Welšská vláda přesune své oficiální stránky na domény .cymru a .wales

Ministerský předseda Walesu Carwyn Jones prohlásil na zasedání ICANN v Londýně, že Welšská vláda hodlá příští roku přesunou oficiální stránky vlády na nové domény .cymru a .wales. Chce tak podpořit určitou územní samostatnost. Současné adresy vládních úřadů jsou na  .gov.uk. Welšská vláda se tak přidává k dalším organizacím.

Ministerský předseda věří, že se časem přidají i komerční subjekty působící anebo mající kořeny ve Walesu a podpoří tak Welšský jazyk a kulturu. Popravdě welština a angličtina jsou rozdílné jazyky. Naprosto nesrovnatelné.

První domény by se spustí v září a budou patřit k nové generaci jakýchsi územních TLD. Mezi ně patří například .berlin, kterých je momentálně registrováno přes 136 tisíc. Pokud bychom nepočítali rozdávání .xyz, tak by se jednalo o nejoblíbenější novou TLD vůbec. Že mají velká města neuvěřitelný komerční potenciál a svou doménu využijí už zřejmě dnes nikdo nepochybuje, ovšem jak to bude u menších územních celků těžko říct. Spousta ccTLD dnes skomírá.

Na druhou stranu je třeba ocenit přístup vlády, která se snaží prosazovat zájmy územního celku a kulturního přínosu. Ono trochu toho nacionalizmu rozhodně není na škodu. Kéž by to tak bylo i u nás. Jako nemám nic proti doménám .eu, pro komerční sféru a nadnárodní projekty je určitě super, ale popravdě třeba u města kde bydlím, mi přijde přesměrování tabor.cz na taborcz.eu spíše smutné :/

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Welšská vláda přesune své oficiální stránky na domény .cymru a .wales”

  1. Jsem sice jen lajk ale lidi stejně budou dle mého nejčastěji používat hlavn domény .com apod… mě se kdysi hodně líbila .net a v běžném internetovém životě jí skoro nevidím..

Comments are closed.