Google se pustil do registrace domén, mají se ostatní registrátoři čeho bát?

Google je největším vyhledávačem na světe, který provozuje spousty rozšířených aplikací, snad nejoblíbenější emailovou službu, vlastní sociální síť, a dokonce hodlá pokrýt internetem celý svět. Když se to tak shrne pomalu ale jistě má nakročeno k tomu stát se megakorporací :)

Jediné co mu tak nějak chybělo bylo umožnit pro tvůrce obsahu, díky kterým se dostal tak daleké, poskytnout adresu a prostor. Zatím se jeho příznivci musí spokojit jen s těmi adresami.

Výzva pro dosavadní jedničku GoDaddy

Popravdě na internetu je celkem rušno. Godaddy, který je prozatím dominantním hráčem na trhu, se rozhodl zrušit slevové kupóny na prodlužování domén, díky nimž je dneska jedničkou. Pokud chcete slevu  musíte se přidat do jeho doménového klubu za 7,5 USD měsíčně. Spoustě lidem se to nelíbí a stěhuje se jinam. Jenomže tohle vám pomůže jen první rok, kdy vám registrátoři nabídnou při transféru doslova nákupní ceny. Mimochodem pokud jste plátcem DPH tak nemusíte hledat v zahraničí. U nás se prodávají za příznivé ceny domény také a máte to ještě s podporou v češtině.

Proč se rozhodl GoDaddy přejít na tento obchodní model těžko říct. Zřejmě za to může vstup na burzu, kdy akcionáři tlačí na lepší zisky.

Mimochodem po oznámení, že Google hodlá vstoupit na trh s registracemi domén, padly akcie GoDaddy o 18 %.

Google registrátorem

Google na rozdíl od GoDaddy má jednu nespornou výhodu. Nebude jen jeden z dalších registrátorů, ale i správce domén. Vždyť si zažádal o správu 101 nových TLD a mezi nimi jsou jedny z nejlepších kousků vůbec. Na rozdíl od většiny dosavadních, které jsou jen stěží použitelné v Česku, má Google na seznamu třeba .blog, .dev, .film, .game, .mail, .music, .plus, .shop, .show, .team, .web, .android, .ing anebo .zip. Já osobně by jsem třeba to .blog anebo .film šel.

Google do toho prostě nejde jen jako další registrátor ale správce. Navíc když se rozhodne své TLD opravdu reálně protlačit, například tím, že prohlásí ověření kontaktů majitele domény za velké plus ve vyhledávání, podobně jak tomu bylo u authorship, tak každý bude chtít mít svoji novou TLD jen z důvodu pomyslných SEO bodů.

Teoreticky může Google udělat i to, že je začne rozdávat zdarma majitelům Gmail, Google plus anebo ekvivalent k doménám, které mají ověřené v Google webmaster tools. A co domény pro každého třeba za symbolický jeden dolar anebo rovnou zdarma .blog doménu k službě Blogger, kterou provozuje?

Myslím si, že překonat GoDaddy ve statistikách Google rozhodně nebude mít problém. Navíc má neuvěřitelné technologické a finanční zázemí.

Google poskytovatelem hostingu

V současné době se spíše nabízí otázka, zdali půjde Google i do pořádného hostingu. Je to poměrně palčivá otázka, která zřejmě potrápí poskytovatele sdíleného webhostingu za pár desetikorun. I když klidně může začít poskytovat VPS za dolar. Dnešní VPS už se dají koupit bez problému pod 100 Kč.

V současné době, pokud si u Google koupíte doménu, dostanete k ní i nástroj na vytváření webových stránek zdarma pomocí drag & drop a až 100 emailových schránek. Zatím jsem žádnou takto udělanou stránku neviděl, takže nemohu posoudit. Ovšem už tohle samotné může stát poskytovatelé hostingu zákazníky. Sice někteří nabízí k doménám různé miniweby, ale pokud vím nikdo nemá hostování emailů k doméně zdarma. Nepočítám samozřejmě různé přesměrování a doménové koše.

Na druhou stranu ke službám je nutné poskytovat i zákaznickou podporu. Umíte si u Google představit zákaznickou podporu, kde bude živý člověk a neodpoví vám jen robot? :)

Závěr

Prozatím je Google domain v beta testování a jeho služby můžete využívat pouze pokud vás někdo pozve. Což je taková specialita Google.

Osobně si myslím, že rozhodne cena. Na jednom ze screenshotů jsem zahlédl cenu za .com doménu 12 USD a to je dneska drahé, i když za firemní prezentaci se stovkou emailů?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Google se pustil do registrace domén, mají se ostatní registrátoři čeho bát?”

  1. Zajímá mě za jak dlouho se ozvou ti co jim veme kšefty a zažalují ho. Český trh to ale neohrozí si myslím… aspoň ne hned.

  2. Nevím proč, ale tak nějak se bojím, aby Google ty svoje domény nezvýhodňoval v serpu. Hlavně ty, které bude i spravovat.

  3. No nevím, pro serióznější podnikání už by se mi nelíbilo že má Google moje statisitky, moje emaily, moje dokumenty, moje reklamy, zkrátka že v internetovém podnikání by už vše záleželo jen na jedné firmě, která když se rozhodne dát mi BAN tak nejen že se problematicky dostává k živému člověku, ale ještě má vlastně komplet přístup k mým podnikatelským datům a vlastně je kdykoliv může využít pro vytvoření vlastního projektu (jasně nejen moje ale i spousty konkurentů z oboru a vybrat z toho to nejlepší apod.).

  4. Google poskytuje velku zakazicku podporu a ano zivnymi ludmi. Akurat sa nestaraju o kazdeho maleho cudla ale skor o velke firmy alebo agentury.

  5. Nove koncovky jsou pro bfu myslim neco neznameno, takze jim spis prijdou divne.

  6. Takže další dílek do skládačky pro totální kontrolu internetu i soukromí. Nalákáme na super služby zdarma nebo na akce, výhody v SEO atd. – až konkurence pokrachuje nebo se uvláčí v letech soudních sporů, pak už bude jen velký Google. Aneb další důvod se Googlu obloukem vyhnout. Přesně jak psal Duben, Google mě pak může kdykoliv zcela odrovnat jen třeba kvůli falešné stížnosti a není se kam dovolat. Teď už jen ten hosting a budeme mít celý internet pěkně na talířku, SEO šášulové nám díky zvýhodňování v SERPu půjdou na ruku a za chvíli bude problém mít cokoliv bez Google…

Comments are closed.