají i ty klasické – přirozené *ehm*.

Část vzniká v rámci automatiky. Například ze stránek, kde se obsah mění/maže, jej kopírují roboti a publikují jako svůj. Odkazy přitom nechávají. Pak jsou tu různé agregátory, seomaty a další projekty přiživující se na už existujících věcech.

Zajímavější je však ta druhá skupina. Ty vytvářeli lidé, kteří tyto odkazy našli a podělili se o ně s dalšími lidmi. No když se spamuje ve velkém třeba v komentářích blogů, tak mimo odkazů chcete na své stránky přivést i nějaké ty lidi. Takže je vše call to action. Což v tomto případě pomůže.

Jeden nofollow odkaz má hodnotu …

Myslím, že je jasné kam tím mířím. Dobrý odkaz s nofollow je takový, který přivede co možná nejvíce lidí s potenciálem sdílet. Tedy alespoň pro linkbuilding. Pokud máte třeba eshop, tak určitě neposuzujete odkaz jen podle ranků, ale jeho potenciálu pro váš web.

Ale od nudné teorie k praxi.

Máte eshop. Prodáváte třeba trička. Chcete získat odkazy. Na eshopu vytvoříte stránku (klidně, někde zavadnutou), která bude mít nadpis třeba “10 způsobu jak vás okrádají ve vašem obchodě s oblečením.” Jako zkušený profesionál v textilním byznysu určitě nebudete mít problém najít deset věcí, které nejsou fér k zákazníkovi. Kde se ubírá na kvalitě, jak poznat vadné zboží a tak dále. Takže máte obsah a kde se o něj podělíte? Tak třeba na sociální sítě (nofollow), pak vyhledáme články na podobné téma ve velkých médiích a do diskuze přidáme anonymně odstaveček textu a odkaz na náš článek (taky bude nofollow). Popisujeme nějakou látku, která ničí textil? Tak šup vylepšit českou wikipedii a získat zpětný odkaz (nofollow). Pokud naše stránka “10 tipsů …” má pěkně výrazné “call to sdílet” prvky získáme nejen návštěvnost ale jistě se někdo i o našem článku zmíní v diskuzích a třeba i na svém blogu. Díky nofollow odkazům získáme ti follow.

Každý odkaz má potenciál vytvořit další odkaz a můžete si být jistí, že pokud máte kvalitní obsah pro sdílení, tak také budou zcela přirozeně vznikat. Nemusíte nutně odkazovat jen na článek. Obdobně fungují i slevové akce, soutěže anebo sdílení multimédii. To všechno propagujete v podstatě nofollow odkazy a krom návštěvníků to má i efekt na linkbuilding.

Závěr

Nepřemýšlejte nad odkazem jen jako finálním produktu. Zkuste se nad ním zamyslet jako nástroji.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Nofollow odkazy jsou cestou k white hat linkbuildingu”

  1. ano, tohle jsou přesně návody kvůli kterým musím mazat desítky SPAMu a nemám pochybnosti o zištnosti. Vypadá to, že jsem na druhé straně :-D

  2. Proč mazat? Pokud je komentář dobrý, odmažu z něj jen link, pokud je fakt dobrý, nechám link u jména diskutéra. Každý obsah se počítá. Nebo ne?

  3. Děkuji za velmi přínosný článek. Je stále těžší dělat kvalitní linkbuilding. Každý jen nabízí registrace do katalogů a nebo musíte platit měsíčně několik tisíc, aby ty odkazy někdo na cizím webu držel. Tak jsem se na všechno vykašlal a jedu jen obsah a sdílení na sociálních sítí. Myslíte, že je to dobrá cesta?

  4. Otakar: jasně, každý text se počítá, ale mnohdy není co umazávat než celé – odkaz :)

  5. Pokud někdo kouká na odkaz tím pohledem, jestli mu přivede nějaké návštěvníky, tak nofollow absolutně nevadí ničemu.

    A jestli někdo píše komentáře jen za účelem toho, aby získal nějaký obsah je mi zcela fuk, pokud ten komentář má hlavu a patu.

  6. Díky, konečně mi někdo pořádně osvětlil, jak je to nofollow odkazy. Skoro jsem si myslel, že nofollow odkazy jsou něco jako svrab;-) Ale po přečtení článku, dnes vím, že je dobré nepodceňovat a vážit si každého takového odkazu…

Comments are closed.