8 zajímavostí o doménách

Na Dynadot před nedávnem vyšel zajímavý článek, kde je zmíněno 8 zajímavostí o doménách. Vzhledem k tomu, že mě tato tématika opravdu baví, tak jsem ještě nějaké informace doplnil. Tak schválně kolik z těchto zajímavostí jste věděli ;)

1. Nejvíce registrovaných domén během jednoho dne

Mike Mann drží rekord v počtu registrovaných .com domén během jednoho dne. Celkem si zaregistroval 14.962 domén, na otázku proč odpověděl: ““I’m just really greedy. I want to own the world.” (Jsem opravdu chamtivý. Chci vlastnit svět.)

Tak co jaký je váš denní rekord? ;)

2. Sovětský svaz žije na internetu dál!

Svaz sovětských socialistický republik najdete na mapách vytištěných před rokem 1991, ale na internetu má stále své domény a jsou stále velice oblíbené. Celkem jich je registrováno přes 100 tisíc. Jejich popularita dokonce stoupla natolik, že se začalo v roce 2001 vyjednávat o možnosti znovu je registrovat. IANA ale byla proti. Spíše by se jim hodilo doménu vymazat z internetové mapy. Ovšem tlak byl tak velký, že se v roce 2007 nakonec domluvili. V prvním kvartálu roku 2008 narostl počet .su domén dokonce o 45 %.

Registrace .su domén stojí 600 rublů na rok, což je něco přes 350 CZK.

3. Domény byly zdarma

Na počátku internetu byly domény zdarma. Od roku 1995 dostala společnost Network Solutions právo vybírat peníze. Za doménu jste pak zaplatili 100 USD na 2 roky. V roce 1997 to byla “jen” 70 USD. Teprve s příchodem ICANN šly ceny razantně dolů a na domény tak mohl dosáhnout každý.

No a teď zase zdražují. Tedy až na .com, tam zasáhla americká vláda a Verisign se musí spokojit se 7,85 USD za doménu.

4. Neregistrovatelné domény

Existují slova, která není možné registrovat. Jsou totiž registrovány pro testovací anebo jiné specifické účely. Například doména example.com (.net, .org atd.) bude mít pořád stejný obsah. Stejně jako spousty dalších lidí se na ní nemusíte bát odkazovat. Takovýmto odkazováním už nasbírala GPR 7, srank 4 a Alexa rank 9.586! To jsou krásná čísla co? Taky na ní vede přes 6,2 milionů odkazů z více jak 134K domén.

Dříve byly také neregistrovatelné domény Test.com, Invalid.com anebo Localhost.com.

5. Nejdražší TLD

Momentálně je nejdražší TLD .rich. Pokud se chcete připojit k internetové elitě zaplatíte 1.999 USD za rok.

Popravdě to ale není tak úplně přesné. Existují totiž TLD, kde se cena odvíjí od délky slova, které chcete registrovat. Například jednoznaková .ws doména vás vyjde na 50 tisíc USD.

6. Nejdražší prodaná doména

Žebříčky se naposledy přepisovali v roce 2010, kdy byla prodána doména CarInsurance.com za 49,7 milionů USD. Skupina, která tuto doménu koupila vlastní i Insurance.com, která je stála 49 milionů USD.

Podle některých odhadů je právě Insurance.com nejdražší doménou na světě. Kolik by stála česká alternativa pojisteni.cz? Těžko říct, ale je na prodej.

7. 3 znakové .com domény

Údajně existuje více jak 50 tisíc kombinací znaků v trojpísmenných doménách (mě i s pomlčkami vyšlo 47.952). Už od roku 1997 není žádná taková .com volná. Jedinou možností je koupit si jí od jiného vlastníka.

8. Všechny a domény jsou zabrané

Maximální délka domény je 63 znaků. Ať zkusíte jakkoliv dlouhou a doménu, bude zabraná. Jestlipak mohou mít nějakou návštěvu? No popravdě občas se člověk tak zamyslí, že podrží písmeno “a” a jede dokud ho to baví. Když zmáčkne enter a prohlížeč doplní .com, tak se dostanete na jednu z těchto domén. Hmm tomu se říká type in návštěvnost :)

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “8 zajímavostí o doménách”

  1. (.com) V roce 1997 to bylo jeste porad 100 dolaru, ne 70. Ale platilo to na 2 roky.

Comments are closed.