Zajímavý objev při udržbě 404M.com

Před pár dny jsem procházel starší články na 404M a překvapilo mě kolik v komentářích bylo nefunkčních odkazů. No ono těch šest let je celkem dlouho. Spousta webů většinou nepřežije ani rok. Navíc 404M vznikla v zlatých dobách webtržnických MFAček, kde byl každý odkaz dobrý.

Vzhledem k tomu, že jsou odkazy na 404M follow tak mi přišlo škoda takhle plýtvat linkjuice. Přeci jen ty ranky se stále počítají :)

Pomocí XENU jsem si zběžně projel celý blog a zjistil, že z 18 tisíc odkazů je zde nefunkčních jen několik málo procent. Což je ovšem stále hodně na ruční opravu, takže jsem sáhl po pluginu Broken Link Checker. Ačkoliv přesně dodnes netuším, jak vlastně probíhá kontrola (mám podezření na masivní vytěžování serveru), tak s ním mám dobré zkušenosti z projektu DejEcho.

Pokud totiž máte takzvaný PR web, tak bez pravidelné kontroly odkazů na webu, dříve anebo později dostanete penalizaci. Problémem je poměrně velká úmrtnost webů, které tuto formu linkbuildingu preferují. No a web plný nefunkčních zpětných odkazů je k ničemu, tedy slovy Google – snižuje dobrý pocit návštěvníka, který je frustrován nefunkčností. A jakmile by měl mít návštěvník noční můry z vašeho webu, tak vás radši šoupne Google až někam na konec, protože tam už hledají jen velice odolní lidé, kteří zvládnou všechno :)

Včera jsem prošel a opravil několik set nefunkčních odkazů. Je třeba to udělat ručně, protože testovaná stránka může mít zrovna nějaký technický problém, anebo jí skript mylně označí za nefunkční. Samozřejmě tohle je také velmi dobrý způsob jak najít zakopané doménové poklady. Několik let smazaná doména totiž bez důkladnější analýzy vypadá nepoužitelně. Například GPR spadne na 0. Po registraci domény a nahození webu může po přepočtu vyskočit třeba na 5.

No a tady jsem učinil celkem zajímavý objev. Zatímco GPR u dávno zapomenutých domén je 0, tak SRANK je 1. Mám to momentálně ověřené u vzorku 40 domén, na kterých kdysi býval zajímavý obsah. Tak a teď proč je to důležité. Před dávnými časy, jsem dostal za úkol každý den kontrolovat cca 70 tisíc domén, které čekalo smazání. Měl jsem k nim přiřadit určité ranky. Problém byl v tom, že různé ranky spotřebovávaly odlišné množství systémových zdrojů. Takže i s využitím kvalitního proxylistu nebylo možné otestovat všechny. Proto jsem postupoval eliminačním způsobem. Musel jsem najít ranky, které nejsou náročné na systémové zdroje a které jsou nutné pro zařazení do užšího výběru. Popravdě to bylo o trochu komplikovanější a celý algoritmus dokonce předpovídal z jedněch ranků druhé. V každém případě pokud bych měl k dispozici podobný indikátor, který je navíc nenáročný na systémové zdroje mohl by mi hodně ulehčit práci.

Prostě pokud je pravda, že u kvalitních zrušených domén nemůže klesnout srank pod 1 ani po několika letech je to předpoklad, že na doménu směřují nějaké odkazy. Vezmeme třeba milion domén. Proženeme to skriptem a vybereme ty pozitivní na srank. Následně využijeme “dražších” metod a odhadneme, které mají dost potenciálu na GPR. Za reg fee registrujeme, nahodíme obsah, počkáme na přepočet. Následně prodáme se ziskem.

Hodím sem ještě krátký vzorek ať můžeme kolektivně nad tím zapřemýšlet :)

ikeabrno.cz 0/1
www.foliox.cz 0/1
majnkraft.cz 0/1
nakupujdoplnky.cz 0/1
bestmp3s.cz 0/1
pagerankk.info 0/1
xn--12a.com 0/1
www.011.cz 2/0
scenegirl.cz 0/1
jahl.cz 0/1
www.yourfinance.cz 0/1
www.tvurciwebu.cz 0/1
www.sportovyblog.com 0/1
www.simple-plan.info 0/1
www.plnovtipu.cz 0/1
www.ovecka-shaun.cz 0/1

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Zajímavý objev při udržbě 404M.com”

  1. Pro nějaké testovací účely jsem si regnul jahl.cz – díky za tip:) Jinak ten ten indikátor by mohl být počet backlinks přes ahref.com nebo majesticseo…

    Problém bude, že nelze s jistou zjistit, zda (ne)má doména nějakou penalizaci.

  2. Mraky nefunkčních odkazů jsem zaznamenal i já na svých WordPress webech, které též fungují delší dobu. Některé nefunkční domény jsem si následně zaregistroval, nahodil na ně obsah podobný tomu, co byl předtím a staly se mi z nich poměrně snadno a levně webíky, co nějakou tu stovečku měsíčně přinesou. Kontrolovat odkazy se občas vyplatí.

  3. A teď si představte, kolik asi nefunkčních odkazů obsahují obyčejné – třeba i zapomenuté – katalogy webových stránek…

  4. takymto spôsobom som našiel nejednu domenu. ako napríklad odovolenkach.sk nahodil som podobný obsah a uvidíme po prepočte že čo sa udeje.

  5. na tomto style si v zahranici viacero ludi vybudovalo celkom fajn biznis :) aj ked teda samozrejme nepouzivaju srank :)) – prakticky idu rovnakym postupom – prelustruju nejaky old web na nefunkcne linky cez xenu, odfiltruju si to co je expirovane a nasledne hladaju pre kazdu domenu ranky a rozhoduju sa co kupit a co nie.

    porovnavaju pri tom okrem odkazoveho profilu ci PR aj ranky v opensiteexplorer, majestic seo atd. normalne to dokonca ponukaju ako sluzbu – zaplatis si a oni ti najdu podobne domeny vhodne pre tvoju niche/projekt atd

    inak celkom pekne kolko z tych co si sem zavesil uz niekto regol :D

    1. Jsem rád že je zájem, až zkontroluju ten zbytek, tak sem hodím další :)

  6. Díky za článek, díky němu jsem si obnovil doménu :-)

  7. Osobně jsem objevil expirovnou doménu se zpětnými odkazy z webu cuni.cz a wikipedie. Myslite, ze takova domena ma sanci na prodej nebo je to vhodne jen na budovani vlastniho projektu?

    1. Martin: záleží na doméně. Jinak pokud má dobré ranky, tak vybudovat a pak prodat.

  8. Doména jak jsi psal má jen 1 SR, ale poměrně pěkné odkazové portfolio. Máte někdo zkušenost s tím, jak se můžou změnit ranky pokud se na doménu nahodí naprosto jiný obsah než byl původně, jak moc velký vliv to bude mít na ranky a nebo případně jak obnovit zdarma web, který na doméně běžel předtím?

    1. Martin: GPR mi zmizel tak 50:50. Nejčastější chyba je nezvládnuté redirecty. Chce si to dát pozor i na 404ky, které nevedou ranky. Nezapomeň redirectovat i obsah subdomén. Pokud původní verze byla na www. tak preferovat jí. Obsah se nejčastěji obnovuje z archive.org.

  9. Díky za info. Jaké příkazy použí pro redirect? Je způsob jak obnovit web kompletně z archive.org zdarma?

Comments are closed.